QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6316|回復: 31

[其它] [討論]点解唔使学方言?

今日日报就学生是否应该学习方言提出疑问。文章既指出“方言是中国本土多元传统文化的载体, 具有鲜明的地域特征,承载着独具特色的地方文化和浓厚的乡情,它在日常生活中具有使用价值”,又 话“方言将在相当长的时期内继续存在并在适当的场合发挥其作用”,但又引用咗《国家通用语言文字 法》等法律法规嘅规定:“在广播、影视以及国家通用语言为基本用语的前提下,在影视作品、戏曲、 播音中需要时,有限地使用方言是允许的。但是方言的使用不允许超出法律规定的范围和限度,尤其是 不得在中小学生中教授方言。”   制定啲咁嘅法规嘅人都冇脑嘅!方言系百姓日常生活沟通使用嘅语言,点到你哋话禁就禁?米以为 唔教方言,普通话就可以大行其道!推广普通话嘅目的系为咗克服交际障碍,方便沟通同交流,而唔系 歧视、禁止方言!想当年秦始皇统一中国之后,都只系统一咗中国嘅文字,而冇统一过语言。综观古今 中外嘅历史,亦都从来冇乜边个国家会统一语言——因为咁做系愚蠢同荒谬嘅!   文中所提及嘅嗰个“广州市某省一级中学的资深语文教师”都唔知咩构造嘅,产地令人怀疑,质地 更加唔使讲——肯定系垃圾!对于统一开展方言教学,佢竟然“连声称‘不合适’”,仲话“目前广州 学生受到粤语和网络语言的影响,在写作上经常会出现不规范的词语或句子,不利于语文学习。”—— 我小佢卤味炒花蟹!呢条粉肠,我可以百分之百肯定佢唔系广州人——即使系广州人,都肯定系个数典 忘祖嘅契弟!居然话广州话不利于语文学习?!   广州话保留咗最完整、最古老、最丰富嘅中国文化底蕴,有超过两千年嘅历史,绝对系人类社会嘅 珍贵文化遗产。嗰只杏+橙居然讲啲咁大逆不道嘅嘢,唔使五马分尸,睇怕都应该浸猪笼!   我清楚记得,读小学嘅时候,我哋嘅语文老师教我哋用广州话去区分“的”、“地”、“得”三个 字嘅用法——非常清晰、简单、易记——咁嘅例子真系多不胜数,我谂呢个系其它语种无法做到嘅。   但系我而家睇番好多据讲嚟自普通话地区嘅人写嘅文字,“的地得”都未分得清,啲文章简直就系 狗屁不通,仲要话系咩报社记者、杂志编辑,咁嘅水平都出嚟呃饭食,难怪而家啲学生嘅语文水平每况 愈下啦,原来系咁——讲普通话嘅人自己本身都未识点样解构自己嘅语言,就要打压人哋嘅语言,去捧 佢嘅语言上位——我呸!   所以,边个话学广州话系不利于语文学习嘅,我就要插到佢屎忽开花!   前日,日报仲登咗个名为“陈阳”嘅契弟嘅文章——《方言入教材此风不可长》。呢只杏+橙甚至 暗示,学习地方方言就好似搞分裂咁样,系“以地区、族群划分的特殊化、隔离化、‘小众化’”,系 “一种文化自恋、‘文化山头’情结”。   呢啲咁嘅人,打住“国家宏观语言文化政策”嘅旗号,话方言“开发”小政策与国家嘅语言大格局 定位明显有悖,简直就系无耻!即使系国家文化政策,都可能有值得商榷、需要修改嘅地方——中国嘅 宪法、国家经济政策、各种法律法规都要因应唔同嘅社会环境作出修改、修订,以配合唔同时代嘅发展 同需要啦!只系一味盲从,唔识实事求是讲真话对社会主义建设有咩好处?   因此,陈阳呢种不学无术嘅擦鞋仔先至系阻碍我哋革命队伍前进嘅“绊脚石”!应该推出午门之外 ——斩唔斩首就由各位看官定夺。   无论边个省市、自治区嘅中小学生,都应该学下地方嘅语言,继承祖上嘅优良传统同历史文化,并 将之发扬光大——中国系一个多民族嘅国家,其文化亦系悠远同多元嘅——呢一点正正系中国吸引世界 各地人民嘅地方;同时,方言亦带畀我哋多姿多彩嘅文化享受同地方智慧。我哋绝对唔可以舍弃!

Re:[討論]点解唔使学方言?

我愛粵語

唔好意思,呢期冇乜胸上嚟蒲。 篇嘢呢就啱啱好一个月前写嘅,请大家斧正,不吝赐教!

蟲子在2005-09-16 20:34:27說道:[br]我愛粵語
爱粤语嘅就唔该积极推广广州话,等佢可以国际化!

虽然我唔中意爆粗,不过,卢总呢篇嘢,i like!

支持卢总,支持粤语,坚决抵制强行推广煲冬瓜。

有谁共鸣在2005-09-17 00:20:23說道:[br]支持卢总,支持粤语,坚决抵制强行推广煲冬瓜。
讲得好!多谢支持! 我同你从此就有咗“共鸣”! em2: em3:

itxu2k在2005-09-17 00:19:03 說道:虽然我唔中意爆粗,不过,卢总呢篇嘢,i like!
都唔算爆粗啦,系嘛? 况且,对待嗰啲打压广州话嘅异端(或者称之为“异见人士”)使唔使咁彬彬有礼? 多谢你喜欢我嘅文章,希望大家可以周围张贴,为推广广州话,尽一点绵力;亦欢迎各位得闲去“卢总有嘢讲”踩场!记得不吝赐教!

一黨執政嘅社會係噉咖啦,為咗統治所以要連語言都統治埋,令大家徹底洗腦

我由細到大都係覺得普通話係外語嚟嘅。 em2: 普通話先係方言嚟嘅。

如果我哋有足夠嘅實力,我哋就大力去推廣粵語!

好多谢卢总写嘅文章,非常欢迎原创文章。

支持一下卢总嘅经典文章先。振兴粤语,弘扬我大粤文化,乃每个粤人义不容辞之责任。

唔教我哋咪自学囖.楼主篇嘢写得几好。

喺广州街头见到咁样嘅标语"推广普通话, 提倡语言美." 一睇见就想呕.

喺广州街头见到咁样嘅标语"推广普通话, 提倡语言美." 一睇见就想呕. ================================================= 呢句話我以前喺qq度同大家提出過,好明顯暗示除咗普通話之外,其它語言就唔可以稱之爲“美”。間接踩低七大方言。

尾二嗰段特別啱聽

我不嘍都當普通話係外語嚟喎~~~ em3:

已經係吹水坊評論過,具體可以睇http://www.cantonese.asia/bbs/topic.asp?l_id=6&t_id=1517 在此,再重申一次,文化語言統一=文化語言流失=毀滅人類經典文化! 用下半身代替大腦思考嘅所謂人類,請繼續返幼稚園!

豬豬奶茶在2005-09-17 07:20:26說道:[br]一黨執政嘅社會係噉咖啦,為咗統治所以要連語言都統治埋,令大家徹底洗腦
噉又未必嘅,有时系执行嗰班契弟冇脑或者乱擦鞋先会搞成噉嘅啫!