QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7602|回復: 20

[我手寫我口] 小议追求粤语正音

我几反感用文化相对主义去替专制主义辩护。

即呢种文化有存在价值,嗰种文化亦有生存意义,所以,唔应该用普世价值去批判一啲唔符合普世价值嘅文化。用文化相对主义替专制辩护,逻辑上早就被中国大陆嘅自由派知识分子批驳得体无完肤。

基于同样逻辑,我都唔认同别人以「口音一直在变」为理由,抹杀追求正音嘅意义。所谓口音演变必须以正常嘅社会发展状态为背景,而唔係今天粤语所面对嘅恶劣、唔公平嘅社会环境。

其实,点解咁多人(佢地重係喺本地长大嘅)会以一种「阔佬懒理」嘅心态去睇粤语正音运动呢?究竟本质,係一种普世价值嘅缺失,根本唔觉得今日之种种状况有何问题。

简单啲讲,我接受粤语因为自由竞争而衰亡嘅事实,而难以接受因为取消自由竞争,以宏大、虚无嘅集体概念作旗帜,用政治手段将粤语赶上绝路。因为不接受,所以支持正音运动,先要保护粤语。粤语正音丢失,係因为不公平嘅原因导致定由于文化自由竞争而导致?呢个好紧要。如果係后者,心甘命抵啦!如果係前者,你去发表一啲冷嘲热讽:「er...冇所谓啦,随便啦!其实呢啲行为根本係多餘」我想问:你系咪黐线架!唔该收返埋你地啲奴才言论啦!你迟早都要死嘅,系咪应该早啲自杀为地球节省多啲资源呢!粤语丢失正音嘅危险,所以就去寻一寻正音啰,好简单好正常嘅逻辑。

重有一个概念,就係「正音」。你觉得因为历史上正音不断变迁就无正音概念,我想讲,正音係应该同一段段历史时期挂钩架!如果咁嘅都讲得通,乜都可以归于虚无!如果你话,历史上一样有因为政治因素、战争行为、灾难等导致人口迁徙而改变当地口音,我又要发问:你重需唔需要坚持以现代人嘅角度去行事同思考!以前可以因为政治因素改变人嘅口音,系咪你而家就接受?!如果係,我冇讲错啦,普世价值问题,根本唔觉得普世价值有追求嘅意义,先会讲啲咁嘅愚蠢言论!

評分

查看全部評分

原帖由 Jake_ct 於 2009-1-4 23:33 發表 我几反感用文化相对主义去替专制主义辩护。   即呢种文化有存在价值,嗰种文化亦有生存意义,所以,唔应该用普世价值去批判一啲唔符合普世价值嘅文化。用文化相对主义替专制辩护,逻辑上早就被中国大陆嘅自由派知识分 ...

理论之所以係理论,就因为佢并唔实际。

当你用最纯正嘅粤语去问路时,一个潮州人用佢认为最标准嘅普语讲你听:「哦,借里,一直找过气再斩个汪就到勒!」

又当你生活喺一个有七个唔同口音嘅客家人宿舍,噉你就明白,点解粤语正音咁难实现。

多謝加分嘅網友、版主!實在本文寫得不怎么樣。慚愧,慚愧。

加分好過隨便授精。

涉及正音学术的内容本文寫得不怎么樣。无非以正音借题发挥谈「主义」,得到同道中人的赏识而尔。

数学物理的计量有公认的「正」,向楼主请教:粤语正音的标准是何物?

这个论坛有点怪,反对推广国语的甚活跃,其中个别醉翁之意不在酒。但少见有人提出抵制粤语中越来越多的英文外来语及众人出于口中的中英混合语。

正所謂,冤有頭債有主啫。

「你迟早都要死嘅,系咪应该早啲自杀幫地球慳多啲资源呢」

我觉得要正音·除非粤语可以好似普通话咁成为粤语地区必修课··若果唔系··根本就冇可能实现本质嘅正音··

我觉得要正音·除非粤语可以好似普通话咁成为粤语地区必修课··若果唔系··根本就冇可能实现本质嘅正音··

我同意楼上的。

原帖由 芬1012 於 2009-1-28 13:36 發表 「你迟早都要死嘅,系咪应该早啲自杀幫地球慳多啲资源呢」

在学术论坛里,难得遇上如此口德之人,可贵,难得可贵!!!

原帖由 黐线德德B 於 2009-1-29 00:09 發表 我觉得要正音·除非粤语可以好似普通话咁成为粤语地区必修课··若果唔系··根本就冇可能实现本质嘅正音··

个人认为国内粤语地区除了使用国家教育部教材之外,还应辅之以本土教材,曾见广州中学生持有当地编印的介绍当地历史、风土人情的教材,但内无粤语方言学的(在大学的语言学才能学到),有必要加上去。

粤人学粤语有长辈相传,环境造就。何须好似普通话咁学。外来人有心在本地谋生的,都在日常中努力学习粤语。在广州市,虽然在街头听到的外地话比以前多,但如果去统计一下,讲粤语的人数肯定也比以前多,相信香港也如是。

假如真的是要追求粤语正音,向大众提示何为懒音错读,精神可嘉。但有个别多音字大众在广泛使用着,你认为有错佢话冇,搬出「说文」「康熙」,人家一笑置之,奈何?「约定俗成」的自然之力是难以抗拒的。时代变了,方言难免跟着有变的。所以说:粤语正音的绝对标准难寻。

我很想知道,現在大陸以粵語為母語的地區(尤其是城鎮)六十歲以下的人,到底還有多少人不能使用「普通話」与他人溝通交流?

的確,沒有人會抵制、也不可能抵制粤语中越来越多的一切外来语-----前提是「约定俗成」,大家願意接受、願意使用。

数字不易统计,所指六十歲以下的人是否包括外来人呢?
        以个人之见,大中城市六十歲以下的本地人应多数能听明白影视、电台中的普通話,但由于只在语文课堂学,日常甚少用,四十岁以上的能用半咸淡普通话与人顺利交流的不到一半。 四十岁以下所受教育有改进,粗通普通话的占比例大些。普通话准确流利的人占比例甚 少。 

四乡喜用省城话教学,我家乡新会,村中四十岁以上的只有当过兵的会讲普通话。
        在香港的环境里面,粤语中越来越多的英文外来语及其它我是见怪不怪的,明白有其历史原因。本人只是对广州好多连26个英文字母都读不准的人滥用在香港电视剧学到的英文词有些少反感。发那帖之前一小时,我看见一个40多岁的男人嘱老父「Lock 好个门」,反复讲了三次老父都未明白。

生命有限,時間寶貴。對於嗰啲不敢就本文觀點展開真誠討論或敢于真正挑戰,而係斷章取義嘅跳梁小丑,我都費事多講。有道是,「話粗理不粗」。真正理解我原文以及有睇我回帖嘅網友相信都會明我講咩。我覺得,用心讀人地原帖嘅網友先係真正尊重作者嘅人。理解力有問題,或別有用心,兀自自說自話嗰啲,唔該你,慳啲啦。

如果我寫一篇文章,題目係《論新年整「年糕」嘅意義》,論點係「因為整‘年糕’過年,會較有過年嘅氣氛,應該保留呢種習俗」。

有個人唔抵得,跳出嚟話:成篇嘢都冇顯示出作者嘅廚藝水平,不過因為欲借此文宣揚某某主義!

如此評論,豈不謬哉!

同理,本文既係探討追求正音之意義,同我要表達正音嘅學術方面嘅見解有何邏輯關連呢?

僅呢一種評論風格,已經可以知某人講嘢係無經邏輯過濾嘅,不值得回應。不過,都要提醒吓各位網友要小心嗰啲講嘢空洞無物,不講邏輯,喜好妄下價值判斷嘅嗰啲人。

另外,我提及嘅自由派知識分子對「以文化相對主義嚟為專制辯護」係要指出以「口音在變」為由抹殺追求正音邏輯上之硬傷,豈是某君一句無聊嘅質問就可以掩蓋嘅呢?你可以唔同意自由學派嘅價值觀,但我提及嘅係邏輯問題,與價值認同根本無關,根本不存在宣揚咩主義嘅問題。

拜读楼主大作,文中第一行字「我几反感用文化相对主义去替专制主义辩护。 」就开门见山地提出了其中心思想,文章题目是「小议追求粤语正音」,内容并 非在谈学术上的追求,而是借议追求正音之题去表达反感那些使粤语面对恶劣、唔公平社会环境的专制主义及替专制主义辩护的文化相对主义。若题目是「我反感用政治手段将粤语赶上绝路的专制主义」那本人「借题发挥谈主义」之说便不能成立了。当然,借题发挥及开门见山都是论说文的常用艺术手法,并无不妥。上述理解若有谬误之处,有劳指正。

本人只是认为粤语在粤地的使用有些方面需改善,与楼主可谓不同政见者 ,相信彼此无法令对方改变观念,但双方会有在学术上学习研究、推广粤语的共同兴趣才会走进粤协来。建议大家心平气和,求同存异,在此处为粤语共同效力。

近日方知晓,进来此地好似过了罗湖桥,此等界外闲事,既然彼此无法令对方改变观念,看来人家在喝彩时,自己唱反调确是不合时宜的,以后注意就是了。

有时见论坛上的人不择言辞地对骂,你会骂,人家亦会,只是有失人格,所幸楼主是讲理之人。

討論粵語是否需要正音,其實是一個哲學問題,是自由與管制的問題。幾時需要自由,幾時需要管制?香港開埠初期,英國人當然係不尊重華人惡習,實施高壓管制,引導他們走向文明。到了20世紀後期,人口素質提高到一定程度,先至實施民煮化。現在的廣東人、香港人的粵語能力是進步還是倒退,就決定了我們的語文是否需要管制,是否需要正音。唔洗問都知,論壇内都大多數人都認爲大衆語文能力在下降,到了非管制不可的時候。但又有矛盾,支持管制語音的網友本身就有「懶音」問題,因此他們往往在具體字音問題上搖擺不定,難以接受一個自己不習慣的正讀音。

羊城客:

多謝你嘅意見。歡迎你就文本論點提出批評指教。

不過,我認為你對拙文嘅理解同我有好大出入,我能力、水平同時間有限,無法細致、精確咁指出,惟「中心思想」一說,若然本文真係有,亦屬第四段。

本人文筆水平有限,引致網友諸君誤會係我嘅問題,以后定當勤加讀書,多寫多練,還望各位多多批評同鼓勵,多謝。

Jake_ct楼主过谦,香港地藏龙卧虎,香港人思维活跃,在粤语研究、推广方面甚为积极,确係领先。有的方面确係值得学习嘅。

原帖由 羊城客 於 2009-1-29 15:33 發表 在学术论坛里,难得遇上如此口德之人,可贵,难得可贵!!!

乜你睇唔到嗰句話係有引號嘅咩?係引用。嗰句話確係精警,駁到好多平時傾偈嗰陣聽到嘅「粵語遲早都要死(俾人哋整死),搞咁多嘢都係嘥氣」嘅啲論點。大家平時不妨用多啲。

順便將原文嘅「節省」改返成「慳」。

我諗啲音(除咗啲懶音),係好少會變嘅,我反而擔心啲詞同埋啲語法多啲。

亦即係話,除咗要正音,重要正詞、正語法添。