QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4976|回復: 9

[問音問字] “吉”穿个"吉"字应该点写?

“吉”穿个"吉"字应该点写?

Re:“吉”穿个"吉"字应该点写?

〈現代標準漢語與粵語對照資料庫〉同埋《廣州方言詞典》話係「㓤(吉刂)」。但係古文字典話(吉刂)係剝面皮面肉﹗

對唔住,我係新嚟嘅,所以唔係咁清楚格式,伱話嗰"吉"應該係「口(吉刂)」定係(吉刂)?有冇口字徬?

對唔住﹐我寫咗個正字。呢個字幾生僻﹐我怕顯示唔到﹐所以又將部件分開寫為(吉刂)﹐等個個人都睇到。 結果你部機真係顯示唔到﹐嗰個字變咗空框(唔係口字)。嗰個字係(吉刂)﹐冇口字邊。

点样先可以睇到嗰个仔啊? 我刚刚下载咗香港粤语字增补字符集2004,係个pdf文件,但系都係现实唔到?

刚刚我去论坛顶顶"win字庫裏所有粵語字嘅打法"睇咗一睇,嗰度讲应该係写"拮"... 即係点啊?

http://www.cantonese.asia/anl/oncc/data/letters.htm 呢篇先正確啊。

hugo_030在2005-09-10 16:23:18說道:[br]点样先可以睇到嗰个仔啊? 我刚刚下载咗香港粤语字增补字符集2004,係个pdf文件,但系都係现实唔到?
下載呢個。 iso 10646 版本(包括擴展區 b)的《香港增補字符集-2001》 參考字型及輸入法軟件 (適用於 windows xp) http://www.info.gov.hk/digital21/unicode/hkscs/terms/terms36.html

已经下载咗啦,装都装埋添.但系都仲系睇唔到................... 睇嚟真系无缘啊~ 係咪仲要修改啲咩设置咖?

裝完就要重啓電腦。