QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3308|回復: 6

一齐参与「网格运算」啦!

自从3年前认识咗「网格运算」呢样先进科技,我就周不时都会向人推介呢项自己出少少力,但贡献良多嘅计划。

「金融海啸」之后,估计「粮食危机」同埋「能源危机」嘅爆发都系迟早嘅事!点样先可以将呢两个危机对我哋嘅影响减到最低呢?由于「能源危机」暂时只能够喺呼吁大家注重环保、注意节约能源等方面出力,于是我就将注意力转到关注「粮食危机」上面。

「网格运算」最近喺完成咗对抗爱滋病、「人类蛋白质组折叠」项目第二阶段、发现治疗登革热嘅药物、征服癌症等运算项目之后,又进行紧新项目——全球营养水稻。

虽然呢个项目有可能同基因改造有关,但系毕竟佢主要都系为咗解决贫穷、饥饿同埋营养不良,所以我都觉得应该向各位推荐一下!

其实参与「网格运算」嘅方法好简单,只要去相应嘅网站(WorldCommunityGrid)下载一个唔够10M嘅程序落嚟安装,然之后将你个「屏幕保护程序」设置成为呢个「网格运算」专用嘅程序,噉佢就会喺后台静静噉运算,唔会阻碍你一般嘅正常工作!

我11月创建咗一个名为「开心果」嘅团队,当你加入咗「世界共同体网格组织」,成为佢哋嘅一员之后,请你搜索一下加入我哋嘅队伍——「开心果」!

「开心果」嘅口号同宗旨就系:开心其实好简单,肚屙唔使揾屎坑。快乐查实亦唔难,喫饱毋须啃净饭。目前「开心果」嘅BOINC团队标识为21289,欢迎及期待你哋嘅加入!

最后预祝加入「开心果」嘅朋友要风/峰得风/峰,要雨/乳得雨/乳,想点就点!

「世界共同体网格组织」(WorldCommunityGrid)官方网站:

https://secure.worldcommunitygrid.org

软件下载:

http://www.worldcommunitygrid.org/reg/ms/viewDownloadAgain.do

开心果资料:

http://www.worldcommunitygrid.org/reg/viewRegister.do?teamID=ND9BSGH2V1

<iframe src="http://www.worldcommunitygrid.org/getDynamicImage.do?memberName=General Lo&mnOn=true&stat=1&imageNum=3&rankOn=true&projectsOn=true&special=true" frameborder="0" name="di" scrolling="no" width="140px" height="324px"></iframe>

乜鬼嘢「网格运算」啊

安装程序后就会系后台静静咁运算

咁咪就即系木马啰

而且重系网络传销个只添

2009年未必会好得过2008年--因为系好多事件嘅周年纪念!

「组织」系靠唔住嘅!各位自求多福喇--早种善因,早得善果!

原帖由 卢总 於 2009-1-1 22:30 發表 2009年未必会好得过2008年--因为系好多事件嘅周年纪念!   「组织」系靠唔住嘅!各位自求多福喇--早种善因,早得善果!  

乜你讲嘢咁似祈福党嘅

唔知你嘅「开心果」组织又靠唔靠得住呢

boinc 伯克利开放式网络计算平台,确实有如此一说。记得以前开展嘅项目,蛋白质结构展开计算都用过类似嘅软件,佢哋系属于电脑嘅分布计算一个具体应用例子。啫系将庞大计算分别发放到其他计算机计算再将结果汇总集合成研究成果。嗰啲主要系浮点运算,唔系多媒体计算。所以极大需要cpu高频率、简单计算。

只不过此类应用例子系放于整个互联网,如果你连如此庞大组织做嘅公益性活动都唔信噉冇办法了~

程序系由美国华盛顿大学支持,而且有ibm参与其中。截图如下

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

呢D运算,同我部PS3果D系咪差唔多架