QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3915|回復: 16

08年尾新作《羅馬懷古》

今年聖誕新年嚟到文化大都會法國巴黎度過,喺o甘浪漫嘅城市自然靈感都多啲,於是寫咗首新詞。雖然喺巴黎,但係新歌係講於古城羅馬,懷緬當時輝煌嘅羅馬帝國,並隨之引發嘅聯想。改編自謝安琪嘅《喜帖街》,歌名叫做《羅馬懷古》。希望大家鍾意!

《羅馬懷古》

原曲:謝安琪《喜帖街》
原曲MV參考:http://www.youtube.com/watch?v=Xc_kYHJoQsM (如果開唔到Youtube,請自己搜尋試聽)
作詞:LHK

沉醉帝國風光,油畫雕刻裏散發那輝煌
廟宇裏,神蹟的光彩照遍城市村莊
追憶中,塵封的故事或許每段跌宕
誰又在意當天多少訣別凝固了那小巷

獨坐這海港,潮聲中禱告盼你再歸航
亂世裏,上天可知曉這愛情太滄桑
忠君忠節忠於國邦
不屈不撓不會善忘
戰不降,就算身軀歸故邦
融作青草也硬朗

忘掉劍銹刀光,當初不分生死也要獨霸一方
當初不管愛與恨人在爭鬥最後獨彷徨
時代潮浪拍浪

忘掉馬甲盔裝,今天起抛開一切名利又何妨
光輝的身影就隨年月一併埋葬
煙花照亮星河盛放

懷緬過去滄桑,無聲的風雨抹去了鋒芒
歷世變,遺跡總堅守見證着地老天荒
一生一世一絲曙光
千秋千載千串淚行
廢墟旁,憑吊追憶思遠方
復國興邦故夢喪

忘掉劍銹刀光,當初不分生死也要獨霸一方
當初不管愛與恨人在爭鬥最後獨彷徨
時代潮浪拍浪

忘掉馬甲盔裝,今天起抛開一切名利又何妨
光輝的身影就隨年月一併埋葬
煙花照亮塵世盛放

可再重溫過去輝煌境況?

边个来唱???

多謝K少嘅新年禮物,呢首歌旋律變化多,音位密,填詞難度唔細。

新填嘅歌詞就適合男性唱多啲,伴奏應該降返幾個key至得。

另外,「神跡」係咪應該改成「神蹟」?

该视频在您的国家/地区不可用。

點解一直會噉?? 聽唔到。。。又搜唔到

可否UPL埋一份去土豆或者優酷???

多謝K少嘅新年禮物先!
原曲《喜帖街》應該係CASH獲獎作品,前段時間豆豆推薦我聽過,聽落旋律幾舒服,寫得都算有水準。
此乃K少出埠多時,被歐西燦爛文化深深感染,并結合南粵時代氣息嘅曲韻而寫成嘅佳作,認真要好好欣賞下,感受一下呢種輝煌先得。
係,應該改返「神蹟」。呢首《喜帖街》啱攞咗903至尊歌曲大獎,都算係本年度經典之一。

Eric Kwok呢首歌嘅旋律的確好正,而家每年就得一兩首歌入得耳嘅,今晚勁歌金曲頒獎,都係呢首歌玩晒架喇。

係喇,K少,你改咗「神蹟」,不過未改「遺蹟」。

我唔肯定係「遺跡」定係「遺蹟」,好似兩個都有人寫?
整咗個MV,不過自己唱得麻麻

lhk 嘅作品一向好高水準~~

我今個星期應該會親手將難忘你的音韻CD交到林夕手上~~

如果可以將你其他Youtube video俾埋佢睇, 應該好有趣~

林夕先生都有機會關注我哋啲作品?呢個消息確實令人鼓舞。

K少,畀我捕捉到你喺風車之下嘅身影。

Kathy,多謝你幫我哋「推廣」隻CD呀!真係好,可以見到夕爺。

听听新歌`~ 每当看到highyun的头像是小龙就串 不知道我的什么时候可以设置`

唱的好好,LHK的声音真的好听,是我听过的声音中一级棒的,可以跟阿Sam相媲美的。支持你!

原來換咗link,終於睇到MV!好好聽啊!

好多歐洲嘅風景相,幾啱首歌,詞又作得好正,好有歷史感!