QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8883|回復: 23

警惕《梅X芳》嘅阴谋!

近日一部据讲系人物传记类嘅电影《梅X芳》上画,于是嗰啲垃圾狗评、煽稿就排山倒海噉见诸报端同埋电视荧光幕。

但系大家有冇谂过,其实呢部戏系有企图咖?

如果大家记性唔系太差嘅话,应该重记得今年喺我哋岭南大地强推京剧嘅事件!当时大家都曾经有热烈嘅讨论同强烈嘅反响!

呢部《梅X芳》想点,相信都唔使我多讲嘞!

无论呢次「金融海啸」对你有冇影响都好,总之就唔好攞你啲钱去睇《梅X芳》——连盗版都唔好买唔好睇,免得睇坏眼、嘥你啲时间同银纸,重要畀人洗脑,灌输啲垃圾信息同思维!

我哋绝对支持喺河北省推广梆子、评剧……,喺陕西推广秦腔……,喺江苏推广昆曲、淮剧、扬剧……,喺安徽推广黄梅戏……,喺浙江推广越剧、绍剧……,喺江西推广赣剧、采茶戏……,喺福建推广梨园戏、闽剧、庶民戏……,喺广西推广桂剧、邕剧、丝弦戏、广西师公戏、彩调、牛娘剧、桂南采茶戏、壮剧、苗戏、侗戏……,喺海南推广琼剧、临剧……,喺河南省推广豫剧……,喺四川推广川剧……,喺西藏推广藏戏……

当然啦,喺广东就梗系要推广粤剧、潮剧、正字戏、白字戏、广东汉剧、西秦戏、花朝戏粤、北采茶戏、乐昌花鼓戏、雷剧、粤西白戏……我哋岭南地区啲文化艺术真系丰富!不过可惜症苦唔重视,以至而家频频话要「救亡」!希望话要建设「文化大省」、「首善之区」唔系得把口讲,要攞啲实际行动出嚟,摆多啲资源落去!

至于梅X芳以前唱开嗰啲唔知咩戏,唔该叫佢喺棺材里面爬出嚟,自己揾地方推广!唔好攞我哋劳动人民辛辛苦苦揾返嚟交税嘅血汗钱嚟乱咁搞!

希望诸位热爱岭南文化或者自己本土文化嘅人士能够将呢篇警告周围转发!

联合国环保、教科文组织都呼吁:地球生物需要保护多样性!中国嘅文化艺术同样需要多元化,而绝对唔系单一化!

原帖由 卢总 於 2008-12-21 20:36 發表   近日一部据讲系人物传记类嘅电影《梅X芳》上画,于是嗰啲垃圾狗评、煽稿就排山倒海噉见诸报端同埋电视荧光幕。     但系大家有冇谂过,其实呢部戏系有企图咖?     如果大家记性唔系太差嘅话,应该重记得今 ...

乜Q係梅X芳啊??????

評分

查看全部評分

话之佢系乜Q,反正就系垃圾!

总之见到有呢个名嘅,就叫人唔好睇系啦!

原帖由 菜菜子 於 2008-12-21 21:05 發表 乜Q係梅X芳啊??????

佢条傻佬讲嘅系烧腊档卖梅叉嘅梅叉芳啊

原帖由 朱利安 於 2008-12-21 22:14 發表   佢条傻佬讲嘅系烧腊档卖梅叉嘅梅叉芳啊    

係燒臘佬牙?咁咪周街都係.

我都唔知佢係乜水!!

原帖由 朱利安 於 2008-12-21 22:14 發表   佢条傻佬讲嘅系烧腊档卖梅叉嘅梅叉芳啊    

花叉呢

原帖由 卢总 於 2008-12-21 20:36 發表   近日一部据讲系人物传记类嘅电影《梅X芳》上画,于是嗰啲垃圾狗评、煽稿就排山倒海噉见诸报端同埋电视荧光幕。     但系大家有冇谂过,其实呢部戏系有企图咖?     如果大家记性唔系太差嘅话,应该重记得今 ...

不嬲唔锺意金句王,肥咗之后个样更加累累对对。有人话如果睇过「霸王别姬」,最好唔睇呢部嘢。

其实卢总多虑了,连粤剧都冇咩人学,揾鬼去学京剧咩
話又唔可以0敢講,家陣上咗課堂,唔到你唔學!!唔學可能係唔知精髓之處,就好似我初初都唔知粵文化如此精髓,一旦有產生咗興趣…就唔係0敢話,頂多一開始啲學生被逼,逼逼吓吓…呵呵…個世界就唔係0敢嚕!

原帖由 cingsan 於 2008-12-24 10:32 發表 話又唔可以0敢講,家陣上咗課堂,唔到你唔學!!唔學可能係唔知精髓之處,就好似我初初都唔知粵文化如此精髓,一旦有產生咗興趣…就唔係0敢話,頂多一開始啲學生被逼,逼逼吓吓…呵呵…個世界就唔係0敢嚕! ...

要逼先有人學,O個樣野好極都有限啦,懵炳.

原帖由 gboss 於 2008-12-23 04:07 PM 發表 其实卢总多虑了,连粤剧都冇咩人学,揾鬼去学京剧咩

人無遠虑,必有近憂!

你都重未睇得出我所講嘅深層意思!

之前重好想睇..

家下..唔睇算了

呵呵,其实呢,如果唔系睇到个导演,我都会去下载下出戏,对于戏剧,我有我自己嘅睇法,虽然喺政治角度,有唔少人居心不良,但从传统文化角度,京剧的确系一门艺术

之不过,导演系陈凯哥,我系再唔会睇佢拍嘅戏,梅兰芳咦种戏可以揾到黎明做主角,又点都喺戏中揾个角度畀佢个老婆做,一睇就知佢只不过系想揾钱,根本唔系想拍戏嘅。一出戏,导演其实基本上最重要,汤唯一无是处,籍籍冇名,一个李安一出戏就可以调教成噉样,就可想而知导演几重要。

自从<霸王别姬>之后,陈凯哥已经江郎才尽啦~~所以,只要一睇到佢陈凯哥嘅戏,基本上下载都费事

垃圾
要睇都睇《葉問》啦,仲要係粵語版嗰個啊,普通話版嗰個啊,嚇死你啊

不過講時講,細個嗰陣時粵劇、京劇之中選擇,我選擇咗京劇。我嗰時最怕嘅聲談就係粵劇係都要拖長把聲嚟唱。於是咪揀京劇,簡短有力。

不過我婆婆佢哋就揀粵劇囉。但係粵劇之中嘅《帝女花》、《紫釵記》都算OK,就係唔知點解個時會鍾意嘅。後來先覺得粵劇都OK。

講時講,兩者其實本身各有長處,京劇擅長於武打等,而粵劇擅長於文戲。爾個係我老竇嘅意見,個人意見都係各擅勝場。

原帖由 紫凤凰 於 2009-1-13 02:57 發表 不過講時講,細個嗰陣時粵劇、京劇之中選擇,我選擇咗京劇。我嗰時最怕嘅聲談就係粵劇係都要拖長把聲嚟唱。於是咪揀京劇,簡短有力。   不過我婆婆佢哋就揀粵劇囉。但係粵劇之中嘅《帝女花》、《紫釵記》都算OK,就係唔 ...

撈佬睇撈劇~

原帖由 紫凤凰 於 2009-1-13 02:57 發表 不過講時講,細個嗰陣時粵劇、京劇之中選擇,我選擇咗京劇。我嗰時最怕嘅聲談就係粵劇係都要拖長把聲嚟唱。於是咪揀京劇,簡短有力。   不過我婆婆佢哋就揀粵劇囉。但係粵劇之中嘅《帝女花》、《紫釵記》都算OK,就係唔 ...

你要選擇京劇就躝去普通話吧選到夠,唔好喺度阻住個地球轉!

京剧系以前太监D玩乐而已,E家太监都以绝种了要京剧把鬼!!