QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12050|回復: 21

[離「普」之言] 糖水 VS 甜湯

《Click入黄金屋》固之然有紋有路,但係啲字幕就真係睇過都要洗眼,對白講糖水,字幕就打出甜湯。

第樣嘢呃到我,水還水、湯還湯,點撈得埋呢?!廣東人飲嘅湯水,查實係兩樣嘢,煲三燉四講嘅都要三粒鐘啦,三滾兩滾咪係水囉。

原帖由 外外星人 於 2008-12-18 22:08 發表 《Click入黄金屋》固之然有紋有路,但係啲字幕就真係睇過都要洗眼,對白講糖水,字幕就打出甜湯。   第樣嘢呃到我,水還水、湯還湯,點撈得埋呢?!廣東人飲嘅湯水,查實係兩樣嘢,煲三燉四講嘅都要三粒鐘啦,三滾兩滾咪係水囉。 ...

你真係肤浅,太过自以为是啦!
广东嘅汤其实分四种,煲汤、炖汤、滚汤、煨汤四大类,煲三炖四指嘅係前两种,而滚几下就搞掂嘅就叫做「滚汤」。好似最简单嘅蛋汤咁,滚几下就可以上台,再滚就无谓喇!
甜汤同糖水基本係同一种嘢,之不过,係广东,日常食嘅先叫糖水,如果在正式宴席上嘅就要叫甜汤,显得比较有品味啲。甜汤一般以滚汤嘅做法为主,用煲汤、炖汤嘅做法就少见啲,不过都有,好似冰糖燕窝咁,就要用炖嘅。
糖水 VS 甜湯,起码5年前就系咁翻译,用咁嘅字幕,星佬真系后知后觉。

糖水 VS 甜湯

《Click入黄金屋》固之然有紋有路,但係啲字幕就真係睇過都要洗眼,對白講糖水,字幕就打出甜湯。

第樣嘢呃到我,水還水、湯還湯,點撈得埋呢?!廣東人飲嘅湯水,查實係兩樣嘢,煲三燉四講嘅都要三粒鐘啦,三滾兩滾咪係水囉。

我哋講嘅湯水,係分湯同水兩樣嘢。

平時嗌人嚟屋企喫飯,都係講「過嚟飲啖湯啦!」噉嘅。斷估都係煲緊煲老火靚湯等人客嚟飲,唔會係三滾兩滾嗰啲啩?!

煲湯講火候,正所謂煲三燉四,老火靚湯就要煲足三粒鐘,有西醫學家話冇營養,加上好多人慣咗食快餐,於是乎三滾兩滾就算。當然,芫茜大魚頭滾豆腐都得,聚得下火添;重有天熱煲嘅冬瓜水,都幾消暑去濕嘅,但係,呢啲充其量都只能夠算係湯水中嘅水。

講返糖水,比如綠豆沙,雞蛋蓮子糖水,呢啲都係糖水,加少少米落去,綠豆沙就變咗綠豆粥,但點都冇可能變綠豆湯。以前廣州泮溪酒家就試過收一百文碗綠豆沙,啲GAA仔唔嫌貴,事關碗糖水度加咗件百年嘅陳皮,嗰時係上世紀七十年代,一百文相當於兩三個月人工,呢碗糖水唔單止有品味,重好名貴添。不過,泮溪酒家就冇賣過咁有品味同名貴嘅「甜湯」嘞。

以上都係事實,實事求是啫,「自以為是」就唔敢高攀囉!

抄勻成個論壇,都唔覺有乜先知發過呢個話題,後覺惟有獻醜啦。

PS:一張咁嘅帖,有能本事寫咗個幾鐘。一時講唔清楚,大家有怪莫怪。

我觉得就係「口语 VS 书面语」,如果呢度嘅人都觉得粤语唔可以有书面语,再拗无谓。

我對呢度出現嘅幾種美食比較感興趣啊。。。

噉甜品呢?綠豆沙係糖水,定甜品?

楼上,你所讨论系另一话题,甜品比糖水内涵大,糖水系甜品嘅一种。

而星佬反指系正确,「糖水 VS 甜湯」 绝非书面与口语之分。

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-12-22 11:34 發表 楼上,你所讨论系另一话题,甜品比糖水内涵大,糖水系甜品嘅一种。而星佬反指系正确,「糖水 VS 甜湯」 绝非书面与口语之分。

撐你!

嗰啲奉外來語、字典為書面語嘅人,唔係我哋挽救嘅對象。

唔通粵語唔做得書面語咩?!家陣用粵語寫字好羞家咩?!

中文之所以有咁多字,好大程度上係为咗写文章时唔会因用太多重复嘅字而使文章变得死板冇变化,好似我之前话过矮瓜之所以叫茄瓜、茄子,係因为写菜时候可以更多变,菜式名更具诗意,如果写矮瓜,矮矮声就唔多老嚟(所以大部分蔬菜都有两个以上嘅名)。可见广州人唔係净係识食,重会食脑,因为一个美食之都唔会净係招待广东人。

如果诸位重觉得自己係啱嘅,我都话,我唔拗。

原帖由 gboss 於 2008-12-22 13:12 發表

中文之所以有咁多字,好大程度上係为咗写文章时唔会因用太多重复嘅字而使文章变得死板冇变化,好似我之前话过矮瓜之所以叫茄瓜、茄子,係因为写菜时候可以更多变,菜式名更具诗意,如果写矮瓜,矮矮声就唔多老嚟(所以大部分蔬菜都有两个以上嘅名)。可见广州人唔係净係识食,重会食脑,因为一个美食之都唔会净係招待广东人。

如果诸位重觉得自己係啱嘅,我都话,我唔拗。

如果你话食鱼香茄子煲嘎话,佢条傻佬一定又会话你捞嘎啦

佢条傻佬话粤人只会食鱼香矮瓜煲,唔会食鱼香茄子煲嗰嚄

評分

查看全部評分

原帖由 Jean 於 2008-12-22 10:41 發表 我對呢度出現嘅幾種美食比較感興趣啊。。。 噉甜品呢?綠豆沙係糖水,定甜品?

甜品可以係糖水、又可以係甜嘅糕點,重可以係煎糕

原帖由 外外星人 於 2008-12-22 12:12 發表 撐你! 嗰啲奉外來語、字典為書面語嘅人,唔係我哋挽救嘅對象。 唔通粵語唔做得書面語咩?!家陣用粵語寫字好羞家咩?!

蛇鼠一窝,撑黎撑去,服得你地交关.书面语唔识就话外来语,穿煲喇,咩野煲啊?无文化个只煲啊.

啲有「文化」嘅,都係等住餓死罷啦!

矮又話唔得,唔知茄得、瓜得、香得又點有詩意法呢?!唔通啲有「文化」嘅人零舍唔同啲嘅?莫非言必稱李白、口不離杜甫?下下吟詩?句句作賦? 噉搞法,睇嚟真係要食埋自己嘅腦......漿先夠喉囉!

嗱咩沙咩啫?呢啲根本叫「黔驴技穷」。

評分

查看全部評分

原帖由 G肉佬 於 2008-12-23 09:22 發表 嗱咩沙咩啫?呢啲根本叫「黥驴技穷」。

甘又系啊,江郎才尽肯定无佢份咖啦

評分

查看全部評分

某程度上我认同蠢鱼嘅讲法。楼上想必係马甲,我係搞下气氛嘅啫,唔係想搞针对,因为佢唔值得。
原帖由 SHIT 於 2008-12-23 10:47 發表 邊個[佢]啊?
重有边个,嗰啲点餸唔「香」得,又唔「瓜」得嗰啲囖,都唔知佢想食乜。

評分

查看全部評分

原帖由 G肉佬 於 2008-12-23 11:12 發表 重有边个,嗰啲点餸唔「香」得,又唔「瓜」得嗰啲囖,都唔知佢想食乜。

妖,邊個話過唔矮得呀? 明徙當鼓勵呀?!

原帖由 衫長褲短 於 2008-12-23 09:17 發表 系啊,你又几清楚自己喔,醒甘以为甜汤错左,重谂住教吓人,点知穿煲唔识书面语,呢个「架」真系丢得大。知你丢架叻啦,丢架王

醒少少啦,咁 乜字典佬唔係一日到黑睇住本字典嘅咩?! 噉都錯得?!

原帖由 外外星人 於 2008-12-18 22:08 發表 《Click入黄金屋》固之然有紋有路,但係啲字幕就真係睇過都要洗眼,對白講糖水,字幕就打出甜湯。   第樣嘢呃到我,水還水、湯還湯,點撈得埋呢?!廣東人飲嘅湯水,查實係兩樣嘢,煲三燉四講嘅都要三粒鐘啦,三滾兩滾咪係水囉。 ...

你呢条死傻佬正一系反捞反到烧坏脑

你讲乜鸠粤人只食糖水,而唔食甜汤,煲三粒钟嘅先叫汤,三滚两滚嘅叫做水

按你呢条死傻佬嘅逻辑推理,恐怕粤人连汤丸都无得食啊

你呢条死傻佬肯定又讲乜鸠粤人只食糖水丸、咸水丸,而唔食甜汤丸、咸汤丸

如果真系按你条傻佬所讲嘅,将汤丸煲三粒钟嘎话,咁重叫汤丸咩,变晒糊啦