QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5329|回復: 20

[感情人生] 粵語喺大學生圈子裏面嘅悲哀。

我最近同一個大學同學聊QQ,佢係喺一閒位于廣州嘅大學讀書嘅,有尐對話令我好唔舒服:

我:你哋學校有冇同廣州話有關嘅協會或者資料咖?

佢:冇…我哋学校,廣州人係弱勢社團…潮汕同客家佬玩曬咁滞…連撈頭都可以踩住廣州人…

我:你哋學校唔係喺廣州個咩?

佢:喺廣州噉又點吖…廣州人做麽都唔係…地位超弱…我哋學校,官方禁止參加同鄉會…其他地方嚟嘅都有組織同鄉會,就係廣州嚟嘅冇…我曾經都講過,如果有廣州同鄉會,我肯定參加…

我:但係就冇人組織?

佢:冇吖…廣州人係我地學校,感覺好分散…好似盤散沙

睇到「散沙」呢兩個字,既擊中咗事情嘅要害,亦都擊中咗我嘅相信亦都係大多數廣州人乃至廣府人嘅情感痛處。

的確,我哋廣州我哋廣府曾經被人「賜予」咗「包容」嘅美稱,但係喺呢個美稱嘅另一面就係刻住「散沙」呢兩個字,並因此承受住喺自己土地上被外地人淩辱嘅痛楚!!

我諗,粵語今日嘅息微,有尐係由我哋廣府人嘅性格所造成咖。我諗,如果廣府人唔去改變一下自己文化嘅某尐因素,粵語乃至整個粵文化就真係守唔住咖嘞。一方面要守住文化嘅整體,一方面呢個文化本身就隱含住「自殺」因素,越守越容易「自殺」,呢個就係粵人喺守衛文化時遇到嘅獨特矛盾,處理好呢對矛盾,係粵文化重新振興嘅其中一個關鍵。呢個需要粵人嘅智慧。我諗方法係現成嘅,就係「揚棄」,關鍵我哋能否實踐好「揚棄」~~~~~

咩 包容  分明就係 搵契弟。。。
唔一定要同鄉會至可聚.
粵文化之多,若搞個粵曲會或之類,一樣可聚.
最重要系將粵文化流傳.

原帖由 攸固 於 2008-12-14 17:08 發表 唔一定要同鄉會至可聚.粵文化之多,若搞個粵曲會或之類,一樣可聚.最重要系將粵文化流傳.

粤曲??依家有几个后生仔听得嘎,连戏院都成电影院。

原帖由 僆仔 於 2008-12-14 17:29 發表   粤曲??依家有几个后生仔听得嘎,连戏院都成电影院。

之咪喺,呢張帖畀人當咗「粵韻風華」就冇人睇喇!

毫無感覺,我平時都係普通話、粵語、英語一齊講,而且講慣咗,十句粵語總有插幾句普通話,尤其是越大段越明顯,其次就會有好多英文字詞。

總之至少兩種語言以上。

不過話時話,廣州話始終會改變,多年以來,廣州話都是在逐步演變先至會到今時今日噉嘅樣子,語言是變化的,而且普通話終究會和普通話結合。

而且覺得粵語和普通話嘅結合,帶來嘅可能係早期粵語。語言會遷徙,人也會,講起上來,最上八輩子,誰不是從廣東以北部南下的,當時的嶺南人又怎麼想,難道故步自封?

這是一個趨勢,而且君不見普通話也吸收了大量的粵語詞彙嗎?的士,埋單(變成買單),沖涼等,人家影響你,你也影響著人。

要粵語現今變成國語自是不可能,但是問題在於當粵語和普通話結合後,新的普通話誕生了,新的粵語也誕生了,它可能成為國語。但當然舊的自然也會消亡。

歷史就是這樣經歷着消亡-誕生-消亡的過程。人死後葬後會化成泥土,泥土又孕育出樹苗和萬物,這就是歷史,也是寰宇的定律,生生不悉,所以粵語遲早會死,但新的粵語也會由此誕生。

其實,我覺得廣州嘅大學無類似「廣州同鄉會」嘅物體,唔完全係「散沙」嘅原因嘅……
正所謂「廣州是我家」!呢處就係廣州。

廣州人通常鍾意返屋企就返屋企架喇,唔會對大學嘅宿舍有乜留戀同歸屬感囉,但係其他人就唔同喇,宿舍,係佢哋廣州嘅「屋企」囉,搵返幾個「家人」感覺係好好多嘅,同在異鄉爲異客啊嘛。

廣州人星期六日多數都走人返屋企喇,但係佢哋去得邊?廣州人,就算係平時,都好容易就可以搵原先嘅老友,見返啲中學同學,見返舊底就識嘅廣州人,返屋企見下阿爸阿媽……
但係,佢哋無埞去,搵唔返昔日嘅朋友,無咗一種可以「依靠」嘅感覺啩,所以,唯有「團結」囉。

而,廣州人就唔太需要呢種「團結」喇,因為我哋無佢哋咁「空虛」。
而且,我覺得廣州人真係唔會熱衷呢家嘢,對呢啲亦都無乜興趣囉。務實吖嘛!

廣州人係弱勢群體,的確!因為我哋真係唔夠佢哋「團結」。而且,大學,係佢哋強大嘅基地!大本營!但係我哋對呢個「基地」好不屑……根本唔會有心經營呢個「基地」。你鍾意咪玩飽佢囉,我喺要撇嘅時候就撇,使乜同你唧唧嗝嗝啫?都唔啱channel。出返去,大把廣州人F,使喺度同佢哋一般見識?

對於啲撈人,
原帖由 vincent10 於 2008-12-14 16:52 發表 咩 包容  分明就係 搵契弟。。。
我覺得係……養狗咬春袋……

廣州人散沙,又的確嘅。廣州人,都有幾種嘅……呢度姑且勿論嗰啲「偽」廣州人。
經過觀察,老四區嘅人通常會一齊玩。但係,「鐘落潭」「花都」嗰類嘅人會鍾意同其他地方嘅人玩。凈係咁樣,就經已「團結」唔到所有廣州人喇,加之原先廣州人就少架喇!!

大學真係好少廣州人,會令人好懷念中學全部都係廣州人嗰種感覺……簡直係天堂……

見返中學同學,必不可少嘅話題就係--聲討撈西,互相呻下畀撈西殘害嘅經歷

原帖由 紫凤凰 於 2008-12-14 20:47 發表

毫無感覺,我平時都係普通話、粵語、英語一齊講,而且講慣咗,十句粵語總有插幾句普通話,尤其是越大段越明顯,其次就會有好多英文字詞。

總之至少兩種語言以上。

不過話時話,廣州話始終會改變,多年以來,廣州話都是在逐步演變先至會到今時今日噉嘅樣子,語言是變化的,而且普通話終究會和普通話結合。

而且覺得粵語和普通話嘅結合,帶來嘅可能係早期粵語。語言會遷徙,人也會,講起上來,最上八輩子,誰不是從廣東以北部南下的,當時的嶺南人又怎麼想,難道故步自封?

歷史就是這樣經歷着消亡-誕生-消亡的過程。人死後葬後會化成泥土,泥土又孕育出樹苗和萬物,這就是歷史,也是寰宇的定律,生生不悉,所以粵語遲早會死,但新的粵語也會由此誕生。

哦……係囉……唔怪之得你「毫無感覺」,難怪你講嘢講到咁嘅「樣子」囉。

「粵語就是這樣被殘害的」
=======================================================================
你可以全部係白話文,可以全部寫書面語,但係,咁樣硬係有啲唔湯唔水、畀人殘害完嘅感覺。

同「老房子」「騎單車」不相伯仲。

原帖由 紫凤凰 於 2008-12-14 20:47 發表 毫無感覺,我平時都係普通話、粵語、英語一齊講,而且講慣咗,十句粵語總有插幾句普通話,尤其是越大段越明顯,其次就會有好多英文字詞。   總之至少兩種語言以上。   不過話時話,廣州話始終會改變,多年以來,廣州話都是 ...
講得幾好,雖然我冇你噉樣混合各種語言嚟講嘢,但我週圍嘅廣東人好多時用粵語表達唔到就會搭句普通話。我改變唔到個趨勢,不過我唔會隨波逐流,依然會堅守我嘅語言,但亦都唔會排斥佢。

畀紅線遮住嗰啲係講乜嘢嚟㗎 

喺自己嘅城市何須搞同鄉會呢?只有身處異地,來自同一處地方嘅人(共同語言)聚埋一齊,先會更有歸宿感。我學校嘅廣東同鄉會好龐大架,前嗰排重同其他學校搞咗個南京廣東同鄉籃球賽,人多到可以拍古惑仔開大片!

雖然社團方面唔係咁景氣,不過始終係啱啱開始,第日重有好長嘅路要行。

原帖由 成日笑 於 2008-12-14 22:54 發表 8164   畀紅線遮住嗰啲係講乜嘢嚟㗎 

嗯,這是個謎!!

原帖由 tonybean 於 2008-12-14 22:53 發表 講得幾好,雖然我冇你噉樣混合各種語言嚟講嘢,但我週圍嘅廣東人好多時用粵語表達唔到就會搭句普通話。我改變唔到個趨勢,不過我唔會隨波逐流,依然會堅守我嘅語言,但亦都唔會排斥佢。 ...

粵語詞彙咁豐富,我真係諗唔到有么嘢係粵語表達唔到反而普通話表達得到喔。相反,我會喺講普通話嘅時候成日遇到一尐普通話表達唔到嘅情況,此時我會搵撈音粵語嚟到補救!!

我自小就將普通話練到沒甚麼口音的,但有些詞彙依然會有,

後來接觸的朋友很多,大江南北都有,普通話越講得多越無口音。所以我講普通話時完全沒有人會聽或看得出我是廣東人。

因為捲舌、兒化樣樣精通(小時候經已練成,還要是自己練的,並非強迫型)

而且我性格向來被人說很北方人。所以我基本上在北方生活都完全沒有問題。

我都經已不是快而準的問題了。基本上除非你普通話、英語都練到很高水平才會出現的混合。否則不會出現。如果沒有出現的話就證明你其他語言的水平還未達到。

接觸過我的朋友沒有一個說我的普通話不好的,還要是很好的那種,我一個河北朋友經已說普通話說得太好。所以研究普通話與粵語的比較我是算比較內行。

噉讲法,我哋系咪应该为有口音嘅广东话自卑呀?

但要我自卑,我反而要自豪。

原帖由 不关云和月 於 2008-12-15 14:27 發表 噉讲法,我哋系咪应该为有口音嘅广东话自卑呀?   但要我自卑,我反而要自豪。

廣府人講普通話帶有粵語口音,正常,亦都唔需要自卑,因爲我哋只係將普通話當成一種交流工具,佢同粵語嘅地位係無法相比嘅,所以我哋嘅原則就係「聼得明就夠嘞」,完全唔需要用「純熟」嚟到要求自己嘅普通話水平!!

根本冇人要求你哋要達到我嘅普通話水平。

我只不過講出我嘅情況。根本都冇乜話自唔自卑嘅問題。

其實在外多年,我更加理解為何廣東的那些外省人會出現那種情況。

很簡單,如果你去到南京等非粵語區,假設人家講慣的是一種你聽不懂的方言,而非大家都能聽懂的普通話,而如果突然有政策幫助,你的群體沒那麼弱勢的話,你會明白到這是一個甚麼問題。所以計我話,死守方言者通常都係未在外地住過一段較長時間的,這是一種很正常和典型的情況。

你們責罵,別看你理由十分充分,只是你未試過他們那種情況。

所以我覺得你們對他們缺乏的是一種感同身受的瞭解。

原帖由 紫凤凰 於 2008-12-15 16:48 發表 根本冇人要求你哋要達到我嘅普通話水平。   我只不過講出我嘅情況。根本都冇乜話自唔自卑嘅問題。   其實在外多年,我更加理解為何廣東的那些外省人會出現那種情況。   很簡單,如果你去到南京等非粵語 ...
點解我發覺你講嘅嘢令到我感同身受嘅?

我喺南京,本來聽本地人講嘅話就好容易,而家重要學埋佢哋嘅口音同句法……

唔知你喺邊笪北方地區浸過呢?

原帖由 tonybean 於 2008-12-15 21:46 發表 點解我發覺你講嘅嘢令到我感同身受嘅?我喺南京,本來聽本地人講嘅話就好容易,而家重要學埋佢哋嘅口音同句法…… 唔知你喺邊笪北方地區浸過呢? ...

我冇喺北方,只不過我係喺大馬,同樣面對類似嘅問題啫。雖然爾處粵語唔係唔得,但重有馬拉文同粵語、普通話嗰啲問題呢。唉,其實好多嘢都係差唔多囉。

所以嘛,其實而家爾處啲人有噉嘅狀況我哋都只能講句諒解,對爾邊嘅外地人亦都瞭解。正所謂未跛過嘅人點知跛過嘅痛苦。

有啲嘢,雲和月佢哋係點都唔會明白架啦。