QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 咏春智者

[南派功夫] 诛力______咏春搏击的心

Re:诛力______咏春搏击的心

聽落已經好神乎其技!!!!! 好似武俠小說個d 內功... 但究竟誅力係唔係因為經驗累積之後...識得睇穿對方的行徑...避重就輕...???

睇完噤多位高手讨论之后,我总结自己所理解,觉得“诛力”喺一个詠春高手对詠春拳熟悉之后对使用招式的时间性掌握得好,知道咩时候开始使用招式。比如可以听到对方力向上,就将对方向横拨,改变其但喺又未至于将对方只手推到离开自己肢体接触,就好似踢波嘅职业球员只脚一掂个波就可以用脚唔同嘅面去控个波,唔知噤理解啱唔啱呢? em6:

可唔可以理解成:知觉同诛力系量同质嘅关系?当经过好长时间嘅黐手训练之后,我哋嘅知觉会越嚟越多,慢慢可以产生一种可以感知对方动向嘅能力,可以称为听力,再进一层,可以感知对方并控制住对方,使对方无计可施,呢个时候呢种能力称为诛力。

highyun在2004-10-09 00:44:52说道:[br]可唔可以理解成:知觉同诛力系量同质嘅关系?当经过好长时间嘅黐手训练之后,我哋嘅知觉会越嚟越多,慢慢可以产生一种可以感知对方动向嘅能力,可以称为听力,再进一层,可以感知对方并控制住对方,使对方无计可施,呢个时候呢种能力称为诛力。
这样说就对了。 em12: em12:

highyun在2004-10-09 00:44:52说道:[br]可唔可以理解成:知觉同诛力系量同质嘅关系?当经过好长时间嘅黐手训练之后,我哋嘅知觉会越嚟越多,慢慢可以产生一种可以感知对方动向嘅能力,可以称为听力,再进一层,可以感知对方并控制住对方,使对方无计可施,呢个时候呢种能力称为诛力。
能这样理解已经很不错了,顶!

嗯…嗯… 噤对于练习诛力第一步各位大虾有乜建议等我哋唔洗行弯路吖?~ em6:

两只手练会唔会变左一只手打接果阵唔识用呢? em8:

铁丐在2004-10-10 00:34:22说道:[br]两只手练会唔会变左一只手打接果阵唔识用呢? em8:
训练得法,唔会。前辈们就是这样流传下来的!劲力这东西,是用语言、外形是很难表达出来的,只能通过有能力的师父指导、身教,才能有效的掌握。不明白的话,尽可以当作一种见识,知到有这回事亦可以了。

有人开始练单黐手先,有人开始就练双黐手,各位大虾觉得练边种先好吖?~ em6:
而家好似少咗呢啲高手上嚟, 唔系就开多个版都得。