QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2770|回復: 6

[問音問字] 請問有冇呢一個字?

啲人成日話啲bb仔腳jaang6 jaang6嗰個jaang6,應該點寫?

Re:請問有冇呢一個字?

發音應該係“腳 jaang3 jaang3”。 正字係“𨅝”(足牚),足部一個“牚”。

係噃,應該係jaang3,又一個打唔出

第五代倉頡輸入法香港版打得出啊。

最緊要打得到人哋睇得到,好似大五五筆打得出個"口+架"字噉,祇有裝咗大五五筆嘅人先睇到(大五有字庫啩),其它人睇到一個囗,實在係幾悶下,最慘噉樣,得自己開心

咪係囉。 windows 2000/xp/2003 以上版本支持 unicode。 可以顯示全部中文字。 windows me 就未試過,98 就一定唔支持全部中文字型。

有啲字并非me 98睇唔到咁簡單,直頭字庫入面冇,但又冇辦法叫全世界都一齊裝字庫 順便又有一個字問下(次次問一個字開一貼,都唔好意思再開新貼),好耐以前響一本叫『便x』嘅雜誌上見到佢寫「我摷咗好耐先搵返」,不過啱先響首頁度查呢個字又冇呢個意思同呢個發音,粵語小字典都冇,caau3嘢嗰個caau3係咪「摷」?