QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5867|回復: 13

[講古擂臺] 听楷叔讲《三国》

最近经常要坐车,本来坐车系最闷嘅事,但系好采我有部mp3机,以前就听歌,不过相同嘅歌歌听多几次会厌,而且256m嘅容量唔可以装几多歌。但古仔就唔同,256m可以装几十集三国古仔,从黄巾起义讲到火烧赤壁都装晒喇。 我终于理解到以前点解啲人会追古仔追得咁紧要,而且带动咗一轮轮嘅三国公仔书热潮,事关楷叔真系讲得超好,吸引我不停追落去,有时真系唔想咁快落车。

Re:听楷叔讲《三国》

仲有《水浒传》、《杨家将》、《兴唐传》、梁羽生武侠系列等等。 另《三国》全名应为《三国演义》

《水浒传》、《三国演义》、《兴唐传》我都集齐了。仲差《杨家将》未有!好想快d拥有埋! 好似《七侠五义》都系楷叔讲的,我都想要,各位仲记唔记得楷叔仲讲过乜野名著啊(金庸的除外)?

fsbruce在2005-08-30 23:10:15說道:[br]《水浒传》、《三国演义》、《兴唐传》我都集齐了。仲差《杨家将》未有!好想快d拥有埋! 好似《七侠五义》都系楷叔讲的,我都想要,各位仲记唔记得楷叔仲讲过乜野名著啊(金庸的除外)?
《七侠五义》系林兆明老师播讲。楷叔讲过嘅名著仲有白羽先生嘅《十二金钱镖》等等。 注:白羽先生系梁羽生嘅偶像,从佢个笔名可以睇出其对白羽嘅崇拜程度。梁羽生成名作《龙虎斗京华》入面有好多《十二金钱镖》嘅痕迹,有好多情节都取自武林中嘅典故。

哇,兄台有咁笋嘅嘢,可唔可以拎出嚟同大家共享啊? 我哋有班朋友都好想要楷叔、林兆明……讲嘅故仔! 呢啲系人类珍贵嘅文化遗产,应该发扬光大!

fsbruce在2005-08-30 23:10:15說道:[br]《水浒传》、《三国演义》、《兴唐传》我都集齐了。仲差《杨家将》未有!好想快d拥有埋! 好似《七侠五义》都系楷叔讲的,我都想要,各位仲记唔记得楷叔仲讲过乜野名著啊(金庸的除外)?
呢啲咁经典嘅野你都集齐晒啊?羡慕啊!

《杨家将》响佛山电台有得下载啦,使咩羡慕啫??????????

三楼的,有咁多好东东啊?可以分享吗?

唔知邊度有得down咧?

我聽評書都有好幾年喇,粵語嘅淨係聽咗本年,一下就離不開喇,都唔想聽國語嘅評書喇

人气唔多旺,难以调动情绪
好想放入MP3聽啊。
其实楷叔讲过的古仔还有很多比如《红岩》、《高山下的花环》我觉得是现代小说的经典。还有《岳飞》,还有他老人家早期在广东人民广播电台录制的一些广播剧作品都非常精彩。他也是从广播剧走向小说连播的。

爱听楷叔讲故    特别是 -- 兴唐传,原著经过楷叔的润色后 具有很浓厚的广东风味,

如加入了很多的广东俚语俗话。楷叔的讲古技巧也系湿水棉花,比起北派的单田芳少了夸张造作,多了自

然流畅。 个人观点哈哈