QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8063|回復: 5

[粵語拼音] PENKYAMP兄,对于Penkyampji我有尐改进建议

我建议,将原方案中嘅oy、ont、ot改为eoy、eont、eot,以准确反映出呢三个音同eo其实系长短元音嘅对应关系,毕竟目前学术界亦都系噉样认为嘅。而且,我从个人听感上亦都系觉得粤拼喺呢个韵母嘅标注上的确比Penkyampji嘅oy、ont、ot要好,所以我建议Penkyampji亦都改为eoy、eont、eot,以充分体现出PENKYAMPJI喺设计上以及长短元音划分上嘅科学性。
唔知PENKYAMPJI可唔可以作出更改(对维基以及其它百科上以及所有网络上嘅PENKYAMPJI嘅介绍都进行呢个更改)呢?需唔需要同当年指定PENKYAMPJI嘅其他学者交流下意见先呢?
其实呢个改进,我三月前已经想过,系听到 HKCantonese ? 嘅建议后,想想有可能将  eo 作为一个长短分化嘅组。

但系,我嘅想法系,同时保留原 ot, ont, oy 版,作为「原版」,以与 sydney lau 同阵营。
同时发展出 eot, eont, eoy 版,作为一种选择。  亦可以叫 penkyamp 2008 ban .

呢个版本,可以在原版 ot, ont, oy 旁边作说明。  英文都有  honor-honour, favor-favour 嘅唔同选择嘛。 台湾大陆亦都有简繁之对应嘛。讲德语各国,拼写亦有唔同。 但系总嘅来讲,对应转换系好机械简单嘅事,完全唔系两个唔同系统鸡同鸭讲。penkyamp 有1993版同2008版嘅区别,应该唔会增加巨大嘅混淆。请你放开手去添加说明。但唔好完全删除原来嘅  ot, ont, oy 。  因为 ot-eot, ont-eont, oy-eoy 嘅对应关系,亦都对将来新旧两版之间嘅机械转换提供准确嘅说明,而唔系制造无必要嘅混淆。

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=20465

Penkyamp 输入汉字软件可以下载了

實際上,我喺好幾個網站上都有上載Penkyampji嘅介紹咖,但係正如軟件都會有更新版一樣,我嘅呢個介紹亦都會定期進行更新,大概嚟講,從我年頭使用Penkyampji到宜家,我嘅Penkyampji教案都已經更新到第四版囖。最近遇到個對廣州話有業餘研究嘅老師,向佢sell咗以下Penkyampji,佢對於Penkyampji嘅嗰種表現形式(nk、nt、mp韻尾)好唔習慣,但係就對Penkyampji根據長短元音劃分粵語韻母嘅形式好欣賞,話佢係「出發點唔錯嘅半成品」。但係佢就向我指出,Penkyampji喺oy、ont、ot嘅劃分上係一個硬傷,重向我細細解釋咗一番,然後我自己私底下細細品味咗一下,越嚟越認同佢嘅觀點,之後一發出呢個音,自己重已經根據「第一感覺」拼出seoi等嘅Jyutping拼法,並且反過嚟對於soy嘅呢尐拼法覺得有尐奇離。於是乎,我就萌生咗喺呢幾個音上對Penkyampji作出修改嘅想法嘞!實際上,我對於seoy等嘅拼法嘅認同感一直以嚟都係「不斷上升」嘅,越嚟越有拼寫佢嘅「衝動」,最終喺呢種感覺上升到無法壓抑嘅時候,我惟有向PENKYAMP你提出我嘅想法嘞。終于,解放嚕~~~~~~

另外,相信Penkyamp你都會發現一個問題,就係好多人對於Penkyampji嘅感覺都係「唔習慣佢嘅韻尾形式,欣賞佢嘅韻母劃分形式」,覺得Penkyampji有尐美中不足,最後有唔少人都係由於接受唔到佢嘅韻尾形式,唯有「依依不捨」噉樣放棄埋佢嘅其它優點,轉而投向Jyutping嘅懷抱。所以我覺得,解決好人們對Penkyampji呢種極具個性嘅韻尾形式嘅接受問題,將會大大降低佢推廣嘅難度。實際上,Penkyampji嘅韻尾自有其内在嘅規律性,讀懂佢之後,相信好多人唔單止會接受佢,甚至可能會「愛上」呢種韻尾形式添!所以,我希望藉住今次Penkyampji改版嘅機會,加入一段通俗易懂嘅介紹Penkyampji採取呢種韻尾形式嘅原因以及内在規律嘅文字,以喺第一時候破除大家認爲「Penkyampji韻尾形式不倫不類毫無規律」錯誤嘅先入爲主嘅印象。
取消咗呢種抵觸心理,以等大家唔好用「異類」嘅眼光嚟到睇Penkyampji,噉樣喺介紹Penkyampji嘅其它規律時大家就會更容易靜低心落嚟去聼,去發現、欣賞「PENKYAMPJI」嘅「内在美」
所以,呢篇咁關鍵嘅文章,既要通俗易懂同簡潔,又要全面準確噉樣介紹到Penkyampji韻尾嘅特點,既要用到語言學功底又要用到語文功底,要求唔算低。
我認爲Penkyamp你嘅文采係時候派上用場嘞,唔知Penkyamp你方唔方便呢?
呢篇文章就叫做:

广东话拼音:用韵尾拼写形式的变化来表达粤语中韵腹「长阔短窄」语音规律的实践
我好支持对于 eoy, eot, eont 形式嘅推广,但系有一点:原先 oy, ot, ont 唔能够作为「被淘汰形式」。

亦就系讲:「广东话拼音 1993 式」同 「广东话拼音 2008 式」应该保持呢一种名称上嘅「区别统一」。 亦即系讲,唔另采用「粤语拉丁字」之类唔统一嘅名称,但系要采用 93 同 08 呢两个唔同嘅标记。

我嘅理由系:
1。  eoy, eot, eont 系理论上合理嘅,亦即系讲,将 eo 呢个「拼位」分为「长音位 eo」同「短音位 eoh」

2。但系,根据广东话拼音嘅根本语音理论,oy, ot, ont 亦系理论上合理嘅,亦即系讲,ot 同 ok 韵腹之所以为唔同音素,根据 93 式,可以解释为,佢地韵尾唔同,t 系前辅音,k 系后辅音,造成 ot 韵腹为前元音,ok 韵腹为后辅音。

因为 93 式有一套自我解释理论,但 08 亦有相应不相容理论,而且能够自我解释,所以 08 式应该建立与 93 式嘅区别对应关系。但系两者系出自同一根本系统,所以应该保持名称统一。

我鼓励你多推广 08 式,而且尽量将呢个赢得嘅功劳同你自己嘅名字联系起身,比如讲,"某 08 式方案介绍为 xiss 编写"等字样,作为一种可以引以为荣嘅创新。多推广 08 式嘅同时,要在适当嘅地方说明 08 式唔系唯一嘅 penkyamp, 而系有 93 式,08 式两种,等学习者知道呢种方案系有一个演变嘅历史嘅。

原帖由 penkyamp 於 2008-11-21 14:06 發表 呢篇文章就叫做:广东话拼音:用韵尾拼写形式的变化来表达粤语中韵腹「长阔短窄」语音规律的实践

嗯,Penkyamp兄,呢篇文章就交畀你嘞~~~~
我建議,呢篇文章最好貼喺《粵語拼音字》呢張帖道,之後亦都應該時不時喺後面跟跟帖,以免《粵語拼音字》沉底。