QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 14504|回復: 28

[語義解譯] 請請問"草龍"的典故?

最近看港劇看到的, 在"天涯俠醫"裡張家輝飾演的王甫芬醫生有個花名 叫"草龍醫生", 請問草龍是個什麼東西? 引申用來形容人很嘮叨很長氣嗎? 疑惑了好一陣子了, 一直找不到答案....

Re:請請問"草龍"的典故?

我都啱啱租咗呢齣電視劇嚟睇,幾好睇呀。 “草龍”唔係個一個地名,診所名嚟咩?

“草龍”類似四腳蛇(賢蛇)的一種冷血爬蟲物 好多人鐘意用“草龍”黎喂雀仔食。

学名应该系"蝾螈",两栖类动物 揾好耐先揾到条似细个嗰阵见到嘅品种

系读“草lung4”定系“草lung2”?

以前兒時到街市的賣雀仔既鋪頭裡面,一定見到有“草龍”、“草猛”、(“麵包蟲”又稱麥皮蟲)和“精制的即食雀糧”賣的。 而家就已經冇見到有“草龍”出售了,可能因為新界的發展有關,捉“草龍”既地方都愈減愈少了,又可能同保育有關,我都唔知有幾耐未見過“草龍”了,而家見5到真係可借。記得d“草龍”條尾好長,都是啡色既一隻隻的。 em8:

咩意思呢?形容乜嘢呢?

>>咩意思呢?形容乜嘢呢? 其實"草龍"就系指一種兩棲動物咯 不過有人攞黎做,講人既(花名)同埋做(形容詞) 例如:{你食左草龍呀?} em7:

咩意思呢?形容乜嘢呢?有冇人识呀?

可能(草龍醫生)係形容1個好多野講既醫生啩 em6:

tang167系问:請請問"草龍"的典故? 唔系问"草龍"形容啲乜吖。

甘你話((咩意思呢?形容乜嘢呢?))有冇人识呀? 我咪講形容咯

睇来都系识啲唔识啲,知其然而不知其所以然。请有识之士发音。

我无睇过个出电影,但系觉得既然用做花名,不妨从另一个角度谂一下。细时在乡下,正规的龙无份舞,就用草扎成草龙来舞,这样,草龙医生的含义就系非正规咯。

嗯,用草整嘅龙一样叫草龙... 噉意思好似比较清楚 我一样系冇睇出片,呵呵

余福智在2005-08-25 23:40:34說道:[br]我无睇过个出电影,但系觉得既然用做花名,不妨从另一个角度谂一下。细时在乡下,正规的龙无份舞,就用草扎成草龙来舞,这样,草龙医生的含义就系非正规咯。
有睇戏就知啦,听发音就知啦,一听就知系指真嘅动物定系草扎?

>>>睇来都系识啲唔识啲 哇!呢位兄弟講野洗5洗甘盡呀???明吋咼??

顺德水蛇粥在2005-08-25 10:04:45說道:[br]睇来都系识啲唔识啲,知其然而不知其所以然。请有识之士发音。
呢度所有人都难逃蛇兄嘅臧否,数最有识嗰位,都系你蛇兄你啦,既然你咁有探究精神,不如又帮我哋“索”吓,唔好斋噏。

highyun在2005-08-27 23:24:50說道:[br][quote]顺德水蛇粥在2005-08-25 10:04:45說道:[br]睇来都系识啲唔识啲,知其然而不知其所以然。请有识之士发音。
呢度所有人都难逃蛇兄嘅臧否,数最有识嗰位,都系你蛇兄你啦,既然你咁有探究精神,不如又帮我哋“索”吓,唔好斋噏。[/quote] h管,如果想听赞歌,我都可以满足你嘅要求,只要你认为对论坛有帮助。

顺德水蛇粥在2005-08-28 01:07:45說道:[br][quote]highyun在2005-08-27 23:24:50說道:[br][quote]顺德水蛇粥在2005-08-25 10:04:45說道:[br]睇来都系识啲唔识啲,知其然而不知其所以然。请有识之士发音。
呢度所有人都难逃蛇兄嘅臧否,数最有识嗰位,都系你蛇兄你啦,既然你咁有探究精神,不如又帮我哋“索”吓,唔好斋噏。[/quote] h管,如果想听赞歌,我都可以满足你嘅要求,只要你认为对论坛有帮助。[/quote] 冇料冇内容而只识单单打打窒人嘅文章,固然受人讨厌;空洞嘅赞歌,亦唔受欢迎。 论坛最欢迎嘅系经过“上下求索”所得嘅有内容有实际嘅文章。