QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10449|回復: 9

好「mang2」

某日我坐喺巴士上面,聽到幾個后生女嘅對話,聽完真係當場石化。

「哎呀,嗰條友好煩嘅,做嘢漏氣到死!好man2佢嘅啫!」

「係啊,我都好man2佢咖!」

四個同年紀嘅女仔,睇樣可能讀緊大學又或者啱啱出嚟做嘢,起碼有三個都係講man2,聽到我真係有啲mang2 。雖然短短嘅幾句話我無法分辨到佢係廣州定系廣東其他地方嘅,不過聽落唔似專登講成噉,但我當時真係有個感覺,覺得廣州話已經變味,係一種「懶味」。

原帖由 外外星人 於 2008-11-3 22:51 發表 面色难睇点讲?

回唔回帖好閑,拜托你唔好將老孔啲書貼到成個論壇都係。雖然閣下咁認同佢,但麻煩顧及吓我感受。

原帖由 gboss 於 2008-11-4 09:50 發表   回唔回帖好閑,拜托你唔好將老孔啲書貼到成個論壇都係。雖然閣下咁認同佢,但麻煩顧及吓我感受。

引用老孔的書,似乎都合理。不過外星人可以考慮著作,奈何網上就只有老孔的免費電子版書。

唔係「meng2」咩?話時話,呢個字點打?
咁即是点啊?可能以后大家都习惯用懒音就唔觉得奇怪啦!
發萌憎?
發䒐䒏
古楚地(长江流域)有一类冲锋撞击战船,叫 艨艟 (猛冲/猛舂),思疑广州话表愤怒的 猛憎(mang2 zang2) 与此有关