QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4934|回復: 3

[粵語拼音] 懇請高手教導我威妥馬拼音

悟該各位超高高手 教導我威妥馬拼音 小弟以最高敬意多謝 要明白些哦. 謝謝
威妥瑪拼音係1949年前國内外普遍使用嘅但非官方正式承認嘅一套用嚟標註普通話(當時叫「國語」)發音以及翻譯漢語地名人名嘅一套拼音方案。

有關内容可以去維基百科嘅相關條目睇睇:

威妥瑪拼音

漢語拼讀系統與拼音化

漢語標準有許多套拼讀系統。著名的有注音符號威妥瑪拼法漢語拼音注音二式通用拼音等。除注音符號外,其餘拼讀系統均採用拉丁字母作為文字形式。目前漢語拼音在中國大陸是普通話的法定拼音。台灣的國語則普遍使用注音符號,症苦法定的拼讀系統仍具爭議中,英譯則多用威妥瑪拼法。西方出版的圖書以往使用威妥瑪拼法,但是從1980年代以來,越來越多的出版物採用漢語拼音,到2000年以後,幾乎所有的學術書籍都已改為漢語拼音。

威妥馬

唔該各位高手嚟教我威妥馬拼音啦.......急求啊.我要學啊.
你識唔識内地宜家通行嘅普通話拼音啊?識嘅話畀個《普通話拼音——威妥瑪拼音對照表》你自己對照住嚟學啦。
2樓上面個link亦都係一個比較詳細嘅教程,再加上呢個對照表,相信只要你有心學,肯定自學搞掂。

各普通话拼音方案对照.rar

12.45 KB, 下載次數: 187