QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7016|回復: 13

[其它] 抗衡「何氏妖音」的策略

看到這篇文章: http://cantonesestandard.wordpress.com/2008/10/16/《常用字廣州話讀音表》/

文章所轉載的內容我已看過了,但有趣的是下方的討論,涉及關於爭取大眾傳媒脫離「何氏妖音」控制的策略。

我個人認為,撰文指出「何氏妖音」的問題,不是沒有建設。

不過,要令傳媒有足夠牙力、條件,去不依從「何氏妖音」,也許確實要學界團結起來,反推薦一套公認的方案(例如update一下《常用字廣州話讀音表》)。畢竟要傳播媒體自己做學者,去跟那些「何氏學者」辯論,去自行為每個字定標準,傳播媒體一來未必夠薑;二來未必夠論點去抗辯;三來無端多了工作,想卸搏也是人之常情;四來下層員工也許有不滿意,但上層頒下命令「用哪個哪個標準」(這是商業管理上最方便的方式),下層只得照依(違者死)。

如果能力一個完善的標準,這標準也持續修訂,學者群能給傳播媒體支援,這才是在大氣電波裏踢走「何氏妖音」之策。

何氏妖音為禍不淺,不過何氏喺糾正懶音方面亦有貢獻。若非經過一套過濾懶音嘅標準糾正電視電臺廣播人員嘅發音,相信而家連新聞報道都懶音橫飛喇。

至於要另外一班學者組成強勢過何氏嘅團體,都有幾大難度,事關冇一個既抵得諗又有影響力嘅學者做召集人。

原帖由 highyun 於 2008-10-24 18:22 發表 何氏妖音為禍不淺,不過何氏喺糾正懶音方面亦有貢獻。若非經過一套過濾懶音嘅標準糾正電視電臺廣播人員嘅發音,相信而家連新聞報道都懶音橫飛喇。至於要另外一班學者組成強勢過何氏嘅團體,都有幾大難度,事關冇一個既抵得 ...

香港电媒已出现为数不少嘅懒音播音人,相反,何氏妖音却系愈演愈烈。可见喺执行方面一手硬(妖音),一手软(纠懒音)。

原帖由 小狼 於 2008-10-24 04:07 發表 看到這篇文章: http://cantonesestandard.wordpress.com/2008/10/16/《常用字廣州話讀音表》/ 文章所轉載的內容我已看過了,但有趣的是下方的討論,涉及關於爭取大眾傳媒脫離「何氏妖音」控制的策略。 我個人認為,撰文指 ...

《常用字廣州話讀音表》本身 都有好多妖音,只系同何氏程度不同。罪魁禍首都係黃錫淩,他是妖音第一代,50年代之後的字典都係跟黃錫淩的《粵音韻彙》,包括何文匯。

既然香港症苦已經被「何音」攻陷,噉樣惟有靠廣東症苦或者廣州症苦嘅外部介入嘞。

原帖由 xiss 於 2008-10-26 12:18 發表 既然香港症苦已經被「何音」攻陷,噉樣惟有靠廣東症苦或者廣州症苦嘅外部介入嘞。

广州音字典,广州话正音字典都系抄香港的《粤音韵汇》

原帖由 南汉 於 2008-10-27 19:39 發表 广州音字典,广州话正音字典都系抄香港的《粤音韵汇

黃錫淩化妖音版

粵音韻彙
出自維基百科,自由嘅百科全書

粵音韻彙》係中國第一部用國際音標研究廣州話;作者係黃錫凌。全書 117 頁,包括檢字索引、凡例、粵語韻目表、粵音韻匯檢字、廣州標準音之研究呢啲內容。

1941年本書喺上海中華書局初版;1957年3月中華書局香港分局重印;1979年4月重新排過發行;1981年1月再重排本重印。

噉係咪有必要統一學術界嘅新標準呢?
要『反何』,可唔可以由學界先聯合起嚟,做出清晰嘅指引畀傳媒呢?
因為本身咁唔統一,真係好難叫傳媒去跟,
而啲傳媒,反正順得哥情失嫂意,用何文匯嗰套又畀人鬧,用第二套又畀人鬧,
噉搞法,佢哋真係好難做㗎喎。

原帖由 小狼 於 2008-10-30 01:01 發表 噉係咪有必要統一學術界嘅新標準呢?要『反何』,可唔可以由學界先聯合起嚟,做出清晰嘅指引畀傳媒呢?因為本身咁唔統一,真係好難叫傳媒去跟,而啲傳媒,反正順得哥情失嫂意,用何文匯嗰套又畀人鬧,用第二套又畀人鬧,噉搞法,佢哋真係好 ...

何文匯第一個帶頭做正音,我覺得係好事,儘管錯誤不少,但是引起人們爭論,促使大家思考正音問題。沒有何文匯,大家又何嘗不是被黃錫淩荼毒呢?

現在針對的不是何氏正音,而是我們應該如何訂一套合理讀音的標準。

原帖由 xiss 於 2008-10-26 12:18 發表 既然香港症苦已經被「何音」攻陷,噉樣惟有靠廣東症苦或者廣州症苦嘅外部介入嘞。

廣州甚至廣東症苦未有權力介入之前,經已被普通話覆滅咗都似囉

靠粤语协会,靠民间人士,组成最广泛嘅统一战线,正字正音。
随住何妖人退休,何手下一班妖徒未够班,妖音影响力稍有消退,主席老人家话事斋,荡清妖音,形势一片大好。
我哋要顶住啊!