QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4225|回復: 6

[離「普」之言] 《撥亂反正》之三十四:會 VS 識

「我會說英文」。
  究竟係話我準備用英文嚟講嘢,抑或我叻到可以用英文嚟講嘢呢?
   再睇個例子:
   「我會游水,但我會踢球」。
   如果冇上下文,真係睇到一頭霧水。呢句用粵語應該點講呢?
  「我識游水,但我會踢波」。——(雖然)我識得游水,但我揀踢波呢種運動。
  「識」、「會」分工明晰,前者係「know how to do something」,後者係「will do something」。如果話自己有能力用英文表達嘅,就講「我識講英文」,而如果話自己準備用英文講嘢嘅,就講「我會講英文」。
  不妨舉多個現成嘅例子:「我會做好呢份工」。英文係乜呢?I will get the job done!冇錯,做好呢份工係曾生嘅美好願望,但,有冇能力做好,就係另一回事喇。所以,佢嘅競選口號唔係「我識做好呢份工」(「I can get the job done」)!
真係冇留意「佢嘅競選口號」喎!
识,老人家通常讲:晓
原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-10-23 22:53 發表 识,老人家通常讲:晓

我都有時噉講。。。咁我咪好老。。。哈哈。。。

序號有誤

呢篇應該係卅四。

原帖由 余OK 於 2008-10-23 23:04 發表   呢篇應該係卅四。

你心水最清,点先唔搞乱次序呢?

原帖由 melop 於 2008-10-23 22:57 發表 我都有時噉講。。。咁我咪好老。。。哈哈。。。

通常!不等同。

通常老人家讲得多啲,乡下人讲得多啲,你系咪年轻乡下佬?