QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4377|回復: 4

[會員專欄] 【原创】边个最亲

【原创】边个最亲

桥王黎文卓响电台节目中讲过一件事情,令人印象深刻。佢话:成日有人话唔知乜嘢系幸福,我就亲眼见过。我返工好多时要穿过一条后巷,经过一间茶餐厅嘅「后栏」,有个洗碗嘅阿婶每日要对住永远洗唔完嘅碗碟,就算天寒地冻,只手爆晒拆都系咁做,但系从嚟未见过佢有一啲忧愁嘅表情,反而时时有一丝幸福嘅微笑响脸上。令人好生奇怪。有次忍唔住停低问佢点解:「你咁大年纪仲做啲粗重嘅嘢,睇见都辛苦,点解你仲成日笑呢?」阿婶话:「我个仔仲有两年就毕业嘞!」原嚟佢咁辛苦系供个仔去英国读书,仲有两年就毕业。佢一谂起就从心入面笑出嚟。我相信呢啲就系幸福嘞。呢个故事可能冇乜特别,好多母亲都系咁,但系呢个绝对系一个伟大嘅母亲。
    以前有人话:「唱支山歌给党听,我把党来比母亲。」我唔会反对,好闲嗟。依家有人话要冲杯奶粉畀党饮,我都冇意见。
    以前有人话:「爹亲娘亲不如毛主席亲。」我好细胆,就算心入面话佢戇居,都唔敢出声。依家就算你揸条藤条,打句问句,我都系咁话:「我净系识唱《世上只有妈妈好》,边个都唔够我阿妈亲!」

所以,我只會講自己最親嘅人教我講嘅語言。

原帖由 普君南拆遷居民 於 2008-10-23 17:34 發表 所以,我只會講自己最親嘅人教我講嘅語言。

母乳、母语最亲。

天大地大不如党的恩情大,爹亲娘亲不如毛主席亲。
原帖由 黄百万 於 2008-10-23 22:47 發表 天大地大不如党的恩情大,爹亲娘亲不如毛主席亲。

典型的唠人思维,湖南头黑杰克之最爱~~