QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Ultra

[輸入法] [下載]粵語協會發佈 輕鬆粵語輸入法 V2.1

i copied and pasted the link to my explorer, pressed ENTER, then my anti-virus alarm popped out, then i tried again, the link died...

i m not saying anything offensive here... maybe it is because when i tried to download it, it was mid-night at time zone +8. maybe most of the websites are under daily maintanence.

我只係将 wut happened? 講出嚟啫。
[此帖子已經被作者於2007-2-15 14:10:48編輯過]
QUOTE:
以下是引用凉粉在2007-2-15 14:03:18的發言:
i copied and pasted the link to my explorer, pressed ENTER, then my anti-virus alarm popped out, then i tried again, the link died...

i m not saying anything offensive here... maybe it is because when i tried to download it, it was mid-night at time zone +8. maybe most of the websites are under daily maintanence.

我只係将 wut happened 講出嚟啫。

鏈接冇問題嘅,估計係你比較唔好彩。其實两條link都係協會嘅服務器,肯定唔會有乜木馬同病毒。當然,你都可以喺協會網站下載。你話出問題嘅頁面係我個人嘅blog,寫咗啲開發經歷啫。

依家就係度用,用了兩個星期,好易上手,依家上QQ就用尼個輸入法。但就出現咗個後遺症,我打普通話拚音開始打錯字啦~~~

幾時出2.2版本?
好嘢
thank you!!!!

呢個好好使,多谢~

[em01]

点解下载唔到噶?边个有下载地址啊?

点解下载唔到噶?边个有下载地址啊?

[em17][em17][em17]
點解下載唔到ge...

睇嚟呢個輸入法幾唔錯喔,可惜細佬自小係廣東長大同讀書,唔係幾識粵語拼音,等有時間學識之後,再嚟用都未遲。支援粵語協會……

[em07][em07][em07]

早排报纸、电视都有报道,衷心感谢各位开发者!

我不会粤平 但是我会学习

下载了 但是不知道怎么打 请问下哪里有交打字的呢?

以下是引用smallcat2006在2007-8-20 16:25:01的發言:

下载了 但是不知道怎么打 请问下哪里有交打字的呢?

喺呢度有得教:

http://www.cantonese.asia/school/2007/200704/school_20070402131519.html

呢個輕鬆V2.1相對嚟來講,係好用啲嘅,但係都有唔少嘅問題啦,可以話係未夠成熟。比如講:“乜嘢”就變成“乜野”,應該係“乜嘢”先至啱啦!“人哋”變成“人地”,“好嘢”就變成“好野”,“返嚟、番嚟”變成“返黎、番黎”,“喺呢度”嗰個“喺呢”變成“係呢”又唔變成“喺呢度”三個字一詞一齊打出嚟。仲有“嗰個”呢個“嗰個”又唔多一個“嗰個”呢一詞,就得“個個”。仲有呀,我哋粵語經常用到嘅詞,又唔可以一齊一次性噉打出來,好似“冚唪唥”呢一詞,我哋粵語都經常用到嘅,但係呢度又一字一字嚟打,講起呢個“冚唪唥”嘅“唪”字喺輕鬆呢度就用“bung”,音啱唔啱嘅?其他嘅例子就唔多講喇,希望輕鬆粵語輸入法嘅新版本會改善好啲。多謝!

下载先看看。。。

谢谢楼主!!!

我都開始用粵語拼音輸入法喇!

希望可以做到好似紫光噉!

另外可唔可以做到雙拼啊?

而家打字好慢啊!習慣咗普通話拼音!

求助

我先安装咗粤拼V2.1,跟住安装埋unifonts.exe,咁应该点用先至可以打晒所有粤语字啊?