QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Ultra

[輸入法] [下載]粵語協會發佈 輕鬆粵語輸入法 V2.1

Re:[下載]粵語協會發佈 輕鬆粵語輸入法 V2.1

highyun在2005-10-14 20:36:04說道:[br][quote]cactus在2005-10-13 22:22:06說道:[br]★ v1.2 ☆ 繁體單字穩定版,增加170個單碼簡碼字,加快打字速度。 我祇係想要個單字版。 有冇得下載呀?
http://www.cantonese.asia/downloads/ec12_nt2kxp.exe[/quote] 我主要係用 win98,可唔可以直接俾個输入法編碼檔? 我都知 windows 98 输入法唔支持全部 unicode 字型,但係 nt/2000 就支持。 呢個問題我會自己諗辦法,消除少數唔通用字符。

我下載咗,打得好慢吖,我會搵d時間嚟練咖嘞

下咗,摸咗一陣,放棄,唔識用

我再提供兩個,或者講其實係同一個嘅粵語全拼輸入法,因為佢哋都係基於廣東省嘅廣州話拼音方案,且帶聲調碼: (1)标准粤语拼音输入法® 03.01简体版(2003年1月23日):点击下载点击进入說明页面 (2)基於上面嗰個粵拼輸入法嘅改進版,輸入gbk繁體字: 打开附件

點解會冇個"??"字??? 點解又冇"會"字,得“会”???

rzb68在2006-7-6 16:24:39說道:[br]點解會冇個"??"字??? 點解又冇"會"字,得“会”???
有“會”字啊。wui,第一個就係。

呢个版本有唔少问题,等3.0再改喇,暂时唔打算出2.x修正版本。

冇“掄”字。 希望新版可以將正體、簡體分開。

期待“輕鬆粵語輸入法”簡體版的發行。

唔知有冇啲好用嘅五筆軟件可以打廣東字? 我而家用緊呢個軟件有啲字打唔出嚟!! 本人冇學過粵語拼音(而且有啲字的發音同香港嘅唔同)所以用粵拼有啲難度 請知道嘅高手不吝指教

建議下個版本將廣州音嘅六個調加埋上去(可以用abcdef表示),噉會減少好多重碼,用起身會快好多!

另外,可唔可以學吓撈拼嘅智慧拼音輸入法,兩三個碼表示成個詞.

一般輸入法數字鍵祇作為重碼字嘅選擇鍵,唔作為識別鍵,所以我覺得用abcdef代表聲調都無可厚非嘅。

點解要用abcdef,唔用123456?
QUOTE:
以下是引用唔係人0敢品在2006-12-5 16:55:18的發言:

建議下個版本將廣州音嘅六個調加埋上去(可以用abcdef表示),噉會減少好多重碼,用起身會快好多!

另外,可唔可以學吓撈拼嘅智慧拼音輸入法,兩三個碼表示成個詞.

可以,不過大家都忙,冇時間做新版本啫。

等我都试下用下先!

[此帖子已經被作者於2006-12-27 16:30:02編輯過]
多啲粵語人用粵語打字就好了,够亲切~
呢個就係粵語協會當初發明輕鬆粵語輸入法嘅其中一個原意。
http://www.myic.cn/blog/uploadfile/easycan21.exe

我尝试用呢个 link download 嘅时候,我嘅 anti virus 弹咗出嚟话有木马
上邊嘅問題 ok 咗。 我喺另外一個 link downloaded.
QUOTE:
以下是引用凉粉在2007-2-15 3:28:05的發言:
http://www.myic.cn/blog/uploadfile/easycan21.exe

我尝试用呢个 link download 嘅时候,我嘅 anti virus 弹咗出嚟话有木马

未down落嚟就話有木馬?暈!