QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 93893|回復: 94

[輸入法] [下載]粵語協會發佈 輕鬆粵語輸入法 V2.1

「輕鬆粵拼輸入法3.0」已經發佈,請安裝新版本。

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=18864&extra=page%3D1

※※※※※※※※※※※※※※※※※  三萬粵字·繁簡通打
  ※  輕鬆粵語輸入法 v2.1       ※  巨量詞彙·隨時增添
  ※※※※※※※※※※※※※※※※※  標準拼音·無需另學

★ 採用《香港語言學學會粵語拼音方案》。
☆ 可輸入unicode字符集内的任何繁簡體可讀粵語文字。
☆ 提供全拼和簡拼字詞輸入,簡拼字詞祇需打聲母,二十萬詞彙。
☆ 適用於windowsnt/2000/xp/2003等操作系統,免費軟件自由拷貝。
★ 版權所有 (c),2005,粵語協會(cantonese.asia)

粵語拼音方案詳細資料:
http://www.cantonese.asia/?action-viewnews-itemid-229

下載地址: http://www.cantonese.asia/attachments/download/InputTool/easycan21.exe

版本更新記錄:

★ v2.1

☆ 選字框中能顯示 cjk + cjk ext.a + cjk ext.b(winnt/2000/xp/2003中)大字符集内的所有繁、簡體可讀粵語文字。

☆ 得益於 hhhhwwww 製作的 ime 擴展模塊,本輸入法現在可以用左shift直接切換中英文狀態;小鍵盤的 「.」不会变为「。」;空碼時不再鎖定鍵盤,漢字上屏後,編碼輸入框同時消失;可用 ;『 選擇二三重碼。

☆ 「動態碼長」,即唯一碼自動上屏。唯一的三碼詞組或全碼單字不上屏。小於最大碼長而無後繼碼,重碼時自動轉爲候選狀態。小於最大碼長有重碼時,一次空格上屏。

☆ 改進輸入法界面,完善安裝和卸載程序,感謝老五筆的作者 迷迷糊糊 製作的完美 ime 卸載模塊。

★ v2.0

☆ 繁體詞庫版,可輸入unicode字符集内的任何繁簡體可讀粵語文字,擁有二十萬詞彙。

★ v1.2

☆ 繁體單字穩定版,增加170個單碼簡碼字,加快打字速度。

★ v1.1

☆ 繁體單字測試版

★ v1.0

☆ 繁體單字測試版

注意:

☆ 安裝此版本之前請務必卸載舊版,並重啓計算機。

☆ 若要顯示所有的粵語文字,需要分別到以下兩個地方下載微軟的支持字體,而且衹能用於windows2000/xp/2003。
http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/gb18030.htm
http://www.info.gov.hk/digital21/unicode/hkscs/download.html

☆ 也可以到這裡下載已將上面兩個字體文件打包的安裝程序:
http://okuc.net/software/unifonts.exe

有何意見同建議請喺下面留言,下一版本嘅發展方嚮:

1. 增加可讀粵語字數量
2. 優化詞庫
3. 完善安裝程序,以適閤各種語言和版本的 windows 操作繫統
4. 增加筆畫輸入
5. 智能化,不過此目標不是一時三刻可以實現,需要大傢共同努力

當初「輕鬆粵語輸入法2.1」使用「海峰字庫3.0」,目前海峰字庫已經出到5.2,如果「輕鬆粵語輸入法2.1」中某啲unicode字體變成方框(正常情况唔會),目前可以再安裝一次海峰最新嘅5.2字庫解决此問題,日後此問題會在「輕鬆粵語輸入法2.5」中完美解决。

Re:[下載] 輕鬆粵語輸入法 V2.1

粵拼好用

Re:[下載]

ultra 有你幫手處理選字框 cjk ext a 和 b 嘅顯示問題,果然唔同。我試過《輕鬆粵語輸入法v2.1》啦,不過喺繁體 windows,個安裝介面出現怪獸字,但係就成功安裝。如果要繼續完善《輕鬆粵語輸入法》,我哋下一步就係要修正詞庫嘅粵字,重點改好一啲明顯嘅錯處,例如 ngogei 我既 → ngoge 我嘅,等等由 big5 碼而留下嘅歷史問題。

覺得個輕鬆粵語輸入法v.2.1。有啲嘢未得: 裡面好多簡體字同詞都冇,好似 廣州,點解 啲詞 都打唔出對應嘅簡體字。 總體嚟講,都係好用嘅~~~

wai在2005-08-08 14:44:26說道:[br]覺得個輕鬆粵語輸入法v.2.1。有啲嘢未得: 裡面好多簡體字同詞都冇,好似 廣州,點解 啲詞 都打唔出對應嘅簡體字。 總體嚟講,都係好用嘅~~~
《輕鬆粵語輸入法》包含繁簡單字,但基本上冇包簡體詞嘅,因為我係用我朋友收集返嚟嘅繁體詞庫嚟做《輕鬆粵語輸入法》,雖然重會有啲殘留嘅不正規詞,例如「簡体」。

Re:[下載]粵語協會發佈 輕鬆粵語輸入法 V2.1

關於安裝程序在繁體操作系統亂碼的問題是安裝程序的語言包問題,這個問題不大,下一版本會修正。

简体字好难打…………

唔識打粵拼,可惜。

嗰個人在2005-08-24 20:30:21說道:[br]唔識打粵拼,可惜。
好易上手嘅!

多啲粵語人用粵語拼音打字就好啦~~~

相當不俗,不過有少少意見。 點解只係得二字詞? 內地同香港嘅標準唔係都係用"裏"㗎咩?!點解"裡"就排第二,但係"裏"就排到咁後(第八頁)。 常用詞"美麗"(meilai),多咗"未來"同"眉來"(meiloi)。 繼續努力,加油! ^_^

ovo在2005-09-05 04:19:38說道:[br]相當不俗,不過有少少意見。 點解只係得二字詞? 內地同香港嘅標準唔係都係用"裏"㗎咩?!點解"裡"就排第二,但係"裏"就排到咁後(第八頁)。 常用詞"美麗"(meilai),多咗"未來"同"眉來"(meiloi)。 繼續努力,加油! ^_^
多謝你嘅意見,睇嚟要放好多時間落去人工修正同調頻。

如果下個版本嘅界面同埋功能可改成似"微軟智能拼音"或者"紫光拼音輸入法"咁樣, 有常用字/詞彙記憶功能, 左shift切換漢/英功能, 詞彙量不要衹限制喺兩個字, 咁就完美啦!

建議: 1. 加 開關軟鍵盤 快速鍵 2. 標點符號 將[“]呢啲改為[「]呢啲 問題: 1.點解打[oh]會出[屙屎] em4:

係喎,我之前都未試過嘅,有啲搞笑. ultra,desmond, 你哋幾時出輕鬆嘅新版本呀? em2:

因為疴屎可以讀成ohei! em4: em4: em4: 未得閒呀~呢排返工好忙~ o得好勁呀~

desmond在2005-09-23 13:17:08說道:[br]因為疴屎可以讀成ohei! em4: em4: em4: 未得閒呀~呢排返工好忙~ o得好勁呀~
点解屙屎可以读成ohei?闻所未闻

★ v1.2 ☆ 繁體單字穩定版,增加170個單碼簡碼字,加快打字速度。 我祇係想要個單字版。 有冇得下載呀?

幫幫忙,快啲整埋個for winme咖啦。 我傢下用緊紫光啊……

cactus在2005-10-13 22:22:06說道:[br]★ v1.2 ☆ 繁體單字穩定版,增加170個單碼簡碼字,加快打字速度。 我祇係想要個單字版。 有冇得下載呀?
http://www.cantonese.asia/downloads/ec12_nt2kxp.exe