QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7371|回復: 14

[其它] 冇语教学之害?错到离晒谱!

你见过呢啲词未:

绿树成阴;

鲜果飘香;

草翠花开;

......

以上四字词居然出现喺十二年学制之语文课本,啲学生一来用煲冬瓜读,二来未识得几个字,噉就好容易误人子弟,谬种流传嘞!都唔知边个食塞米喺度编写、校正呢啲教材 ,噉搞法,咪 盞.gif 累咗啲学生?!

有人比我早提出疑问:

绿成阴对吗

↑

请厾入呢个网址查询!

但系,鲜果飘香、草翠花开,就成个互联网都系,果然经已习非成是,冇解变有解。

谂极都唔明:边啲果香得咁紧要,重飘晒出嚟添?榴莲就话啫!草翠同花开有乜因果???乜唔系草先会花开咩?

你就當嗰篇課文係畀人改錯嘅。若干年前嘅淫教版課本都唔會犯啲咁低級嘅錯誤,證明而家冇人執字粒,請啲有水平且冇老花嘅教對又難,我見你貌似幾得閑,校對啱你做啊。

可以看出教育部不足,語言文字學會缺位

绿树成阴;

鲜果飘香;

草翠花开

得意洋洋允許寫成得意揚揚 

遲下就會變成:

得意羊羊、得意牛牛、得意豬豬
悲哀!咁唔系嗌佢哋从细学错字咩!

請問,「厾」字粵語拼音如何拼法?
請問,「厾」字粵語拼音如何拼法?
鋒記 發表於 2010-2-24 16:45

厾duk
回覆 9# 外外星人

【厾】呢度係click嘅意思?有冇人好似你噉用架?
回覆  外外星人

【厾】呢度係click嘅意思?有冇人好似你噉用架?
Vncantonese 發表於 2010-8-15 13:55

「好嘢自然受歡迎」——跟住用嘅人梗有啦!
整篇文章,我认为最不能接受的是「滚出去」这三个字,会教坏小孩的。

LZ说的三个词:

「阴」还是「荫」,出版界有争议,虽然仍然比较倾向使用「荫」,但「阴」并未被判必然的死刑,毕竟,《现汉》里面收录有「树阴」这个词,且标示等同于「树荫」。

鲜果飘香————虽然文章总体意思可能用「花」更少争议,但「果」字并不能当即判其为错。如同榴莲,香气袭人,其实不少水果都有水果香味,可能平时我们比较少关注而已。草莓、香蕉、苹果、荔枝、菠萝、芒果…………随便数数都不少……

草翠花开————芳草翠绿、鲜花盛开,我本人觉得这个缩略,尚可接受。
整篇文章,我认为最不能接受的是「滚出去」这三个字,会教坏小孩的。

LZ说的三个词:

「阴」还是「荫」, ...
gzyongwen 發表於 2010-8-24 00:42

積重難呀!(而家積重難都當啱,習囉!)
岂不是「护荫」变成「护阴」……好似意识变咗了啵……
鲜果飘香嘅正字应该是点啊??
草翠花开第一次听讲,唔是一直都讲草暖花开嘅乜……
咁咪变咗所谓嘅通假字?