QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7956|回復: 20

[離「普」之言] 可以垄断市场内猪肉的价格?狗屁不通!

垄断XXX的价格?.jpg [ 本帖最後由 顺德水蛇粥 於 2008-10-21 03:36 編輯 ]
好多人話鍾意陳sir主持節目嘅風格,我并唔係咁感冒,不過凡事都係有比較嘅,其他人做更不堪入目。其實你唔鐘意咪咪睇囖,攞人出嚟講證明到啲咩啫?
原帖由 gboss 於 2008-10-21 09:35 發表 好多人話鍾意陳sir主持節目嘅風格,我并唔係咁感冒,不過凡事都係有比較嘅,其他人做更不堪入目。其實你唔鐘意咪咪睇囖,攞人出嚟講證明到啲咩啫? ...
错咗都唔讲得?咩逻辑思维啊?咪讲陈扬一条小小播音佬,煲呔讲错嘢一样畀人铲。

原帖由 佛山霍先生 於 2008-10-21 10:41 發表 错咗都唔讲得?咩逻辑思维啊?咪讲陈扬一条小小播音佬,煲呔讲错嘢一样畀人铲。

我冇话唔讲得,噉唔通我又唔可以回帖咩,而且我都冇支持陈sir,「好多人話鍾意陳sir主持節目嘅風格,我并唔係咁感冒……」你识中文个可?咩叫咩逻辑?一条小小播音佬,你咁叻唔做畀我睇?

原帖由 xiss 於 2008-10-21 00:01 發表 我覺得樓主上嚟粵協嘅中心工作已經唔係「振興粵語」,而係「詆毀陳揚」。樓主,請自重,無謂令到自己好似「糞青」噉樣走上偏激之路。

XISS 你真係講得好啱啊!!!

===========================================================

一、

至於呢張帖喇喎.

呢個版係叫做錯字誤音澄教署,我並唔發覺樓主所發之視頻有何錯字嚟match到呢個版。

二、

你發啲帖有水準,有意義啲好冇啊?

撇開呢張帖(&類似呢類型嘅帖)唔講,你發嗰啲「香港妖音实录-回购(救)雷曼产品」之類嘅帖,發個錯音出嚟,又唔講解下準確嘅發音係點嘅,請問你發呢種帖意義何在啊?

你祗係意在「批判」,但係你此等行為根本有「弘揚」妖音之嫌!

三、

都係嗰句,你唔like唔好睇啊嘛!

我真係諗極都唔明,點解有你呢啲咁犀飛利嘅人.

睇個自己討厭嘅節目可以睇到咬文嚼字,重分析埋人哋嘅邏輯思維!

睇一次唔夠,上網煲多鑊,然後重要posted埋出嚟.

查實你先係陳揚嘅忠實fans,由於你嘅支持,令到佢嘅節目收視率,同埋網上曝光率飆升!!

令佢嘅節目得以繼續發揚光大!!令「老房子」「照片」「騎單車」呢啲撈詞得以repeat再repeat!!!

我都對「老房子」之類極之反感啊,聽到都毛管棟啊!

但係我唔鍾意就唔會去睇,唔去支持佢個節目啊,冇人睇佢個節目,佢個節目就會收皮啊。

咁佢哋咪冇機會如你哋話齋「誤導啲後生」囉!!!

===================================================================

換而言之,樓主你係「誤導後生」嘅幫兇!

原帖由 gboss 於 2008-10-22 14:35 發表   我冇话唔讲得,噉唔通我又唔可以回帖咩,而且我都冇支持陈sir,「好多人話鍾意陳sir主持節目嘅風格,我并唔係咁感冒……」你识中文个可?咩叫咩逻辑?一条小小播音佬,你咁叻唔做畀我睇? ...

以社会地位而言,相对于煲呔,陈扬又真系几小下 ,叫佢小小小播音佬都不为过。

原帖由 思覺失調 於 2008-10-22 20:32 發表   XISS 你真係講得好啱啊!!!     =========================================================== 一、至於呢張帖喇喎. 呢個版係叫做錯字誤音澄教署,我並唔發覺樓主所發之視頻有何錯字嚟match到呢 ...

估唔到你反映重大過我。不過學你話齋,唔啱嘴形就收聲,我哋都系時候學下低調喇。

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-10-20 02:15 發表 可以垄断市场内猪肉的价格?狗屁不通!

垄断

垄断价格

垄断猪肉既价格

垄断市场内猪肉既价格

似乎无狗屁不通啵

最多话佢口窒窒嗟

哈哈

原帖由 朱利安 於 2008-10-23 14:44 發表   垄断   垄断价格   垄断猪肉既价格   垄断市场内猪肉既价格   似乎无狗屁不通啵   最多话佢口窒窒嗟   哈哈   ...

只听过垄断市场,何来垄断XXXX嘅价格?价格如何垄断?重话狗屁通?

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-10-23 14:56 發表 只听过垄断市场,何来垄断XXXX嘅价格?价格如何垄断?重话狗屁通?

阿乡里

你正一系孤陋寡闻啦

垄断价格都未听过啊

价格垄断总听过啦啩

唔识就查一下词典啦

唔系又要畀我窒嘎啦

哈哈

约有6,710,000项符合壟斷價格的查询结果

垄断价格

垄断价格是指国际垄断组织利用其经济力量和市场控制力量决定的价格。
  在世界市场上,垄断价格有两种:一是卖方垄断价格,另一种是买方垄断价格。在这两种垄断价格下,均可取得垄断超额利润。垄断价格的上限取决于世界市场对于国际垄断组织所销售商品的需求量,下限取决于生产费用加国际垄断组织所在国的平均利润。由于垄断并不排除竞争,故垄断价格也有一个客观规定的界限。
  垄断组织凭借自己的垄断地位,在一定程度上加以操纵的一种旨在保证最大利润量的市场价格。具体表现为:
  1.抬高其出售商品或服务的价格,使其明显高于其市场价值;
  2.压低其购买商品或服务的价格,使其明显低于其市场价值。这两方面的目的都是为了获取大大高于一般利润水平的垄断利润。

順德阿叔,我唔怕同你講,唔好怪我哋後生嘅唔尊重你,唔畀面你,而係你自己搞到你自己冇曬面,搞到自己連一個值得人去尊重一下嘅品行都唔見埋。
點解呢?
你堅持不懈噉樣上嚟粵協此處發放一尐揭露陳揚不足(其中有好大一部分係無心之失),以「斷章取義」嘅形式達到你塑造一個「充滿缺陷」嘅陳揚形象,以達到自己抹黑陳揚嘅目的。其目的已經足以令任何有一定教養嘅人所不齒,而你嘅抹黑手段更係無所不用其極,無恥到令人憤怒嘅地步!你可以唔鍾意陳揚,但係你亦都無權干涉他人鍾意陳揚;你可以根據你唔鍾意陳揚嘅根據提出自己嘅見解,但唔能夠以斷章取義嘅方式去塑造出一個唔真實嘅陳揚。而宜家嘅你,簡直就係從多方位多角度噉樣去搜集陳揚嘅缺點(而且呢尐缺點係人人都好常見嘅,根本就唔係么嘢原則上嘅大問題),差尐想連陳揚嘅著裝都拎出嚟批鬥一番。更加可惡嘅就係,你居然利用粵協呢個廣大粵語愛好者交流嘅重要平臺重要資源嚟發散自己嘅呢尐「成果」,希望通過集中展示陳揚缺點嘅形式嚟達到自己歪曲,醜化陳揚嘅目的,意圖「積陳揚小「惡」,造大惡陳揚」!「竊取粵協公家資源,達到自己私人目的」!!噉樣係對陳揚嘅唔公平,亦都係喺道挑戰緊社會所公認嘅道德原則!!。

你可以對陳揚嘅不足提出自己嘅意見,但係,你意見唔去提,只係一味想收集展示陳揚嘅種種「小缺陷」,然後以純粹駡街嘅形式「辱駡」陳揚一番。如此變態嘅習性你居然可以堅持不懈,做到不亦樂乎,真係令人諗到都覺得噁心。

你嘅行爲以及你嘅心理,無一唔令人反感,試問,你重有么嘢資格要求人哋尊重你?!
陈扬确系可以厄到唔少无知之人(多数为中老坑),以一个多少有啲影响力嘅人为典型,将佢批倒,可以教育同挽救一批人,事半功倍,何乐不为?!

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-10-26 14:02 發表 陈扬确系可以厄到唔少无知之人(多数为中老坑),以一个多少有啲影响力嘅人为典型,将佢批倒,可以教育同挽救一批人,事半功倍,何乐不为?!

好一個將佢批倒!!!!!!!典型嘅Red Guard思想!!
呢度唔係畀你呢啲過期Red Guard 發泄個人變態思想、進行個人變態行為----批倒邊個邊個嘅地方.!

建議前輩你搞返個「批倒陳揚」嘅bbs!
將你批倒佢嘅心得,手段,以及嗰啲所謂可以畀你作為批倒佢嘅「理據」「證據」全部posted上去!

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-10-26 14:02 發表 陈扬确系可以厄到唔少无知之人(多数为中老坑),以一个多少有啲影响力嘅人为典型,将佢批倒,可以教育同挽救一批人,事半功倍,何乐不为?!

你来来去去只系话陈杨唔好,陈杨呃人,但系点解唔好,点样呃人你就从来冇有力嘅证明。畀人嘅感觉你就系话:「陈杨就系唔好,我就系要闹死陈杨!」你呢尐噉样嘅心理,如果你唔系妒忌陈杨,唯一嘅解释就系你心理有问题。
原帖由 xiss 於 2008-10-26 16:01 發表 你来来去去只系话陈杨唔好,陈杨呃人,但系点解唔好,点样呃人你就从来冇有力嘅证明。畀人嘅感觉你就系话:「陈杨就系唔好,我就系要闹死陈杨!」你呢尐噉样嘅心理,如果你唔系妒忌陈杨,唯一嘅解释就系你心理有问题。 ...

你漏咗個可能性,佢做咗衰嘢,畀陳揚報道咗出嚟,懷恨在心.
原帖由 思覺失調 於 2008-10-26 16:13 發表 你漏咗個可能性,佢做咗衰嘢,畀陳揚報道咗出嚟,懷恨在心.

嗯,冇错,呢个应该系喺假定呢位顺德阿叔心理正常嘅前提下最靠谱嘅一个可能。
捉一个大贪官,胜于捉一百个贪官仔,此为杀猴儆鸡,捉大放小。同理,捉一个陈扬发错音,胜过捉一百个猪牛羊,可起到立杆见影嘅效果。
原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-10-27 00:09 發表 捉一个大贪官,胜于捉一百个贪官仔,此为杀猴儆鸡,捉大放小。同理,捉一个陈扬发错音,胜过捉一百个猪牛羊,可起到立杆见影嘅效果。

一日到黑叫人哋捉貪官,又唔見你去捉?!我都話除非你夠quality去捉大貪官,否則你就唔夠quality批評陳揚。因爲欲要話人醜,先端自己妝。
但可惜你唔好話大貪官嘞,就連一個貪官仔都未見你捉過,甚至提都未提過。