QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7408|回復: 9

[轉帖]笑談廣東話 flash

笑談廣東話 flash 你唔好嘰嘰噶噶下呀!! http://www.pconline.com.cn/pcedu/carton/xp/0507/flash/050714cantoon.swf

Re:[轉帖]笑談廣東話 flash

好好笑呀, 無限嘰無限噶~~~暈~~~

厘清粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」嘅概念

根本就冇「廣東話」,又何來「笑談廣東話」?

唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實彳豦之間係有好大嘅區別,應該嚴格予以厘清。

粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑片、羅廣片、高陽片、吳化片、邕潯片、梧州片、勾漏片、欽廉片等等,分布於嶺南即兩廣地區。

廣府話:即華語粵方言廣府片,包括廣州話、順德話、莞寶話、香山話等。

廣州話:即華語粵方言廣府片廣州話,包括城內音、西關音、番禺音等等。

所謂「廣東話」,學術上根本冇該個概念,係一乃人單純以行政規劃區分語言嘅體現,實際上語言分布同行政規劃倂唔重合,所謂「廣東話」該個講法有失科學性同合理性,一般唔提倡使用。

原帖由 嶺南散人 於 2008-12-19 10:55 發表 根本就冇「廣東話」,又何來「笑談廣東話」?   唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實彳豦之間係有好大嘅區別,應該嚴格予以厘清。   粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑 ...

你條儍佬部電腦中Q左毒啊?定係你short左?一連發幾廿篇咁野.

原帖由 嶺南散人 於 2008-12-19 10:55 發表 根本就冇「廣東話」,又何來「笑談廣東話」?   唔熟悉嶺南方言嘅朋友,往往會將粵語、廣府話、廣州話、「廣東話」混為一談,其實彳豦之間係有好大嘅區別,應該嚴格予以厘清。   粵語:即華語粵方言,包括廣府片、四邑 ...

虽然支持你,但係你唔好咁興住先,因為喺「笑談廣東話」之前已經有一個「笑談廣州話」嘅節目啦,而且都係森美做嘅,可見「廣州話」已經在香港深入民心啦

都幾搞笑下啊!