QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3781|回復: 3

[會員專欄] 【原创】《荒诞都市》系列——揾位记(粤语版)

【原创】《荒诞都市》系列——揾位记(粤语版)
(作者:阿展)

(本系列故事纯属虚构,如有雷同,实属不幸。)

「细台都冇,点做生意嘎?!」二叔约咗老友饮早茶。撞啱国庆,去到茶楼先知要搭台,就对咨客小姐呻咗两句。
    饮茶傾偈,搭台始终唔系咁方便。入去兜咗一圈,二叔睇啱一张细台,有个四眼佬睇紧报纸,开咗一位茶。
   「呢度冇人吖嘛,四哥?」二叔问。「你咪坐囖。」四哥挂住睇报,并冇留意来者何人。
    叫咗开茶,二叔点着支烟,好辣嗰只。「呼」一声,喷咗过四哥张报纸度。
   「你啲烟好啃啵!」四哥放低张报纸。
   「系呀,我屋企唔使点蚊香嘎。」二叔答。
   「唔食得唔得呀,我唔受得啵。」四哥语带不满。
   「得,得,得。」食得唔好嘥,二叔连啜几啖,点知一啖浓痰上颈。「咳,吐。」浓痰应声落地。
    四哥醒目,双脚一缩,再低头睇真啲,好彩双脚冇中招。正想闹二叔咁唔讲卫生,点知抬头一睇台面,几乎作呕...
    唔系啩,咁都得?!原来二叔剥咗口中棚假牙,放响个茶杯入面卒紧。
    「部长,埋单,埋单!」四哥企咗起身。
    「埋单?四哥,你仲未食嘢啵。」二叔提醒佢。
    「好在未食咋,唔系实呕晒出嚟,我怕咗你先怕米贵呀。」四哥呢头埋单,二叔嗰头攞个电话出嚟。
    「仲未起身呀?啱啱揾咗张细台,够晒静局嘎...」

好核突,好彩早餐已經落咗隔。

原帖由 gzshuzha 於 2008-10-6 01:16 發表 【原创】《荒诞都市》系列——揾位记(粤语版)(作者:阿展)(本系列故事纯属虚构,如有雷同,实属不幸。)   「细台都冇,点做生意嘎?!」二叔约咗老友饮早茶。撞啱国庆,去到茶楼先知要搭台,就对咨客小姐呻咗两句。  & ...

洗假牙嗰幕使我諗起多年前嘅「反斗神鹰 2」,里面嗰个美国总统吐咗棚假牙落去日本首相个杯度。

原帖由 普君南拆遷居民 於 2008-10-6 09:33 發表 好核突,好彩早餐已經落咗

、横膜。