QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4011|回復: 6

[百家爭鳴] 转返啲帖过嚟之《乜嘢叫做「沙文主义」?》

一直以嚟,以为「沙文主义」即系「泥沙俱下之文章」噉解,又或者解作「三文鱼煮意粉」都得。(自幼受八股文所害,见多识少,英文只识ABC,有怪莫怪哦)
点知审阅咗[风之龙]之奏章《不可以让大城市沙文主义思想在广州的网舆中蔓延》后,吓到朕几乎喺龙椅上扽咗落嚟,以为「始皇」返生。各位爱卿,千祈唔好笑朕呀,你哋知啦,如果「始皇」在世,朕边度重有龙椅坐呢?!
而家朕明白晒:原来「沙文主义」即系唔畀人讲,[风之龙]自己一个人讲晒就得,稍有微词之人,就系畀佢「踩中了尾巴」(话「踩亲条尾」咪得啰,悭番个字,几环保呀)。越睇越觉得[风之龙]唔简单,此公虽系一介布衣,但重威水过叻哥!叻哥讲嘢几客气先得咖,劝啲伙计做嘢都系用「做乜嘢好型」、「做勿嘢好屎」噉之嘛;而[风之龙]开口埋口就「不可以」,重要分分钟砌你生猪肉,话你系「沙文主义」就系「沙文主义」,唔畀做乜做勿、唔畀讲乜讲勿、唔畀谂乜谂勿,冇晒商量嘅口吻。
其实,人哋想做乜嘢、想讲乜嘢、想谂乜嘢,只要唔犯天条,连朕都无法阻止。就算啲「卜头党」、「斩手党」要做嘢,至多就系等佢哋做完案先可以拉人夹封艇。无凭无据拉人,朕嘅龙椅都坐唔耐啦。
以[风之龙]身上之豪气、霸气嚟睇,朕虽然唔会认为「始皇」返生,但系十分认同佢系「始皇」再世,话唔定「始皇」咁啱睇中风老太个猪小肚,托之龙呢个转世灵童,投胎人世,朕以为此可能性非常大。
慑于「始皇」之余威,朕拟封[风之龙]为「误国」公,「狼胎」平粤大将军,赏黄马褂,赐先斩后奏之尚方宝剑一把,且将颁旨如下——
奉天承运,「始皇」诏曰:
凡两广子民,生性顽劣,惯操「鸟语」,于「书同文」、「语同普」极为不利;
穗港两地及珠三角之土著,排污之意甚坚,视「卜头党」、「斩手党」为贼寇,于九件河蟹危害甚大。
为此,委[风之龙]以重任,令其即日起,建「文字狱」、筑「纳污营」,务要剿灭「鸟语」,使「卜头」、「斩手」两党于百粤开枝散叶,以收「珠江无涛声、岭南尽狼嚎」之效。
钦此
(年号、帝号略)

众爱卿,意下如何?

一笑泯恩仇

呢几日我同风之龙倾过好耐,发觉佢份人其实无乜坏,不过是中意唱反调、中意怀疑咁解啫。

况且,风之龙家下同我地企埋同一阵线,坚决反对大洋现任网管的粗暴处理手法,力主放返船长出来。

历史上,风之龙同船长b15驳火无数次。但自从上次大洋组织见面,风之龙同b15互打招呼之后,其实现实生活中大家都好随和,一D火气都无。
个脑入咗水就叫沙文主义

原帖由 使君子 於 2009-3-30 00:06 發表 呢几日我同风之龙倾过好耐,发觉佢份人其实无乜坏,不过是中意唱反调、中意怀疑咁解啫。况且,风之龙家下同我地企埋同一阵线,坚决反对大洋现任网管的粗暴处理手法,力主放返船长出来。历史上,风之龙同船长b15驳火无数次。但自 ...

你都好勤力,唔知为乜呢,成日讲隔篱呢垃圾网站有得分呀?你以为放返人家出嚟,人家就要撑返佢场咩? 歌仔有得唱你在选择人,人亦在选择你

雲月姐姐講得啱,隔籬好衰咖,啲人冇口齒。
食言而肥,向為人之性也。
你以为佢系七海霸王杰克船长咩