QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8247|回復: 9

[詞彙及翻譯] 「籌旗」係乜意思?

籌旗嘅籌係發cou5,定係cau4?呢個詞係 乜意思?

你系话「求其」啩?。。「随便」嘅意思。

定系问「zau4忌」啊?。。「忌讳,避忌」之意。
「籌旗」即係「籌錢」,來源就要另聘高明了。
香港至有嘅嘢,一种街边慈善筹款方式,
一般动用啲青春可爱嘅未成年嘅后生仔女,以增加成功率——唔知呢啲算唔算童工呢?唔通慈善机构大晒?居然唔受法律监管。
佢地胸口挂住个筹款箱,四围转,见到人就跟埋上去哦你捐钱,
你唔捐尤置可,一旦你塞啲钱入筹款箱度,嘻嘻——
佢地就会将一张印有佢地机构标志嘅贴纸贴喺你个胸度,以示你捐咗钱,咁同一机构班人见到就唔会再来骚扰你喇!同黑社会送啲年桔嘅作用係一样嘅——
可怜我嘅名牌西装,你地都唔专业嘅!黏就黏喇,仲黏到咁歪,我点见客啊!
都唔明嘅,你话班后生仔中意贴啲靓女师奶个胸我都可以理解,
但点解班女仔会贴喺我个胸度呢?
唔通女人同男人嘅爱好一样?但又好似冇乜科学根据。
香港人叫呢啲贴纸做「旗」,香港人嘅中文水平!哎,叫做「徽」好过啦!容易明好多!
「徽」字好似对香港人来讲又深咗啲,咁叫「标」或「章」都好呀!
呢种合法性骚扰式慈善筹款方式就叫做「筹旗」。
——大家唔好误会,我係话「合法性 / 骚扰」,唔係「合法 / 性骚扰」,
不过话时话,喺香港,俾未成年人性骚扰又真係合法嘅,所以,你係冇得投诉嘅。
噢。系呢個。我仲以为系发音添。

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2008-10-4 10:43 發表 香港至有嘅嘢,一种街边慈善筹款方式,一般动用啲青春可爱嘅未成年嘅后生仔女,以增加成功率——唔知呢啲算唔算童工呢?唔通慈善机构大晒?居然唔受法律监管。佢地胸口挂住个筹款箱,四围转,见到人就跟埋上去哦你捐钱,你唔捐尤置可 ...
 乜你覺得用小朋友籌錢係一樣唔應該嘅事?

同埋你遇到後生女貼你個胸,都係你吸引力大啫

我通常見都係貼近髆頭,上胸肌位置...

原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2008-10-4 10:43 發表 香港至有嘅嘢,一种街边慈善筹款方式,一般动用啲青春可爱嘅未成年嘅后生仔女,以增加成功率——唔知呢啲算唔算童工呢?唔通慈善机构大晒?居然唔受法律监管。佢地胸口挂住个筹款箱,四围转,见到人就跟埋上去哦你捐钱,你唔捐尤置可 ...

多謝!蠢魚兄解答。請問「籌「點發音?cou5定cau4?

cau4,籌款
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 4/10/2008 10:43 AM 發表 香港至有嘅嘢,一种街边慈善筹款方式,一般动用啲青春可爱嘅未成年嘅后生仔女,以增加成功率——唔知呢啲算唔算童工呢?唔通慈善机构大晒?居然唔受法律监管。

1- 賣旗籌款,唔等同正式工作。賣旗的人,只是義工,沒任何金錢利益,所以和是否「童工」並無任何關係。

2- 賣旗的義工,可以是任何年紀。點解後生仔女會多呢?因為招募義工時,學生會有較多空閒時間參加,而且學校認同此乃公益及服務社會的活動,願意支持,很多學校不單推動學生參與,有些學校更將此列為課外活動,參與賣旗時數可紀錄在案,作為畢業時的紀錄。因此有較多的少男少女參與並不希奇。

3- 法律上,由於並非工作,不涉「童工」,當然無犯法。之不過,法律上亦有寫明如年齡未滿 15 歲,須得家長或監護人陪同下才可進行,所以有部份賣旗機構會推動父母與子女一同賣旗。

4- 最早期時,售賣的真的是一支旗仔,貼紙只係後期因方便及成本而變的,如果因為早已唔用真旗而要改名,改做「賣貼紙」就更理所當然,「徽、標、章」?如果貼紙上只印有文字呢?

子曰:知之為知之,不知為不知,是知也。

籌款

借錢