QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 29606|回復: 79

得些好意需幫手,新版粵拼輸入法點少得你?

——分工合作校對詞表、為新版粵拼輸入法鋪路

粵語協會開發嘅輕鬆粵拼輸入法自推出以嚟,引起電視、報紙、網上等傳媒迴響,亦有一定數量的用家。一直以嚟收到輕鬆粵拼輸入法用家嘅聲音,希望粵語協會推出新版粵拼輸入法。為新版粵拼輸入法鋪路,我哋需要你哋嘅幫忙,校對詞表嘅用字同粵語讀音。

校對詞表計劃︰
詞組數目︰52500+
文件格式︰EXCEL
拼音方案︰粵拼 (即Jyutping)
校對目標︰修正詞組嘅錯別字,使用正確用字 (即繁體字同粵語字)
     校對正確粵語讀音 (即帶聲調粵拼)

詞例︰
一串 jat1 cyun3
一串紅 jat1 cyun3*1 hung4
一九九七年 jat1 gau2 gau2 cat1 nin4
一九四九年 jat1 gau2 sei3 gau2 nin4
一乾二淨 jat1 gon1 ji6 zeng6
一事 jat1 si6
一事無成 jat1 si6 mou4 sing4
一二 jat1 ji6
一五一十 jat1 ng5 jat1 sap6
一些 jat1 se1
一些些 jat1 se1 se1
一人做事,一人當 jat1 jan4 zou6 si6 jat1 jan4 dong1
一人做事一人當 jat1 jan4 zou6 si6 jat1 jan4 dong1
一人計短,二人計長 jat1 jan4 gai3 dyun2 ji6 jan4 gai3 coeng4

志願者請喺呢張帖後報名,將你嘅聯絡方法傳論壇短訊畀 Desmond / 余OK。

字音方面我就麻麻地

字形方面自我感覺重過得去。

我报名,我唔在线嗰时可以Send去我QQ邮箱
得閒嘅可以幫幫手,預我一份

雖然唔係好熟粵拼,但係都希望可以幫粵語做返小小嘢.

原帖由 粤语卫士 於 2008-9-27 21:15 發表 字音我就麻麻地   字形感覺重過得去。

你邊度人士。

報個名先,希望可以幫到手喇!

本人用開粵拼。

如果臺灣國語羅馬化(國語瑋氏拼音),香港症苦拼音(粵語瑋氏拼音)有需要嘅亦可以搵我,或者我可以幫到少少嘢囉。

聲調方面唔確保...希望都可以出到一分力~~~
我繁體字方面是強項,可以幫一些忙。
我唔識粵拼,唔知有冇嘢可以幫手呢?

原帖由 蟲子 於 2008-9-27 21:23 發表 報個名先,希望可以幫到手喇!     本人用開粵拼。   如果臺灣國語羅馬化(國語瑋氏拼音),香港症苦拼音(粵語瑋氏拼音)有需要嘅亦可以搵我,或者我可以幫到少少嘢囉。 ...

粵拼就好夠啦。

预埋我份~可以帮到既话乜野都得~唔系线上时send去我既qq邮箱就得~
近期得闲 ~ 有乜蕉我啦 ~

咁有挑戰性嘅事又點可以少咗我嗰份呢?

每組校對嘅詞條,最少要經過兩手人校對每個詞嘅用字正確性以及每個字嘅讀音先夠嚴謹。
我要幫手啊……
ER~~~唔係唔想幫,實在愛莫能助,近期比較忙,好日都唔開吓電腦! [ 本帖最後由 羊城惜花人 於 2008-9-27 22:54 編輯 ]

新版粵拼輸入法詞庫審核組(初定)

任務分派:Desmond
組織人:余OK
彙編:Kumkee、Ultra

組員構成:
字形、音調皆精:Lucciora、Highyun、馬萬千、羊城惜花人、Wai、Jumpsey、月影
正字掂:粵語衛士、貴州唓(限非粵語詞)、殺人王、中二仔、蟲子、鋮日笑、嗰個人、滙賢恭會、吳語人、鑊鑊金、Dada(未知)、遼寧蛇少(未知)
粵拼音、調都掂:Neo、芬1012、G肉佬、Tonybean、Yucky豖、Ivanwan、粵嚟粵掂
粵拼音掂:Jean、蟲子、Guoaen、粵語衛士、蟲子、Yokt、滙賢恭會
字同音都識啲:蚊瞓、思覺失調、嶺南散人、南漢、外外星人、LHK、Superjill、Melop
後期合成與界面:Ivanwan、G肉佬
其他:紅薯、Roketsgoods、禾苗小昭

註:以上係網羅粵協各路英雄好漢嘅大名單,個別人有重複表示兩者均可勝任,未知表示未知肯唔肯幫手,其他表示已報名但未確定勝任邊part工作,請相關人員跟帖明確表明。同時歡迎其他有志之士繼續毛遂自薦加入。請未上報聯絡方式(最重要係常用嘅E-mail)嘅組員發站內短訊盡快告知Desmond。一經確定最終名單,再予公告並即刻「開波」做嘢。已報名者請密切留意本公告帖嘅最新動態。

正音正字一直追求,識粵拼。有需要幫手嘅,我會盡能力為之

唔知有乜幫到,曉少少咁囖……