QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3818|回復: 17

[講古擂臺] [讨教]有冇人认识省港澳广播界第一名嘴-李我-highyun移-

李我先生一口字正腔圆嘅广州话,曾深受前国民政府文化部长推崇! 我系网上揾唔到李我嘅资料,因为李我主要喺香港活动,所以请香港嘅朋友帮下手!多谢! 下面系我揾到嘅少少资料: 講 古 滄 桑     上 世 紀 五 十 年 代 , 我 小 時 , 李 我 的 「 天 空 小 說 」 大 行 其 道 , 「 李 我 」 的 名 字 家 傳 戶 曉 , 但 我 母 親 從 不 許 收 聽 , 厭 惡 他 腔 調 低 俗 而 又 無 知 , 「 波 羅 的 海 」 說 成 「 波 羅 海 」 , 教 壞 孩 子 。 所 以 我 自 小 知 有 其 人 , 卻 不 知 他 是 個 怎 樣 的 人 , 直 至 最 近 看 了 他 自 述 的 《 李 我 講 古 》 。     其 實 那 不 是 自 傳 , 更 屬 「 口 述 歷 史 」 。 李 我 講 他 自 己 曲 折 離 奇 的 一 生 故 事 之 時 , 也 生 動 地 講 述 了 香 港 在 上 世 紀 戰 前 戰 後 的 都 市 實 況 和 社 會 百 態 。 「 講 古 」 是 他 的 天 才 , 他 記 性 又 特 強 , 街 道 、 樓 宇 、 人 物 的 名 字 記 得 清 清 楚 楚 , 讓 你 知 道 以 前 有 哪 幾 間 最 大 的 茶 樓 ; 「 塘 西 風 月 」 的 正 確 位 置 ; 他 提 到 灣 仔 春 園 街 當 年 是 專 做 洋 客 生 意 的 妓 女 的 集 中 地 , 這 些 妓 女 稱 為 「 大  把 」 , 原 來 因 為 妓 寨 門 牌 用 大 號 的 阿 拉 伯 數 字 標 明 , 好 讓 洋 兵 記 住 。     最 有 趣 的 自 是 他 描 述 當 年 的 娛 樂 事 業 , 特 別 是 唱 戲 。 李 我 擅 演 「 文 明 戲 」 , 只 因 穿 時 裝 為 戲 服 比 古 裝 粵 劇 省 錢 , 一 窮 二 白 , 饔 飧 不 繼 , 哪 來 購 置 行 頭 的 本 錢 ? 然 後 就 出 現 了 電 台 播 音 節 目 , 最 初 試 音 是 在 一 九 四 六 年 在 廣 州 的 「 風 行 電 台 」 , 他 第 一 次 試 音 就 直 播 了 半 小 時 「 講 古 」 自 編 故 事 《 黃 金 償 薄 倖 》 , 一 炮 而 紅 。 大 陸 局 勢 改 變 , 他 回 港 在 「 麗 的 呼 聲 」 繼 續 廣 播 「 天 空 小 說 」 , 之 後 轉 投 澳 門 「 綠 電 台 」 , 原 來 稱 為 「 綠 」 , 是 因 為 播 音 室 在 台 主 羅 保 綠 草 如 茵 的 花 園 大 宅 。 一 九 五 七 年 商 台 成 立 後 , 他 就 一 直 服 務 商 台 。 李 我 可 說 是 香 港 第 一 代 「 名 嘴 」 , 廣 播 令 他 名 成 利 就 。     令 人 印 象 深 刻 的 是 他 那 個 年 代 那 個 世 界 最 強 的 道 德 觀 念 是 報 恩 , 為 了 生 活 , 說 謊 犯 法 都 可 以 , 但 為 人 不 可 以 忘 恩 , 不 能 見 利 忘 義 : 那 是 起 碼 的 自 尊 。 (原載蘋果日報)

Re:[讨教]有冇人认识省港澳广播界第一名嘴-李我

正佢條撚咩?呢條友黐脷筋唔單止,又發音唔正,我對佢冇興趣。 西關口音嘅發音佢都唔識。講幾句鄉下音就認定係西關口音。

楼上你条润肠,唔识嘢同我收声!

等到你80几岁,你把声有佢一半就算你执到喇,起码嘅判断能力都冇! 李我叔唔只一次讲过,佢虽然系係西关长大,但讲嘅绝非西关口音!

顺德水蛇粥在2005-07-23 00:30:32說道:[br]等到你80几岁,你把声有佢一半就算你执到喇,起码嘅判断能力都冇! 李我叔唔只一次讲过,佢虽然系係西关长大,但讲嘅绝非西关口音!
你癲咗定傻咗?係咪發鷄盲? 我講李我呢條友“西關口音嘅發音佢都唔識。講幾句鄉下音就認定係西關口音。” 你睇清楚我講嘅嘢,我屌緊李我你知唔知? 同你嗰句“李我叔唔只一次讲过,佢虽然系係西关长大,但讲嘅绝非西关口音”係對應嘅

我屌緊你条无知粉肠,你知唔知呀?你有冇阿爷咖?你识唔识得有学识嘅敬老人家呀?

我聽過李我啲訪問,佢啲話唔係純正廣州話(西關口音), 重有,我有啲老一輩嘅香港朋友,佢哋對李我嘅評價唔都係好好--就係一個普通講古佬咁大把. 大家唔好為咗一個普通嘅講古佬而勞氣啦~~~

西关口音就系纯正广州话?边个话你知咖? 唔识李我嗰啲人,唔好乱九咁发音。

顺德水蛇粥在2005-07-23 13:07:04說道:[br]西关口音就系纯正广州话?边个话你知咖? 唔识李我嗰啲人,唔好乱九咁发音。
你真係李我嘅蕃薯(擁躉fans)噃, 佢唔係好威咋~~~唔好咁激動啦~~~佢都係人一個~~~ 我諗西關係原廣州人嘅聚居嘅地方.標準廣州話係用西關話做基礎, 唔同人有唔同嘅理解,噉先係語言好玩嘅地方.

如果再见到有人用粗口闹人,就唔好怪我唔客气。

岭南第一名嘴!陶杰同死鬼黄霑大力推崇嘅人,唔会错嘅!

顺德水蛇粥在2005-07-23 20:54:59說道:[br]岭南第一名嘴!陶杰同死鬼黄霑大力推崇嘅人,唔会错嘅!
陶杰係我鍾意嘅一個文人~~~佢講嘅嘢好中肯~~~ 霑叔真係一個鬼才~~~

wai在2005-07-24 07:01:51說道:[br][quote]顺德水蛇粥在2005-07-23 20:54:59說道:[br]岭南第一名嘴!陶杰同死鬼黄霑大力推崇嘅人,唔会错嘅!
陶杰係我鍾意嘅一個文人~~~佢講嘅嘢好中肯~~~ 霑叔真係一個鬼才~~~[/quote]两代才子都推崇嘅人物,点会唔掂呃?

我未聽過李我, 但睇到“他 回 港 在 「 麗 的 呼 聲 」 繼 續 廣 播 「 天 空 小 說 」”哩句,我諗到1960-1970間,喺「 麗 的 呼 聲 」講古嘅李大傻,到底係唔係同一個人?

你仲可以叫佢李中傻、李小傻..............

我講嘅麗的呼聲係喺南洋地區嘅唯一有線廣播網,總公司喺香港,所以節目都係香港錄好嘅節目帶,只有新聞等係本地馬來西亞嘅人製播。而李大傻講古則係家傳戶曉,連幾年前星加坡一本華人近代史冊中亦有放上佢嘅相;我唔確定喱個李大傻係香港嘅還是係馬來西亞嘅,但我總認為應該係香港嘅,因為好多故事內容係廣東民間掌故,馬來西亞嘅人應該冇咁嘅功力。

李我講古眞係認眞一流,佢重可以一個人同時扮好多把聲,廣東掌故如數家珍,可以講現今冇邊個有佢噉嘅功架嘞。。。

余ok在2005-08-04 21:34:44說道:[br]李我講古眞係認眞一流,佢重可以一個人同時扮好多把聲,廣東掌故如數家珍,可以講現今冇邊個有佢噉嘅功架嘞。。。
了解事实之后,就会讲公道说话。呢位朋友讲嘢就客观嘞。