QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dada

[簡繁體漢字] 「只」同「祇」-highyun移-

Re:「只」同「祇」

我前幾日見到有本《說文解字考證》嘅前言係用衣字旁嘅「衹」。。。

dada,不好意思,我一時錯手修改咗你篇文章,請你再修改返原來噉。 anl字

唔緊要。我再貼一次。 (香港)啟思中國語文網–每週語文知識–昔日語文知識–挑戰形近字 http://www.keyschinese.com.hk/weekly/021015.htm 祇、衹、祗、袛 怎樣?是否有點頭昏腦漲?它們的意思分別是: ①「」,古時指地神,引申為和神有關的東西,如神祇,粵音讀「其」。它同時是「只」字的異體字,表示僅僅,粵音讀「紙」。 ②「」,是「」(只)的異體字。 ③「」,是恭敬的意思,常見於文言文,如祗候,意即恭候,粵音讀「支」。 ④「」,指短衣、汗衫一類的衣物,粵音讀「低」。 這四兄弟長得這麼相像,辨別時須加倍小心,不要用錯呢!

嘅異體,又係嘅異體,係咪想講“”係正字? 噉異體好可能係嘅錯誤寫法。所以比較合適。

根據《異體字字典》﹐呢四個字冇一個係「只」嘅異體。我諗佢所謂異體﹐不過係相通啫。 我已經「頭昏腦漲」喇。總之﹐我習慣用「只」﹐因為佢係繁體字﹐用佢唔係錯﹐又簡單﹐唔會寫錯或睇錯(「」係「」嘅異體﹐反之亦然﹐即係好多時寫錯)。

我觀點都冇反對用字,我強調係自己用。 另一方面,我覺得如果喺一篇文章度同時出現“祇有”、“只有”,就比較怪。唔係話限制一個人揀定用一個祇/只字。不過如果寫,就清一色用一個好啲,唔使畀人覺得“連自己都搞唔清兩個字用法,一時一樣”嘅感覺。

後記﹕我啱啱喺一個論壇睇到一個關於繁體輸入法嘅帖。有個人話﹕「zhiyou默認成[只有]也沒錯,臺灣用[只]多過用[祇]。」