QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3995|回復: 5

[百家爭鳴] 絕路 --文盲治學 中國特式

我都嘸係有咩料啫 起碼叫做識寫幾隻中文字  但係 睇得到嘅係 我地生活喺一個反智嘅社會 呢個社會 呢個國家 九成九係文盲 或者叫半文盲 何以故??因為佢地連字都未識曬寫  佢地自細學嘅就係一隻叫「簡體字」嘅字   而呢隻字發明嘅由衷 竟然係為咗掃盲  所謂掃盲 應該叫一掃全盲  簡體字 係反智嘢來嘅 等於將知識標準降至同文盲 然之後自欺欺人話 呢班係識字人!  家陣嚮度搞學術個班人 好鬼多真係連傳統字都未識寫 就出來搞學術研究 佢地嘸係學嘸識 或者學嘸到 而係根本懶學 清華大學 我保守估計五成以上係文盲 粵協論壇 八成文盲 我嘸明解點解咁鬼多人恨清華 恨所謂重點中學 呢啲就係中國式 崇拜 價值觀完全混亂 文盲治學 甚治乎係文盲治國 呢啲怕且就係中國特色喇

額..

楼主之言似乎唔够客观,起码,我都识返几个传统字,未至于九成九「文盲」。

噉何以謂之非文盲?識睇?定重要識寫?部分?定全部?

路生未免有啲人云亦云,你以为佢哋唔写就系唔识写?或者治国佢哋唔多掂,但做得领导嘅,最基本一样嘢:手字都唔差嘅,唔好话正体繁体,就算颜筋柳骨、癫张醉素,随时写啲畀你睇。
原帖由 gboss 於 2008-9-24 11:12 發表 路生未免有啲人云亦云,你以为佢哋唔写就系唔识写?或者治国佢哋唔多掂,但做得领导嘅,最基本一样嘢:手字都唔差嘅,唔好话正体繁体,就算颜筋柳骨、癫张醉素,随时写啲畀你睇。 ...
呢點我認同!!