QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3981|回復: 5

維基粵語網站

大家好﹐ 你維基粵語網站嘅地址應該係: http://meta.wikimedia.org/wiki/test-wp/zh-yue 得閑多啲上嗰度練習“粵語”寫作﹗ 如果大家認為粵語係個正常語言咁我哋可以用佢嚟表達任何思想,係咪!

Re:維基粵語網站

阿欣,我都留意咗呢個維基粵語社區好耐,而且同社區入面三個人打過交道,但係佢哋好似好耐都冇乜搞作喎。不如我哋聯絡佢哋,睇吓有冇合作嘅空間,尤其係創辦粵語刊物呢方面。不過有樣嘢要提醒你,佢哋有啲人提倡搞粵語拼音文字,類似現代越南嘅羅馬文字,唔知你會唔會接受唔到佢哋嘅意見。 p.s. 應該寫「得閒」唔係「得閑」,「閑」字係簡體用字。

類似現代越南嘅羅馬文字嘅粵語拼音真係幾難睇得明白,不過個拼音方案都幾特別,有新意.

我反對粵語拼音文字。 「閑」本身係一個繁體字。「閑、閒」兩個字都簡化成「闲」。「閑」嘅本義雖然係柵欄﹐但喺清閒嘅意思上﹐「閑」通「閒」。 唐詩有「閑」字﹐不過好多都係安閒嘅意思﹐唔係清閒。

好似冇內容!

ultra在2005-07-30 01:19:31說道:[br]好似冇內容!
你去呢度睇就有啦~~~:http://cantonese.wikicities.com/wiki/%e7%8e%84%e9%97%9c