QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4113|回復: 5

[與你共鳴](13)《皇后大道東》羅大佑

皇后大道东

皇后大道西又皇后大道东
皇后大道东转皇后大道中
皇后大道东上为何无皇宫
皇后大道中人民如潮涌
有个贵族朋友在硬币背后 青春不变名字叫做皇后
每次买卖随我到处去奔走 面上没有表情却汇聚成就
知己一声拜拜远去这都市 要靠伟大同志搞搞新意思
照买照卖楼花处处有单位 但是旺角可能要换换名字
这个正义朋友面善又友善 因此批准马匹一周跑两天
百姓也自然要门快过终点 若做大国公民只须身有钱
冷暖气候同样影响这都市 但是换季可能靠特异人士
空即是色 色即是空 空即是色即是色即是空
这个漂亮朋友道别亦漂亮 夜夜电视萤幕继续旧形象
到了那日同庆个个要鼓掌 硬币上那尊容变烈士铜像
会有铁路城巴也会有的士 但是路线可能要问问何事

=============================================

貼首好有紀念FEEL嘅歌仔~

呢首歌我好細個時喺屋企就一直有聽——

因為嗰時我爸媽好鍾意跳交誼舞,佢哋喺屋企就會練習好多舞步,偶爾都會教我幾招嘅。。。而屋企就會有好多餅舞曲帶,其中有一餅就有呢首歌。。。係首Cha Cha舞曲~~~~每次聽番呢首歌,就會諗番嗰時嘅歡樂!而家,咁樣嘅時刻得活喺回憶中咋。。。感嘆時光流逝。。。。

谂起逃學威龍嗰度。。。
Jean,妳知道点解有呢首歌冇?

原帖由 外外星人 於 2008-9-8 01:10 發表 Jean,妳知道点解有呢首歌冇?

真係唔知喎。。。。憑感覺應該係首紀實歌嚟架。。。

不如你解釋畀我聽吓阿?。。。

點解硬幣背後嘅圖像要由皇后變成烈士?

點解要靠偉大同志搞搞新意思?

點解忽然變成大國公民?

馬照跑,舞照跳,專心搞經濟,唔好問政治。。。。。

喺百度知道度搵到——

是说香港的皇后大道东,从前是湾仔海旁地区,以售卖酸枝、花梨木家具和滕器著名。

香港是殖民地色彩浓厚的音乐重镇,很少有人用音乐去表达人的感情或批判一般人的生活态度,切身的「九七」问题更是娱乐事业里不愿正面谈论的话题。罗大佑成功地找到一种轻松搞笑的表现方式,既能引发香港人的共鸣,又能将主题导入一个较严肃的讨论场域。另一方面,香港的文化紧密联结于衣食住行的现实生活,其实是一种很坚固的「在地文化」。