QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: HKCantonese

[其它] 粵人學外語: 發音上有沒有優勢?

回覆 40# a_qi

我話有可能成為發音阻礙啫。

對你嚟講係易,對其他人嚟講可能就係難囉。注意到呢個問題嘅人就改到,但係好多人就改唔到唔送氣嘅習慣。
我有個英文學生, 係講普通話噶, 佢完全讀唔到aa+入聲
例如:
sharp, card, park (以標準英國音為準, 美國佬 ...
a_qi 發表於 2010-6-24 21:33

美國人嘅'r'音部分可能係受到黑人口音影響,聽過啲黑鬼講英文,就會覺得佢哋嘅口音好似美國腔,而美國當年因為黑奴而擁有大批黑奴,對其後的美式英語有一定影響並不奇怪。
講起英語,個人認為並無話什麼標準口音,按語言學家的說法,美式英語比目前英國的英式英語還要古老。由於電影電視關係,我們平時接觸美式英語的機會較多,但實際上英語口音的分野遠遠超出想像,除了美式、英式外,還有澳式、加式等,不同地區的都有區別。如果真要講標準,加拿大的恐怕會相對比較好點。而英國,我就不敢恭維了,事實上,單單英國的英語就已經各地不同,例如越往北,其吐詞之快,以及含糊則越厲害。

而澳式,即澳大利亞式,則主要夾雜當地土話較多。美語雖然古老,但可能是指在詞彙上,發音上則明顯可能受到黑人影響,導致今音。當然還有新馬的英語,兩者區別相對較少,但發音會喜歡加添語氣詞la或者中途語音高上去。
一聽的人將 m,n,o,p 講成 aamu, en (恩),oou, pi 就知道係北方人,一出國就原形畢露,哈哈。
"when 恩 equ ...
danielairy 發表於 2010-6-18 14:01

嚴格講,你所講的這種人其實是來自東北地區,甚至可以直說是黑龍江,黑龍江等東北地區的人確實會將「N」說成「恩」。但並非所有北方地區都是如此,天津還有河南、山西就沒有這類的毛病。
回覆  Terrist

但係粵語入聲韻尾係成阻唔破阻,即係唔送氣;而英語輔音韻尾係成阻即破阻,即係送 ...
寶寶 發表於 2010-6-25 13:17

car, card, cart,
can, can't
would, didn't

haha...

好多未经训练粤人都发5准(或发5出)个尾音。好多北方同胞有将个音发得太刻意.
好多粤人都将英文的輔音韻尾发成入声。我初来报道时都有。Native speakers 在无上下文的情况下就5知我讲物喇。好彩有个老番同事肯细心教我点发尼个尾音。花左好耐时间先基本改到口,毕竟母语影响好紧要。

另外,美国人将 AND 发成 "AN de" (D 好响)5出奇,用于强调并列,N音亦会托得好长。
粵人學外語,相對北方人,一定有優勢。粵音多嘛!我地有入聲。

不過粵人既弱點系卷舌音,我學德文,就系果個震喉嚨聲,練極都練唔到!

另外就系會將人地 D NON-TONAL LANGUAGE 變左做 TONAL LANGUAGE,好怪。
無他,粵語多音調嘛!
我很多北京來的同學英文也很好喎
不過還是上海人的英文易聽一點
反之, 我認識的日本妹她們的英文........
宣傳吓蕭Sir嘅YouTube channel,佢專教人英文發音同Grammar
http://youtu.be/xNcB0nmWt60