QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 屯主

[謝絕錯音] 现在的粤港澳青少年,口中已无「我」。开口「哦哦」声

以后一定改.... 我呢排睇太多TVB都成日哦哦咁...

想改都改唔到,我根本就唔知「我」係點讀。

原帖由 純真 於 2008-11-11 04:17 PM 發表 想改都改唔到,我根本就唔知「我」係點讀。
我知點講...但系講習慣哦咗..所以如果要改就真系好困難咁...哎

原帖由 csywashing 於 2008-10-31 18:38 發表 唔系所有都要NG,如屋,爱,鸭,欧,奥,澳,安等可以唔发NG,但牛,牙,我,眼此类就要有。我跟你一样,都加,有D时候唔加重唔太惯。不过现在同屋里人或朋友倾,都尽量唔加咁多,太强调NG音,人D会觉得你个人有D扮嘢,好似人D都不识发就你识发,你故 ...

讲得有道理,

个个都应该向C君学习。

牛、牙、雅、瓦、涯、崖、挨、额、

岩、癌、眼、雁、硬、咬、淆、肴、熬、敖、傲、

乐、鳄、岳、蚁、霓、倪、危、毅、魏、艺、伪、

银、韧、垠、讫、屹、勾、藕、偶、呆、外、碍、

岸、昂、戆    这些字是唔加 ng是不对的。

另还有一些这些字的同音字,我一时没打出来。

屯主,順德音並非冇 ng 音的,順德話嘅眼讀(ngyan5)大概咁標掛,我本人系講順德話的

點可以就咁話晒所有香港人架...

香港既老師已經盡量去改學生D懶音

係香港, 電子辭典果種發音先係正音

當然多唔多人講又係另一回事...

小妹練過幾年粵語朗誦, 自問發音可以啦

但好多老師自己都有懶音

"我"同"藝"冇ng

其實我覺得如果學校教廣東話拼音會好好多

我阿媽係梧州既,我覺得佢發音比好多香港人正

仲有,好多香港人唔媾''女'',佢地媾''呂''架

凡事无绝对,顺德话「眼」确有读[ngyan5]的。

唔系如楼上妹妹讲,话晒所有香港人。

而系粤港澳的电台、电视台的艺人,就唔应该

成日学埋晒的咁嘅口音

现在最容易影响社会风气的就是电台、电视台。

至于「女」读「吕」音,也应该系小地方音之误。 

物有咁多人读成冇鼻音嘅,好在自己唔会。

香港严重啲,ATV好多外景记者都系口口声声「哦哦哦」,一般市民更加迷失自「我」。