QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9846|回復: 35

[視像] 《水浒传》武松打虎之前饮咗几碗酒?陈扬 同你解答

广视陈扬又有搞笑嘢,誓愿赶超央视韩乔生,去片..............

http://vhead.blog.sina.com.cn/player/outer_player.swf?auto=1&vid=15922378&uid=1282788590

睇嚟你真係好憎陳揚喔!
,陳揚真可憐,只係出名尐嗟,居然都會得罪到你呢種人,而且重係「窮追不捨」嘅「呢種人」。呢個世界真係唔公平嘞.......
楼上,你答非所问,饮大咗呀?
原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-9-3 11:47 發表 楼上,你答非所问,饮大咗呀?

我都冇話答你,我只係評價下你嗟

原帖由 xiss 於 2008-9-3 23:48 發表 我都冇話答你,我只係評價下你嗟

你重话冇饮大,你自大得好紧要呀,你有乜资格评价阿叔呀?你当自己系老几呀?

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-9-4 23:57 發表 你重话冇饮大,你自大得好紧要呀,你有乜资格评价阿叔呀?你当自己系老几呀?

特邀评论员! 唉,江山易改,本性难移。

算喇……
原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-9-4 23:57 發表 你重话冇饮大,你自大得好紧要呀,你有乜资格评价阿叔呀?你当自己系老几呀?

阿叔又點啊?咪就係一個老尐固執尐,以及更加自以爲是嘅人嚟之嘛!我就係要評價你呢尐阿叔,就係要評價你呢尐自以爲老資格,實質滿腦等級思想嘅社會過期人士,吹脹啊?你權又冇,勢又冇,又有么嘢資格喺我面前高人一等啊?宜家么嘢社會啦,就連政府官員都唔敢明目張膽講「你有么資格」呢種語句,阿叔,你又有么嘢資格啊?!!

楼上各位,曹操都有知心客,关公也有对头人.算啦,观点唔同都唔使咁唠气嘅.一人少句啦.

原帖由 xiss 於 2008-9-3 02:05 發表 睇嚟你真係好憎陳揚喔!,陳揚真可憐,只係出名尐嗟,居然都會得罪到你呢種人,而且重係「窮追不捨」嘅「呢種人」。呢個世界真係唔公平嘞.......

点解你无啦啦话楼主好憎陈扬?楼主张贴都无有针对陈杨,更加无唔托陈扬,点解你会有呢种谂法架?

原帖由 大陆灿 於 2008-9-5 22:53 發表     点解你无啦啦话楼主好憎陈扬?楼主张贴都无有针对陈杨,更加无唔托陈扬,点解你会有呢种谂法架?

究竟樓主發呢張帖用意何在,你問下樓主個心啦.......

原帖由 xiss 於 2008-9-5 23:36 發表 究竟樓主發呢張帖用意何在,你問下樓主個心啦.......

算啦,楼主并无明显嘅毁损....

尊老愛幼係中華民族嘅傳統美德........
原帖由 思覺失調 於 2008-9-5 23:55 發表 尊老愛幼係中華民族嘅傳統美德........

冇錯啦。
對老人家,要尊重,所以叫「尊老」。
對後輩,要關愛,所以叫「愛幼」。
全面嚟講實質上都係大家互相尊重。你好我好大家好
換言之,後輩要尊重前輩,前輩亦都要尊重後備。雙方地位係絕對平等嘅。
但係弊在宜家社會上有一小部分嘅年級稍大者斷章取義,捉住「尊老」兩個字打造文章,一味喺道要所有年紀細過佢哋嘅人「無條件」噉樣服從佢哋甚至乎要當佢哋係神噉樣嚟到「拜」,唔可以得罪。否則,只要有任何後輩夠膽稍微頂撞佢哋一下,即使係佢哋自己本身錯在先都好(或者講,佢哋根本就唔會知道自己會錯),就好似大逆不道噉樣。但係呢,如果佢哋對後輩出口傷人,隨意講出難聽嘅説話嚟到傷害後輩嘅自尊心呢,佢哋又完全唔會覺得自己有錯個喔。點解啊?因爲佢哋成日以爲自己有「尊老」喺道為自己做免死金牌,甚至重會「恬不知恥」噉樣話「呢尐叫袋錢落你袋」啊。對於後備佢哋想點樣踩都得!
我心諗,呢尐係么嘢道理啊?一大班斷章取義嘅人喺道曲解曬我哋祖先嘅意思,一味舉出「尊老愛幼」,實際上就只係想要前面嘅「尊老」,後面嘅「愛幼」就幾乎當佢冇到,目的何在?就係為自己嘅虛榮以及霸道同埋野心服務!代價就係導致後輩自尊心嘅受損以及壓制後輩嘅思想,從大嘅嚟講就係整個社會思想嘅停滯不前,等級觀念盛行,然後就係離現代法制文煮越嚟越遠,一詞以概之就係「誤國」!中國近代捱咗咁多苦,呢班人都算出咗唔少功勞囖。
祖宗嘅意思實質上係「互相尊重」,既然「前輩」都冇諗過尊重「後輩」,覺得後輩冇資格嘞,噉樣後輩又何須畀面「前輩」呢?
如果我哋祖先嘅真實意圖真係要我哋堅守呢尐咁唔公平嘅條例嘅話,噉樣唔好意思嘞,恕難從命嘞!點解啊?因爲呢尐噉樣嘅條例如此不公,如此「誤國」,我哋冇必要亦都唔應該去遵守囖!!

事先聲明啊,我上面嘅「前輩」並唔係指全部人啊,只係一小部分咋。實際上,我哋絕對知道有好多前輩先過我哋為社會做咗好多貢獻,可能我哋今日享用緊嘅某一樣嘢就係源自佢哋嘅努力。父母親人呢尐就更加唔使講啦,我哋簡直就係由佢哋養大嘅。對於呢尐人,我哋後輩絕對會百分百尊重。不過注意喔,唔係因爲佢哋嘅年齡,只係因爲佢哋嘅功德的確比我哋大,我哋唔可以唔尊重,否則就係忘恩負義!!所以我哋一定會尊重佢哋,唔係因爲佢哋比我哋早出世多幾年,而係因爲佢哋嘅品德。
我真正批評嘅嗰種「前輩」,係嗰尐唔見得為社會做咗幾多貢獻,唔見得有幾大能耐,除咗得閑「吹吹水」,周不時就欺壓一下後輩之外,毫無建樹。呢尐人凴么嘢要我哋去「尊重」啊?我日頭閙佢哋?得!中午閙?得!夜晚閙?亦得!甚至乎唱K前練習一下歌喉,搵佢哋嚟閙,都得——年年得!月月得!!日日得!!!時時得!!!!點解啊?因爲佢哋既冇功又冇德,竟然重要喺我哋面前自恃高人一等,所以我哋完全有權利閙佢哋,無須客氣。

更何況,真正有功有德嘅前輩,根本就唔會咁霸道咁欺壓後輩,唔尊重後輩,唔會自恃高人一等嘅,因爲佢哋有修養。面對噉樣嘅人,我哋後輩只要單單出於「互相尊重」呢一點上,我哋就完全唔可以閙佢哋。

原帖由 小薏 於 2008-9-5 22:48 發表 楼上各位,曹操都有知心客,关公也有对头人.算啦,观点唔同都唔使咁唠气嘅.一人少句啦.

畀人讲嘢先系正道,无论有冇「毁损」。

原帖由 小薏 於 2008-9-5 23:38 發表 算啦,楼主并无明显嘅毁损....

请楼上不要妨碍版主在劝架.
顺便提醒,与主题无关内容,版主有权删除.
原帖由 小薏 於 2008-9-7 08:57 發表 顺便提醒,与主题无关内容,版主有权删除.
與主題無關啫。。。與本版有關吖!
原帖由 外外星人 於 2008-9-7 02:33 發表 畀人讲嘢先系正道,无论有冇「毁损」。
有道理!!現實太多嘢愛封口喇……學阿邊個話齋「雖然我唔同意你嘅觀點,但我誓死捍衛你說話嘅權利!」 [ 本帖最後由 cingsan 於 2008-9-7 12:17 編輯 ]
原帖由 cingsan 於 2008-9-7 12:16 發表 有道理!!現實太多嘢愛封口喇……學阿邊個話齋「雖然我唔同意你嘅觀點,但我誓死捍衛你說話嘅權利!」

但係可惜嘅係,由於特殊環境,喺我誓死捍衛你嘅講嘢權利嘅同時,我可能會因此斷送咗更多人講嘢嘅權利~~~~~