QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 芬1012

[詞彙及文法] 越語近義詞分析

laau gaau、lauu bauu、laau saau、lae fae、lae hae……

laai / liem / shyun

舉個例(冇「子」咖,唔好係又「子」,唔係又「子」):食雪條嗰陣,有三個動作,laai / liem / shyun

成條脷伸出嚟,脷苔掂到條雪條,就係laai.

條脷尖掂到雪條,就係liem.

將調雪條擠喺兩個嘴唇之間,成條雪條塞哂入口或者喺嘴唇邊,係shyun.

(可能有人會將「shyun」寫成「syun」,係唔啱嘅,發音都唔同。)

喺拍拖嗰陣,你liem吓個女仔塊面,或者冇乜嘢嘅,不過若果成條脷伸出嚟laai個女仔塊面,人哋以為你係變態嘅,實聽掟煲都得嘞。(唔好講「一定」,「一定數量」就有)

原帖由 芬1012 於 2009-4-6 12:45 發表 講吓講吓,發覺有啲詞連近義詞都唔係,甚至唔laagaang嘅。   以前啲人百份之百講「安」,而家九成人講「裝」。   乜嘢「裝燈泡、裝電掣、裝系統、裝程序...」,都唔啱。將啲嘢「裝」入個袋度就有。   你嗌我 ...

真係先啱噃!

原帖由 芬1012 於 2009-4-7 13:20 發表 舉個例(冇「子」咖,唔好係又「子」,唔係又「子」):食雪條嗰陣,有三個動作,laai / liem / shyun   成條脷伸出嚟,脷苔掂到條雪條,就係laai.   條脷尖掂到雪條,就係liem.   將調雪條擠喺兩個嘴唇之間,成條雪條塞哂 ...

shyun嘴畀唔畀?

擒:手腳並用(擒高擒低、擒上bung牆)

爬:用腳行(爬山、爬樓梯)

不過如果手腳並用嗰種攀巖攀山,用「擒山」又好似唔係好合適。

原帖由 UngooChan 於 2009-4-10 18:23 發表 擒:手腳並用(擒高擒低、擒上bung牆)爬:用腳行(爬山、爬樓梯)   不過如果手腳並用嗰種攀巖攀山,用「擒山」又好似唔係好合適。

擒高,冇人講擒高擒低

↑

請厾入呢個網址查詢!

重有,擒係個身離地,爬係個身貼地嘅。

之前講過「係安唔係裝」,

噉,「裝電腦」都係錯嘅,裝箱打包就有。

嵌機、嵌電腦、砌機

梗係、實係

家陣啲人成日講「肯定」「一定」,搞到唔識講「梗」「實」添,就算識講都唔識分。

建議呢張帖取消加精! 事關精華帖外邊啲人睇唔到。 加高亮啦!

取消佢哋嘅權力係我哋嘅權利------我哋,聽得好清楚,都明講緊乜,連低低哋嗰啲都絕對唔會搞錯隔離。

他們,就有排詏喇,「高高哋」嗰啲都分分鐘撈到亂晒,變成:

取消他們的權利是我們的權力------好攞命,問你服未?

係囉,喺演講嗰陣,要特登搵個人扶著件大黑板棟喺後便,做演講嗰條yau2揸著條籐條指嚟指去——「這個權利就不是這個權力,這個權力又不是這嗰權利。剛才說的是這個權利,下面要說的是這個權力……」
認真zaaksai.
家陣啲人成日講「肯定」「一定」,搞到唔識講「梗」「實」添,就算識講都唔識分。 ...
芬1012 發表於 2009-8-8 00:16

重有「是必」
是但——求其

舉3個例:

「你揀阿花ding'阿娟做老婆啊?」

「是但喇。」

「哇,乜你個人咁求其咖。」

「點啲乜嘢餸啊?」

「是但啦,求其zaang飽個五臟廟咪得囉。」

「你睇吓你呀,做嘢又laausaau,辦事又laaugaau,把口又唔收,個人又laubau,著衫又laucau,成個人lelefefe噉,邊有女仔候[hau1]咖。」

「是鳩但喇。」(有女仔候 or 冇女仔候)
槍[coeng1]——槍[coeng7]

呢兩樣嘢用埋一隻字,認真laaugaau嘞。

槍[coeng1]——英文:gun,手槍,機關槍,衝鋒槍

槍[coeng7]——英文:spear,紅纓槍。一槍gat過去。
搞嘢——搞事

佢哋落街係搞嘢,唔係搞事。不過人哋鑑硬話佢哋係搞事,都冇符咯。
擠——礅[dan]

都係英文put嘅意思。

擠,細嘅、輕keng嘅嘢。

礅,大嘅、重嘅嘢。
「食完飯未?」

「食咗飯未?」

「食哂啲飯未?」

第1、2句說話有dit多唔同,tung'  ...
芬1012 發表於 2008-8-30 05:07

我记得呢句好似广州河南同河北嘅讲法都有少少唔同……
河南是问「食过未」(好似是咋,但肯定唔是用『咗』)河北问「食咗未」
通[tung1] —— 管

通,名詞 —— 膠通、鐵通、水喉通。

動詞 通[tung7],名詞 通[tung1]。類近嘅有:動詞 沖[tsung7],名詞 沖[tsung1](五金)。動詞 箍[ku7],名詞 箍[ku1]。動詞 車[tse7],名詞 車[tse1]。

通[tung1] —— 液體喺內部流過嘅條狀物。

管,名詞 —— 膠管、鐵管、線管。

噉,氣體呢?嗰啲係「喉」。
眼嘅 3 樣刺激:刺、tsaang、gung(攻)

刺 —— 顏色

tsaang —— 光

gung(攻) —— 氣體

重有一樣唔係好關事嘅:睇到唔鍾意嘅嘢,就會「ngang 眼」
我记得呢句好似广州河南同河北嘅讲法都有少少唔同……
河南是问「食过未」(好似是咋,但肯定唔是用『咗 ...
zephyrwwong 發表於 2010-8-26 01:57
一百年前省城係講:「食嘵唔曾」,此講法至今仍保留响南番順一帶。