QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4511|回復: 3

我好想知道60年代.....

大家知唔知60年代--90年代有边D鬼马歌手同D搞0野歌仔呢?仲有边D经典金曲,一一细数........唔该晒啊!!   

喜欢怀旧0既朋友仔+我QQ喔::::496130951

我嚟介紹一首~

满天神佛 – 陈良忠(郑君绵翻唱)1972

( 曰 : 生生神灵在 世世保安宁 无灾亦无障 (难) 永保得安宁 唔唔噙 清净法水 日月华盖 中藏北斗 内有三胎 神水洒净 浊去清来 灵狐藏畏大天尊 噙噙噙 噙 焚香一拜请 焚香二拜请 焚香三拜请 请到救苦救难观世音菩萨 买热爆冷梗杀 买冷开热都杀 又嚟请到北方真天真武玄上帝 呵呢吉帝 孤寒皇帝 输乾输净卖当借皇帝 大小争风 揼心揼肺 日本投降 军票作癈 老板閙完 加人工冇计 噙噙 又嚟请到南海刚烈嘅洪圣大皇 最得人怕果个托水龙皇 茶烟饭吊索气大皇 盐仓土地阴湿大皇 蛇王鳝王食完等脚果班麻雀大皇 噙噙 弟子虔诚奉请 今有瘴气乌烟 冤气腾腾 开坛送煞 酒奠三杯 奠免 叩头 唔噙 唔噙 唔噙) 
初声锣鼓响叮当 列位升神降道场 天宫法网我周时上 仙女同埋请我去食姜 玉皇大帝请我嚟睇相 如来佛祖等我去出粮 近日天堂真系唔似样喇 神行太保就去坐包厢 (花厅) 拜得神多自有神庇佑呢 烧金银衣纸呢 咪孤寒呢 利是大封多大吉呢 满天神佛都听我敲喙 天堂地府都同一样呢 元宝腊烛呢 (香) 都可以买得命长呢 噙噙 噙
再声锣鼓响叮当 请到齐天大圣果个马骝王 西天请埋果个唐三藏呀 同埋去打十三张 我揸住三啤就齐标汗呀 我唔知点摆呢 我就发哂狂呢 噙噙 唔
三声法雨起花花 请到十三太子果个李哪吒 佢做野失魂兼哪喳喇 雪茄学食佢话咬茶瓜 呢无钱就嚟真系鬼都怕喇 有钱大把人争呢叫亚爸呢 噙噙 噙
天灵灵 地灵灵 今朝走去九龙城 开工搵埋个徒弟[胜] 佢学人拍拖上咗老衬亭 我唔上山搵呀[靓] 肥鸡烧肉自己一样[香] 噙 唔唔 抬上剩番元宝腊烛 鬼五马六 几个潮州柑 够黄又够熟 菩萨唔好争 重有 大个酸醙包 一毫卖两件 搵的牛油搽上面 卖到七毫嚟博乱 哎呀 最怕吊沙煲 讲来周身软 搅到周时唔得掂 充吓喃磨嚟搅掂 (博乱) 呃呃骗 呃呃骗 呃骗 呃骗 呃呃骗 骗骗呃骗 呃呃骗 哎呀烧肉香 鸡少见 (髀软) 快的买樽孖蒸添 今晚撑硬嚟就粒粒暖 ( 曰 : 唔 走人 )

郑君绵、邓寄尘、吕奇、许艳秋、萧芳芳、尹芳玲、陈宝珠等人今安在?

綿叔同鄧伯已經去咗見張瑛同吳楚帆啦。