QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5651|回復: 10

翻唱-劉美君-亞熱帶少年+mind made up (想攪懷舊歌友會..)

想攪攪小動作.....

整一個 '翻唱懷舊歌之友會'...

唔知道呢到有冇人有興趣同行..

希望的是...

* 每月定期聚會
* 以懷舊歌作交流 / 分享 / 學習..等

當然細節要看看有沒有人支持及吸取意見..地點等....
有興趣可在這裡留言或 pm 我...

亞熱帶少年 + Mind Made Up

download link if u want

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=batch_download&batch_id=Q01FblFEY1NnYU0wTVE9PQ

http://hk.youtube.com/watch?v=TZRsnIR22Nw

亞熱帶少年
作曲:紀宏仁
作詞:雨言

Subtripical Boy
椰林內小蜘蛛
說感到沒意義
無聊起望天邊
望尋到意義
下雨天沒心思
這熱帶反氣旋
無法瞭解的天
就如他心意 Subtripical Boy
Yeah Subtropical Boy
無聊地弄張紙寫半篇詩作詞
無言地望天邊 卻沒尋到意義
椰林內小蜘蛛 將往昔的日子
帶到我心中輕講我知
留於心中昨天 眷戀每段前事
站於這個角落 只有寂寞地告別
樹枝輕輕告知 請將往日忘掉
盡量要抹去無助的心中的期待

Mind Made Up
歌手:劉美君 作曲:翁家齊  填詞:區新明

冰封的心似化石難滲透
默默讓寂靜陪伴這以後
多少次花開花落嘗到夠
得不到他亦無謂發牛豆

Mind-made-up Mind-made-up

喜歡於漆黑街道 留腳印
實在是難覓對象 不相襯 
不懂得遮掩渴望 似天真
得不到他亦無謂 發牙痕

驅車往清水灣外 嘗清風
盡量地離受寧靜 心底種
沙中的孤影令人 微覺凍
就藉著拍岸潮浪 將他送

豆豆演繹版嘅《亞熱帶少年》,好有劉美君FEEL!
你嘅《翻唱懷舊歌之友會》提議相當之好,以歌會友,增進學習與交流。

遗憾啊!后边冇晒,听唔到呢句:驅車往清水灣外 嘗清風

豆豆,点解唔贴去YOUTUBE呢?大家都听得到。

惟豆豆大面,先请得郁samkong浮头。

PS:会友我几时都钟意咖啦!不过冇水平「以歌」喎!做听众得唔得呢?

係囉,我都強烈建議擺上youtube,因為而家個播歌網址聽唔到,要down落嚟聽。。。。亞熱帶少年我都成日聽,突然發覺東加豆把聲好似劉美君把聲,唔怪之成日見你唱佢嘅作品啦,記住繼續擺貨上嚟啊。

呢個懷舊歌友會好阿,你嗌多啲朋友過嚟呢度做聚腳地,定時聚會。為咗公平起見,要設立省港主客場制喎。

好多謝你們,

好..我放了 youtube link 在第一版了..

舊歌會..

我希望攪得成, 因很渴望...

到時一定叫多d 人來...

原帖由 samkong 於 2008-8-26 12:57 發表 豆豆演繹版嘅《亞熱帶少年》,好有劉美君FEEL!你嘅《翻唱懷舊歌之友會》提議相當之好,以歌會友,增進學習與交流。

Sam...

很久沒有見面了....

原帖由 tonkabean 於 2008-8-27 07:22 發表 舊歌會.. 我希望攪得成, 因很渴望... 到時一定叫多d 人來...

我都想入会。。。。掺5掺我?

驚喜的是你翻唱了《Mind Made up》呢首唔算太hit但我又好鍾意嘅劉美君作品。係我喺《劉美君》大碟裏面聽得最入耳入腦嘅作品。

原帖由 kun6769 於 2008-9-1 13:16 發表 我都想入会。。。。掺5掺我?

如果開始著手...

整得成..

一定通知你..

但你可以傳給你自唱的歌曲我嗎?

阿bean,個歌友會準備點搞作啊?等緊你號令江湖喎。

原帖由 highyun 於 2008-9-4 21:29 發表 阿bean,個歌友會準備點搞作啊?等緊你號令江湖喎。

Highyun,

要時間及集中..

因月尾開學...

及最近加入了一些歌班.. (想學集歌裡團體生活...及樂理方面..)

好多好多東西要溫習...學習..閱讀...

所以未開始..

give me time..

其實我做的不會像你們般'咁勁'....^^

我只希望有個聚腳點, 那處是愛唱懷舊歌的人, 是真的愛那種...

不會是論壇形式, 因自己實在處理不來了.

可能是一個很簡單的網頁.