QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 卢总

[其它] 你应该要知嘅香港人·政界人士

张文光

议员,匿称「张文」,生于香港,籍贯广东台山,1978年毕业于香港中文大学新亚书院社会科学系,现任香港立法会议员(教育界),"闻煮党"成员,香港市民支援爱国"闻煮运动"联合会(简称"知联会")成员,香港教育专业人员协会(简称教协)会长。佢系香港"泛闻煮"派嘅一员。

自1991年起,除喺1997年至1998年因中央政府另组临时立法会而被迫「落车」外,张文光一直都系循教育界功能组别,担任立法会(局)议员。

曾健成

别名阿牛,前立法局议员,现任香港岛东区乐康选区区议员,香港政治组织民主救港力量召集人及「香港民间电台」召集人。现为"社会闻煮连线"成员之一,并系该政党嘅常务委员。

曾健成,已婚,育两子,加入政界纯綷出于偶然。1989年,当时香港社会因为北京学潮而引发起唔少有心人以行动支持佢哋。作为一个地盘判头、出身于草根阶层嘅曾健成亦因为呢个缘故,认识咗"知联会"嘅一众人士。其后积极参与社会运动。曾加入"闻煮党",并于1995年嘅立法局议员选举中,以曾任地盘判头嘅身份代表新九组中嘅"渔农、矿产、能源及建造界"分组里胜出,晋身议员行列。喺第一次开会之前,曾与当时任香港总督嘅彭定康打赌会喺首次会议着西装出席。开会当日,彭定康遵守承诺,畀咗佢一张有亲笔签名嘅500文钞票。

1996年曾健成率先发起前往钓鱼台拆日本灯塔,以回应极右翼团体日本青年社喺钓鱼台矗立一座灯塔嘅行动。佢曾成立「保钓行动委员会」,并多次组织渔船,由中华民国台湾同英属香港出发赴钓鱼台宣示中国主权。最后,由「保钓行动委员会」成员陈裕南及时为新党籍台北县议员金介寿(已经喺2006年初由亲民党转投中国"刮民党"),喺钓鱼台礁石上插上「青天白日满地红旗」及「五星红旗」。1998年参与由陶君行、郑家富、陈国梁等党内议员组成嘅「少壮派」,争取党内改革。1999年竞逐连任东区区议会乐康选区议席,败于亲北京政党民主建港联盟提名嘅陈达强。2000年因坚持竞逐立法会香港岛选区议席,而退出"闻煮党"。

2000年香港立法会选举中,曾健成与陈添胜及陈国梁以独立民主派身份,打出「穷人要出声」嘅口号,组成一张名单参选,但最终落败,未能重返立法会。2003年香港区议会选举,喺自己家居所在嘅东区乐康选区(柴湾康翠台、乐翠台、山翠苑),击败香港孔教学院院长汤恩佳之个女汤棋淯,重返区议会。2004年香港立法会选举中,曾健成以独立候选人身分,伙拍香港职工会联盟副主席钟松辉参选港岛选区,最后落选。

2005年开始,曾健成投入争取开办公众频道及民间电台嘅工作。2006年8月30号,因"非法占用频道"嘅罪名,曾嘅电台被香港电讯管理部门取缔。2008年1月,佢被香港司法当局检控,指佢"非法广播"违反司法当局早前所订下嘅禁制令。

曾宪梓

香港企业家,金利嚟集团主席,现任中国全国人大常委(香港)。

曾宪梓生于广东梅县一个农民家庭,1968年移居香港,1991年补选为港区全国人大代表,1994年增选为全国人大常委。1997年获颁授大紫荆勳章,成为香港特区政府第一批12名大紫荆勳章得主之一。编号3388嘅小行星,就系以曾宪梓嚟命名。由于其亲北京立场,佢曾对香港民主派人士作出批评,包括于2004发表嘅「爱国者治港」论,指民主派不爱国。不过喺2005年12月嘅争取普选大游行前,为免触发更多人上街,佢表示「亦希望睇到普选嘅一日」。

曾宪梓曾患上肾衰竭,喺中国内地进行过换肾手术。曾宪梓有3个仔曾智谋、曾智雄与曾智明。曾智明嘅老婆系已退出娱乐圈嘅前歌手黎瑞恩。

周梁淑怡

OBE(英文名:Selina Chow,),生于中国香港,籍贯广东番禺,香港著名电视界人物,行政会议成员,立法会议员,"豉油党"副主席。而家有两名子女。

佢曾就读圣保罗男女小学及圣保罗男女中学、香港大学。由于佢嘅父母喜爱京剧、粤曲及绍兴戏,而且佢父亲梁基浩经营电影发行及戏院生意,佢就对戏剧及电影产生咗兴趣。后来佢到英国罗斯布鲁佛朗诵及戏剧学院研究院作研究,并且喺英国皇家音乐学院戏剧院担任教师及演员。

周梁淑怡喺婚前已系香港嘅知名人物。佢系当时佳视六君子嘅其中之一。七十年代曾任无线电视节目监制,节目有《双星报喜》等;1989年曾任亚洲电视总经理。1990年,亚视易主,周梁淑怡被任为董事兼总经理,当林百欣掌握亚视权力后,佢被撤换落嚟。

佢离开佳视后,喺1981年被委任为立法局议员,后来出选功能组别。自1981年,佢就历任立法局议员、临时立法会议员、立法会议员,成为香港开埠以嚟担任香港立法机关时间最长嘅议员。

2003年以后,由于"豉油党"喺七一游行后,转向反对二十三条急切立法,民望非常高,故佢第一次代表"豉油党"于新界西参与地方选举,成为全职立法会议员,同区对手有"泛闻煮"派独立议员陈伟业、"闻煮党"李永达、陈琬琛,何俊仁、张贤登,职工盟李卓人、叶岳峰,龙纬汶支持嘅查锡我,与及亲建制派民建联之谭耀宗、张学明等。现为"豉油党"副主席及行政会议成员。

佢喺立法会一次表决中,佢嘅决定与政府相反,根据行政会议嘅集体负责制,佢应该要支持政府,但佢却认为可向行政长官申请豁免,但曾荫权表示系冇豁免呢一回事,事情不了了之。

周梁曾任旅游发展局主席,任期内曾引起唔少争议。有立法会议员批评旅发局每年都违法「先使未来钱」。

2007年12月,立法会政府帐目委员会就审计署发表嘅旅游发展局管治问题进行聆讯,周梁被指未经财政司司长同意,批准为前总干事臧明华及其家人购买17.7万元医疗保险,但佢却否认有其事,佢同臧各执一词,公开对质。

张炳良

系香港教育学院校长及行政会议成员。佢喺1975年时曾担任香港大学学生会评议会主席。毕业后加入香港政府,曾于布政司署及廉政公署任职。1986年加入城市大学嘅前身城市理工学院,担任公共行政学系教授。佢亦曾担任香港压力团体汇点嘅主席、"闻煮党"副主席、立法局议员(1995年~1997年)。

恭喜盧總成為論壇元老。