QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2992|回復: 7

[會員專欄] 卢总教识嘢:廿四孝 之 乳姑不怠

我谂我应该就唔系一个孝子嘞,但就肯定系一个贤孙!因为我深明客家人所讲嘅「宁卖祖宗田,不卖祖宗言」嘅道理!我系唔会好似嗰啲奉「普通话」为「母语」嘅猪狗不如嘅禽兽畜牲噉样,自己做咗鱼民任人宰割都不突止,重要人哋跟埋佢做契弟,呢啲噉嘅禽兽畜牲,唔死都冇用!送去垃圾焚化炉烧都嫌唔够环保啊!

其实识唔识讲普通话冇乜相干,但系如果唔识讲自己嘅母语就系数典忘祖乱认祖宗就更加系大逆不道!所以奉劝各位岭南同胞,学好、保护好你哋自己嘅语言、文化、传统、风俗习惯……呢啲都系你哋嘅祖先留畀你哋嘅宝藏,千祈唔好丢弃!

噉点先可以「学好」、「保护好」呢?噉我哋最好就从一啲传统开始做起。学习传统,有助于我哋更好噉认识世界、接触世界、分享世界!

开讲都有话:万恶淫为首,百行孝为先--嗱,呢个「行」字要读「幸」嘅音,呢个音亦都系我哋嘅祖宗传落嚟畀我哋嘅,呢个「行」字系指「德行」噉解。讲到「孝」,我哋成日都会听到人哋讲:「你真系‘廿四孝’嘅唧!」噉咩系「廿四孝」呢?

「廿四孝」源自一本书——元代郭居敬嘅《二十四孝》。呢本书系民间流传甚广嘅儿童启蒙读物,内容为自上古至唐宋二十四个孝亲嘅故事。佢将虞舜、汉文帝、曾参、闵损、仲由、董永、郯子、江革、陆绩、吴猛、王祥、郭巨、杨香、朱寿昌、庾黔娄、老莱子、蔡顺、黄香、姜诗、王褒、丁兰、孟宗、唐夫人、黄庭坚等廿四个人极尽孝道嘅典型人物嘅古仔集结成书,序而诗之,用训童蒙。随后,有人为之序诗、作图,刊行多种版本——例如系《二十四孝图诗》、《女二十四孝图》等,流传甚广。喺传统嘅木雕、砖雕同刺绣上,经常会见到呢类题材嘅作品——各位可以喺参观我哋岭南传统古旧建筑嘅时候发现好多有关「廿四孝」嘅艺术作品。

http://general-lo.blogcn.com/diary,18792076.shtml

乳姑不怠

唐崔山南曾祖母长孙夫人,年高无齿。祖母唐夫人,每日栉洗,升堂乳其姑,姑不粒食,数年而康。一日病,长幼咸集,乃宣言曰:「无以报新妇恩,愿子孙妇如新妇孝敬足矣。」

崔山南,原名不详,唐代博陵(今河北)人,官至山南西道节度使,人称「山南」。当年崔山南嘅曾祖母长孙夫人年事已高,牙齿脱落,佢阿嫲唐夫人十分孝顺,每日盥洗之后,都上堂用自己嘅乳汁喂养奶奶,如此数年,长孙夫人唔使食其它嘢,身体依然健康。长孙夫人病重嘅时候,将成家大细召集喺一齐,话:「我无以报答个心抱嘅恩惠,但愿心抱嘅子孙媳妇都好似佢孝敬我一样孝敬佢。」后来崔山南做咗高官,果然好似长孙夫人所嘱,孝敬祖母唐夫人。

【后人诗赞曰】:孝敬崔家妇,乳姑晨盥洗。此恩无以报,愿得子孙如。

〖卢总有嘢讲〗:

母乳营养丰富,长饮就梗系身壮力健啦!不过唔知崔山南点样孝敬唐夫人呢!

想睇埋其余嗰二十三孝/廿三条?

请高抬贵手,稍移玉步,移驾前往《卢总教识嘢:廿四孝

http://general-lo.blogcn.com/diary,18792076.shtml