QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2684|回復: 7

[會員專欄] 卢总教识嘢:廿四孝 之 怀橘遗亲

我谂我应该就唔系一个孝子嘞,但就肯定系一个贤孙!因为我深明客家人所讲嘅「宁卖祖宗田,不卖祖宗言」嘅道理!我系唔会好似嗰啲奉「普通话」为「母语」嘅猪狗不如嘅禽兽畜牲噉样,自己做咗鱼民任人宰割都不突止,重要人哋跟埋佢做契弟,呢啲噉嘅禽兽畜牲,唔死都冇用!送去垃圾焚化炉烧都嫌唔够环保啊!

其实识唔识讲普通话冇乜相干,但系如果唔识讲自己嘅母语就系数典忘祖乱认祖宗就更加系大逆不道!所以奉劝各位岭南同胞,学好、保护好你哋自己嘅语言、文化、传统、风俗习惯……呢啲都系你哋嘅祖先留畀你哋嘅宝藏,千祈唔好丢弃!

噉点先可以「学好」、「保护好」呢?噉我哋最好就从一啲传统开始做起。学习传统,有助于我哋更好噉认识世界、接触世界、分享世界!

开讲都有话:万恶淫为首,百行孝为先--嗱,呢个「行」字要读「幸」嘅音,呢个音亦都系我哋嘅祖宗传落嚟畀我哋嘅,呢个「行」字系指「德行」噉解。讲到「孝」,我哋成日都会听到人哋讲:「你真系‘廿四孝’嘅唧!」噉咩系「廿四孝」呢?

「廿四孝」源自一本书——元代郭居敬嘅《二十四孝》。呢本书系民间流传甚广嘅儿童启蒙读物,内容为自上古至唐宋二十四个孝亲嘅故事。佢将虞舜、汉文帝、曾参、闵损、仲由、董永、郯子、江革、陆绩、吴猛、王祥、郭巨、杨香、朱寿昌、庾黔娄、老莱子、蔡顺、黄香、姜诗、王褒、丁兰、孟宗、唐夫人、黄庭坚等廿四个人极尽孝道嘅典型人物嘅古仔集结成书,序而诗之,用训童蒙。随后,有人为之序诗、作图,刊行多种版本——例如系《二十四孝图诗》、《女二十四孝图》等,流传甚广。喺传统嘅木雕、砖雕同刺绣上,经常会见到呢类题材嘅作品——各位可以喺参观我哋岭南传统古旧建筑嘅时候发现好多有关「廿四孝」嘅艺术作品。

http://general-lo.blogcn.com/diary,18792076.shtml

怀橘遗亲

后汉陆绩,年六岁,于九江见袁术。术出桔待之,绩怀桔二枚。及归,拜辞堕地。术曰:「陆郎作宾客而怀桔乎?」绩跪答曰:「吾母性之所爱,欲归以遗母。」术大奇之。

陆绩,三国时期吴国吴县华亭(今上海市松江区)人,科学家。陆绩六岁嘅时候,随父亲陆康到九江谒见袁术。袁术攞咗啲橘出嚟招待佢哋,陆绩将两个橘收埋喺自己身上。临走嘅时候,嗰两个橘碌咗出嚟,跌咗落地上,袁术嘲笑佢话:「陆郎嚟我屋企作客,走嘅时候重要收埋主人嘅橘咩?」陆绩回答话:「娘亲钟意食橘吖嘛,我想攞返去送畀娘亲试下。」袁术见佢小小年纪就懂得孝顺母亲,觉得好惊奇。陆绩大个咗之后,博学多识,通晓天文、历算,曾作《浑日图》,注《易经》,撰写《太玄经注》。
【后人诗赞曰】:孝悌皆天性,人间六岁儿。袖中怀绿桔,遗母报乳哺。

〖卢总有嘢讲〗:

见到细路仔呢啲噉嘅私藏嘅行为,袁术都只系觉得好惊奇,难怪佢最好不得好死!

想睇埋其余嗰二十三孝/廿三条?

请高抬贵手,稍移玉步,移驾前往《卢总教识嘢:廿四孝

http://general-lo.blogcn.com/diary,18792076.shtml