QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2814|回復: 5

[感情人生] 《賣火柴的小女孩》之《早戀激死安徒生》

喺喧鬧嘅街頭,有個男仔,日日喺街上流離浪蕩,留意著身邊嘅一切,特別係街口擺檔賣火柴嘅嗰個女仔。
    喺喧鬧嘅街頭,有個女仔,日日喺街道擺檔叫賣,留意著街上嘅途人,特別係對面踎住食緊煙嘅嗰個男仔。
    一日,男仔終於鼓起勇氣,瀟灑噉走到女仔面前,「HI,小姐,受溝嗎?」
    女孩見男孩如此唐突嘅舉動,面帶羞澀話:「麽……麽你咁直接咖。」
    「哎,我哋日日你眼望我眼,就憑你發姣噉嘅眼神,我就知道你春心蕩漾啦!開場白呢尐形式嘢就可免則免啦!直接尐,無謂浪費大家時間啊!你答咗我你受唔受溝先啦!」
    「ER~受就受,不過,老豆話,日日坐喺街邊唔讀書嗰尐人,肯定唔系好人喔。」
    「唉,呢尐上一代嘅思想。成龍都冇讀書啦,最後咪可以打到去美國,重可以周圍搞女人添!我話你知,我一係唔威,一威好似龍咁威。」
    「咦?你都鍾意睇《龍甘威》啊?……啊,係呢,講咁耐,你點稱呼啊!」
    「哦!我叫愛迪生。」
    「EDISON?姓陳咖?」
    「姓愛咖。你又點稱呼啊!」
    「我叫小芝……」
…………
……就系噉,呢對狗男女……啊,唔好意思!呢對小情人就日日趁擺檔時間喺道搞搞陣,風流快活啦!直到有一日,兩個人打算結婚,於是,小芝就帶個男人翻去見家長啦!
    點知,芝老豆見到個男仔之後,神情凝重,極力反對!
    「爹,點解你要拆散我哋啊,爹~~」
    「因為……因為……因為我哋姓芝既,同姓愛嘅聯婚會好難聽架!你叫老豆以後點出去見人啊!」
    「爹,最多我哋改名啊,改鄭少秋同沈殿霞啊!」
    「唔得啊!女!我……其實……呢個男仔,係當年我喺出面同第個女人生咖!不過你唔好話畀你阿媽知啊!」
    聽到如此噩耗,小芝悲痛得不管三七二十一,就講曬畀佢阿媽知啦。出乎意料,佢阿媽冷笑幾聲,話:「傻女,我一早就知道啦!不過你放心,你都唔係你老豆親生嘅,你係我同第個男人搞出來嘅。」
    …………搞清楚曬血緣關係之後,兩個人終於可以踏上紅地毯了。幾句「我願意」之後,佢哋急不及待走去洞房。當然,故事通常唔會咁順利就結束嘅,就喺洞房洞到一半嘅時候,窗外傳來急速嘅警車聲。原來,芝老豆發現咗小芝原來唔係佢親生,兩公婆大打出手,最後,兩個一齊瓜咗。
    一夜之間,小芝變得冇曬經濟來源,惟有繼續喺街邊做翻個賣火柴的小女孩。而愛迪生,唔忍心見老婆日做夜做咁辛苦,於是走翻去搵自己老豆,希望搵返尐著數。點知,佢屋企早就因為佢唔讀書,一腳伸佢出門口!「我冇你呢個仔啊!」……「好,第日我發達你哋唔好嚟搵我!」
    天灰灰,愛迪生返到屋企,行到街口,見到一個奄奄一息嘅女人,係小芝!
    「老婆,你點啊?」
    「老公,我哋……來生再見嘞,」佢臨死前,劃咗一根火柴:「火柴嘅光,啱啱劃亮嘅一刻,好明亮,好溫暖,但火柴嘅光,只係短短嘅幾秒,完咗就永遠完咗。」
    愛迪生痛哭,發誓,要創造出永恆嘅光,唔好熄滅!小芝笑咗笑,走咗。
    終於,幾十年嘅苦幹,佢發明咗電燈.長久不熄嘅光,天長地久嘅光。大名鼎鼎嘅愛迪生,佢名成利就,可惜,小芝永遠睇唔到嘞。
……………………
……………………
    或者青春年少係戀愛嘅時節,懷春嘅心情總係令到我哋希望忘我噉轟烈戀愛一場。然而,唔好一味迷戀火柴,而忘記咗為以後嘅電燈而奮鬥。

——致所有挂住拍拖么都唔理嘅學生仔

如果係原創嘅,可以發去文庫區。

劇情果然夠曲折,唔錯,唔錯~~~~!

好似重未夠細節化,再細啲就可以——做劇本啦。

而且故事太短。

念起個細路凍死街頭…
原帖由 紫凤凰 於 2008-8-16 16:42 發表 好似重未夠細節化,再細啲就可以——做劇本啦。   而且故事太短。

如果你鍾意嘅,可以擴寫啊。