QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5016|回復: 7

南海潮 (非官方广东省歌)

南海潮 (非官方广东省歌)
广东足球队大战外省时全场齐唱
用广东话唱嘅  千其唔好用普通话唱啊!

曲调 (缓板)

前奏(二胡)

3516,
南海
5,000 0000 0000 35121
潮 (呵...  呵... 呵...) 南海
6,000 0000 0000 3516,
5,000 0000 0000 03216,
潮 (呵...  呵... 呵...) 啊----

正文

5,5,12 3050 50321 2003
紅霞滿灑粵天東破     曉  啊
2021 6,010 6,005, 300216,
蒸蒸   日上    序華     章,   啊...
5,5,12 3060 50321 2003
紅棉紫荊又添千百     朶   啊
2021 6,010 6,000 0012
欣欣  萬世    象,           我見

305,0 35,32 1320 16,21
江潮   依然推起那舢板, 卻是穿過
6,010 6,5,3,0 3001 2012
玉宇    瓊樓     新氣  景, 我叫
305,0 35,320 1320 16,21
海潮   波淘不要這洶湧,  隔住一片 
6,010 6,5,3,0 3000 00216,
萬裏   大洋,     歸...       心...
1000 0000 0000
切......

尾声 (二胡)

3516,
南海
5,000 0000 0000 35121
6,000 0000 0000 3516,
5,000 0000 0000 0000
潮 (... ....  .... .... !)

Nam Hõi Ciu

Honkha mún sã Yeùd tïn dönk pôhiũ
Jënkjënkyàtseóng jòy wajeöng
Honkmin jĩgënk yàw tïm cïnbâg dõ
Yäntyänt mànsây jeòng
Ngó gîn göngciu yïyin töy hẽy ná sänbãn
Keôgsì ceün guô yôkyeúkenklaw sänt hêy gẽnk
Ngó gîu hõiciu bötow bätyîu jé hönkyõnk
Gâg jeù yät pîn mànléy dàiyeong guäysämpcîd [ 本帖最後由 penkyamp 於 2008-8-3 06:49 編輯 ]
边度有得听???
未谱曲啩?
简谱已经完全谱咗出来喇. 就在上边. 一行简谱对一行歌词. 你问个识简谱嘅人, 问下点唱啦!
高低八度不能標出,字與音亦未能準確對齊,在下識簡譜亦未能唱出。
林夕你睇真啲!
高低八调系用豆号"  ,   " 同 单引号(APOSTROPHY)"   '    "  加在需要升降嘅数字后边来标出咖. 呢个问题好简单就解决啦!

如果开头睇唔明简谱, 先睇汉字, 好似读诗咁对住节拍 RAP , 然后先根据简谱入边嘅数字来估曲调系点咖啦! 呢首歌嘅歌词粤语曲调对声调嘅关系相对简单, 好少 JUMP , 只要 RAP 出来, 其实曲调基本就显示出来喇.  边个有制作 WAV 或 MIDI 嘅软件唔该帮下手, 将曲调卡拉OK版上载上来啦!

如果简谱曲调唱出来, 系咪觉得特别似广东水乡嘅民间曲调呢? 特别系, 伴住海潮拍岸嘅声音同合唱队在底下帮你"呵, 呵, 呵"来助阵嘅声音, 好好听咖!

南海潮 (非官方广东省歌) Youtube 视频

南海潮
紅霞滿灑粵天東破曉
蒸蒸日上序華章
紅棉紫荊又添千百朶
欣欣萬世象
我見江潮依然推起那舢板
卻是穿過玉宇瓊樓新靚景(氣景)
我叫海潮波淘不要這洶湧
隔住一片萬裏大洋歸心切

用乜鬼二胡,係就用椰胡

《清朝續文獻通考》:「潮提,烏木柄,椰殼為槽,蛤螭殼為柱,與二胡等。發音甚靜而平和,亦粵樂器」

再唔係就用高胡