QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5160|回復: 13

據聞八月一號起全國各大城市「封網」,對粵協有冇影響?

今日《南方都市報》話全國各大城市從八月一號起要封網。香港亦都喺封網之列,而且由於係奧運協辦城市,封網時間重要持續到九月二十號(其它城市封到八月廿五號)。嗰尐IDC(互聯網數據中心)公司重建議BBS在此期間自動暫停添。唔知粵語協會會唔會受影響呢?希望有關嘅技術人員可以解釋一下。

封網
「封網」唔係指關閉網絡,而係「封閉」互聯網數據中心機房,網站工作人員同硬件設備都唔可以進出機房。所以一旦出事,所有嘅恢復工作都要等到「封網」結束之後先至可以恢復,造成嘅損失比平時大得多。所以「封網」可以理解成互聯網嘅「戒嚴」期,「嚴打」期。
你有乜内容要存嘅, 同我讲声, 我在国外维基上帮你先存住啊!
我上唔到维基
系我帮你上维基存. 我梗知道你在大陆上唔到维基.
我唔系讲维基皮地亚, 而系讲某种维基型网站.
我存咗, 奥运完咗后先贴返出来, 就唔怕失嗮存件.
原帖由 penkyamp 於 2008-7-30 15:24 發表 系我帮你上维基存. 我梗知道你在大陆上唔到维基.我唔系讲维基皮地亚, 而系讲某种维基型网站.我存咗, 奥运完咗后先贴返出来, 就唔怕失嗮存件.

好多謝Penkyamp兄嘅熱心啊。其實,我只係怕「封網」期間粵協會限制發帖甚至暫時「休息」,搞到我冇得上嚟同大家討論嗟。
粵語協會server喺香港,一國兩摯,香港個電摯唔會閂嘅。

纪然粵語協會server喺香港,点解又咁惊阿爷 ,唔畀讨论政治?

一討論政治,分分鐘ban IP,到時受害嘅係邊個?
聽講電信咩升級,網站開又點,你連唔到線吖,有咩用?
就算服務器喺香港,但係今次「封網」範圍波及香港,噉樣粵協會唔會有么嘢變動咖?
粵協嘅技術人員快尐出嚟解釋下啦!!
係米全部網都會封
澳浑期间我哋会用拼音继续倾偈

http://bbs.cantonese.asia/viewth ... &extra=page%3D1

Ngôwwànt keygän ngódèy wúi yònk Pênkyämp gâyjòk kënkgãy

保证论坛唔受干预

欢迎大家用各种方式参与
原帖由 penkyamp 於 2008-7-31 06:23 發表 澳浑期间我哋会用拼音继续倾偈Ngôwwànt keygän ngódèy wúi yònk Pênkyämp gâyjòk kënkgãy保证论坛唔受干预欢迎大家用各种方式参与

Jân tonk,gãmp yeõng jàw seûn gõng dôw Gònk-cãn-dõng m nank gâw jîb sàw gê yin lònt,kóy dèy döw mõnk yin bät jï.
Sõ yí,yeu guõ yáw dïd yin lònt ngó hày gôg däk sãu way yáw dïd päy pey sênk jäk yi cẽ tonk jênk fũ yáw hïn sîb gê,ngó jàw wúi yònk Penkyampji ley bĩu sòt.