QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8746|回復: 4

[粵語拼音] 香港人或者識得香港政府粵語拼音嘅人唔該入一入嚟!

我見香港政府嘅譯名習慣係無論送氣不送氣,均用不送氣清音嘅英文字母代替。例如,「嘉嘉」會譯成「KaKa」,「國斌」會譯成「Kwok-pan」。
所以按道理,「陳、振」應該同樣譯成"Chan"。但奇怪嘅係,香港人習慣將「振」譯成「Chun」,而唔係同「陳」一樣譯成「Chan」,而且,「震、振、圳、真、珍」都係譯成「Chun」嘅。
所以我就想問,香港政府嘅嗰套譯法係唔係習慣將Jyutping裏面音節為zan嘅字都譯成「chun」咖?
同樣,音節為zam嘅字香港係唔係習慣譯成chum,而唔係同cam(尋)一樣譯成「cham」咖?
I oso dunno,我都唔知(PS. 我唔係香港人,但識多少港府嘅拼法)

因為「震、振、圳、真、珍」韻母嘅讀音同英文串法 "un" 讀音相似。

大家讀吓英文單詞 sun, fun, run, gun, bun 就明解。

原帖由 desmond 於 2008-7-26 19:50 發表 因為「震、振、圳、真、珍」韻母嘅讀音同英文串法 "un" 讀音相似。 大家讀吓英文單詞 sun, fun, run, gun, bun 就明解。

噉樣點解「陳」香港人習慣譯成「Chan」而唔係「Chun」呢?

「陳」拼作chan是劉錫祥方案,也合耶魯的拼法。

這是個比較正確的香港拼法。

chun 應拼為 秦、春