QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4684|回復: 3

[離「普」之言] 回複「塘屘」和「纸鹞」有自己嘅嘢發表,所以另外開貼

失物启示:「塘屘」、「纸鹞」在哪里?

寻找童年的回忆,突发童心,想找那心爱的「塘屘」和「纸鹞」。
好不容易找到了,当我看到「塘屘」的时候,高兴的大喊:我看到啦,我看到「塘屘」啦!旁边几个小朋友惊讶地望着我,象看到有人从「芳村放出来」的样子,严肃地纠正我,说:不对,那叫「蜻蜓」,不叫「塘屘」!
好不扫兴,惟有放「纸鹞」去了。
当我拿着「纸鹞」问小朋友:你喜欢放「纸鹞」吗?我们一起放好吗?小朋友已经有点不耐烦了:这是「风筝」,你懂不懂?!
当场吐血,晕倒...

既然係噉!我哋打字更加應該用廣州字啦,點可以重用書面語呀,我哋勁撐粵語文化架嘛!重要講得有咁廣州得咁廣州,甚至要香港化,因爲香港文化真係粵語嘅發展!所以建議大家唔好成日爭拗係廣州話定廣東話,執著係好事,但應該放喺埋堆方面,唔係放喺鬼打鬼身上!所以廣府人都應該埋堆!

我以後都要講手提,熄電話,影印,電油,電單車,上堂,返工,放工,雪櫃,戲院,戲飛,叉電,火牛,巴士(或者搭車都得),露台,重有好多好多。。。。。。。。。。。。。

唔係咁buy 「電油,電單車,叉電,露台」

一直都係講「汽油,摩托車,充電,陽台」

我知好多人都被影響!

但係以後我要改㊣!唔可以再亂咁來!總之係讀香港化,或者本身係正宗廣州話讀法嘅都得!

係特登噉寫嘅。