QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6093|回復: 14

[其它] 廣西使用粵語的縣市

南宁、横县、扶绥、崇左、宁明、凭祥、贵港、桂平、平南、藤县 、梧州、玉林 、北流、容县、博白、陆川、兴业、钦州、合浦 、浦北、灵山 、北海、防城港、东兴、大新、龙州、苍梧、岑溪、昭平、蒙山、贺州。基本上在贺州与凭祥一线的以东以南地区。

補充:百色、橫縣、賓陽、鈡山

都幾叠友喎……

粵語在廣西的地盤是正在擴大還是正在萎縮?

原帖由 HKCantonese 於 2008-7-10 12:48 發表 粵語在廣西的地盤是正在擴大還是正在萎縮?

粵語在廣州的地盤都在萎縮,廣西可想而之。

原帖由 嶺南散人 於 2008-7-10 13:41 發表 粵語在廣州的地盤都在萎縮,廣西可想而之。

米係  係廣州都咁得人驚拉。。。。其他地方唔敢想象

笑話  你哋唔知就唔好系D亂咁講啦

我敢講只要系廣西講白話嘅地方(南寧除外)  粵語氛圍比你哋廣東唔知好幾多倍

你哋所謂嘅瀕臨絕種嘅粵字  系我哋廣西根本就是常用字

你哋畀撈化唔肯認  重要拉埋廣西落水

系!  我哋廣西經濟系唔夠你哋廣東發達  但系都唔好因為咁就講廣西講粵語嘅地方萎縮啊

呢D根本就系你哋形而上學嘅唸法! 

原帖由 qqmuch16 於 2008-8-4 16:44 發表 笑話  你哋唔知就唔好系D亂咁講啦   我敢講只要系廣西講白話嘅地方(南寧除外)  粵語氛圍比你哋廣東唔知好幾多倍   你哋所謂嘅瀕臨絕種嘅粵字  系我哋廣西根本就是常用字   你哋畀撈化唔 ...

呢位廣西兄弟,又唔使咁火滾,廣西粵語如果真係咁有生命力嘅,我哋廣東人高興都嚟唔切啦,因爲粵語有多咗一班聯軍啊嘛,多咗一尐領土啊嘛。邊道重會無端端話「廣西粵語被撈化」啊,只係廣西嘅首府南寧確實失守咗,我哋有尐擔心嗟。
另外,我亦都好想廣西經濟發達,試問,如果兩廣地區都係經濟發達地區,噉樣嶺南文化重唔強勢到極啊?噉樣對於同為嶺南文化之地嘅廣東嚟講,係有百利而無一害咖。

欸  其實我都系想你哋可以正視廣西嗟

噉點解南寧會畀撈化咧?   皆因南寧嘅歷史太短  岩得兩百幾年  文化沉淀得唔夠  就好似深圳噉樣

但系其他城市多為千幾兩千年  你哋可想而知

你哋唔可以因為南寧失守就無端端講廣西其他城市都失守啊嘛   系唔系?

再講廣西之前嘅首府都唔系南寧

原帖由 qqmuch16 於 2008-8-4 18:32 發表 欸  其實我都系想你哋可以正視廣西嗟   噉點解南寧會畀撈化咧?   皆因南寧嘅歷史太短  岩得兩百幾年  文化沉淀得唔夠  就好似深圳噉樣   但系其他城市多為千幾兩千年&n ...

噉樣廣西以前嘅首府係邊道啊?
睇水,即系河流所经之处就知喇

歷史上多為系桂林

南寧建城岩得兩百幾年  以前只不過系一個縣  則邕寧縣

原帖由 qqmuch16 於 2008-8-5 16:37 發表 歷史上多為系桂林   南寧建城岩得兩百幾年  以前只不過系一個縣  則邕寧縣              

唔知道南宁历史噶就唔乱咁讲嘢。南宁系唐代就成为广西首府。

「唐咸通三年(公元862年),分岭南道为东、西二道。今广东属岭南东道,治所在广州,广西属岭南西道,治所在邕州(今南宁)。岭南西道节度使亦驻邕州,统辖原属邕、容、桂三管之地。这是南宁作为省级政权机关驻地的开始。从此,南宁成为广西政治和军事中心、祖国南疆重镇。」

桂林成为广西首府要等到200几年后噶宋代(元丰元年(1078))。

另外,南宁建制:「东晋大兴元年(公元318年),从郁林郡分出晋兴郡(隶属广州),下辖晋兴等8个县(相当于现在的邑宁、武鸣、隆安、宁明、龙州、靖西等县及百色市一带),晋兴郡治设在晋兴县城,即今南宁。此为南宁建制之始。从此,南宁成为相当于地市一级政权机关驻地。 」

古代只有县,如广州原来就只系番禺。1921年才建市。按你噶逻辑系唔系广州建城只有几十年啊。

(其实讲「市」呢个概念系中国人一个本末倒置噶做法。一直而来,中国只有县,自古一直未变噶就系县。但奇怪噶系中国人就觉得县唔好听,就中意「市」。其实「市」原来应该系包括系县中,市就系由县中噶市场集市商业区发展而来噶。(日本仲保持呢种县辖市噶建制)可能系后尾比较重视商业噶缘故。人们就认为市就高贵过县。话到县就好老土。所以好多地方千方百计噶升级到「市」。但市太多为咗区分级别,就出现咗地级市,副省级市,省级市(直辖市)等。)

我認得幾個鐘山仔都係講桂柳話嘅喔

鐘山邊度講白話啊?

咁识讲笑,我啲广西人讲白话系越来越多嘅,根本冇会萎缩,除咗南宁地区~~

根据中国社会科学院语言研究所主办的《方言》杂志2008年第三期
粤语分布在141个行政单位,人口数为 5882万人。
客家话分布在110个行政单位,人口数为4220万人。
闽语分布在154个行政单位,人口数为7500万人。

据我所知,粤语分布的141个行政单位包括广东,广西和海南的行政单位。