QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9791|回復: 2

[生活環境錯字] 常用口語助詞語氣詞正確寫法小結

最近發現自己有好多語氣詞寫得唔啱或者唔識寫,就翻過下《廣州話正音字典》口字邊部分小結一下,希望對大家有些少幫助。

呢啲字同解釋都係從字典上抄落嚟嘅,有少少我唔係太明白同太贊同,僅供大家參考下。如有遺漏,望助吾補充。

括號內為簡體字或異體字;字庫冇嘅字用0代表口字邊;所有字按字典出現順序列出。

吖 /aa3/
1.啊:表示同意或強調:好~|係~
2.嘛:表示申辯、陳述理由:我冇講過~
3.呢:表示追問:點解~

嚇 (吓)/haa1/
嘆詞,表示不滿:~,噉都得?

吔 /jaa1/
表示驚異或感嘆:哎~~

唓 (0车)/tse1/
嘆詞,表示斥責或不以為然

哎 /aai1/
1.表示驚訝或不滿:~,真係冇諗到
2.表示提醒:~,唔好遲到

呵 /ho1/
嘆詞:~,咁大個!

咁 /gam3/
1.這么,那么:~多人
2.多么:~靚

咋 /dzaa3/
罷了:我見過佢一次~

/ne1,ne/
1.助詞,表示疑問:點辦~?
2.語氣詞,用于確定語氣:重早~
/ni1,nei1/
相當于「這」

/m2/
表示疑問的嘆詞:~,你講咩?
/m6/
表示答應的嘆詞:~,知嘞

0羋 (咩)/me1/
語氣詞,嗎,表反問:你重唔知~?
(有「哶」,不過寫法有尐尐差別)

咪 /mai5/
不要,別:~搞

/dei6/
們,用于人稱代詞後表示復數:我~
/dei2/
助詞,放在重疊的形容詞或一些動詞後表示輕微的程度,也可用「地」

對比

哂 /tsan2/ (注意此字,區別於「晒」)
微笑:不值一~

咧 /le3/ (比較模糊)
語氣助詞,相當于「了」「啦」「哩」

咦 /ji2/
嘆詞,表示驚訝:~?點會噉樣?

哈 /haa1/
嘆詞,表示驚喜、得意等

嘩 (哗)/waa4/
嘆詞,表示驚訝、贊嘆:~,咁高嘅

唔 /m4/
副詞,不

/wo5/
1.表示轉告別人的意見:佢今日唔得閒嚟~
2.嗎,表示反問或不以為然:你估咁易~?
/wo3/
語氣詞,表示爭辯,婉轉陳述理由:唔關我事~
(應該重有/wo4/嘅讀音,表示陳述)

/aa1/
嘆詞,表示贊嘆或驚異
/aa2/
1.嘆詞,表示疑問或反問:~,你講哶嘢?
2.嘆詞,表示疑惑:~,哶回事?
/aa6/
嘆詞,表示答應或醒悟:~,好啦

掂 (0店)/dim6/
順利,妥當:搞~

啩 /guaa3/
語氣詞,吧,表示半信半疑:應該唔會~

嗻 (啫)
/dze1/
語氣詞,罷了,表示不過如此:好輕~
/dzek7/
1.吧;啊,表示勸告:唔好噉~
2.的,表示肯定或否定,加強語氣:係~

啦 /laa1/ (比較模糊)
助詞,「了」與「啊」的合音,作用同「了」

啱 /ngaam1/
1.合適:~身
2.對,正確:講得~
3.巧,湊巧:咁~嘅?
4.副詞,剛:~~走咗

囉 (啰)/lo4/
助詞,相當于「了」,用在句末:噉就啱~

啋 /tsoi1/
嘆詞,呸,表示斥責:~,咪講衰嘢

啲 /di1/
1.些,表示不定量:有~人
2.一點兒:一~
另外亦有
尐 /dit7/
表示少量,一點:~咁多

/ge3/
1.助詞,的,表示領有或修飾關繫:我~嘢
2.語氣詞,的,一般用于陳述句的末尾表示強調:噉做係啱~
/ge2/
1.表示反問或疑問:做乜會噉~?
2.表示同意:應該要噉~

/o1/
1.嘆詞,表示理解
2.嘆詞,表示驚訝
/o2/
語氣詞,表示疑問

0架
/gaa3/
語氣詞,的,表示強調:佢好叻~
/gaa4/
語氣詞,的嗎,表示半信半疑或反問:你都知~?
(另外,「噶」同「嘎」都讀/gaat8/,都冇助詞意義)

0格 /gaak8/
語氣詞,表示肯定或當然如此:你知道~

/ng2/
嘆詞,表示疑問:~,你講哶嘢?
/ng5/
嘆詞,表示不以為然或驚嘆:~,點會噉樣?
/ng6/
嘆詞,表示答應:~,好啦

嗱 /naa4/
嘆詞,指示食物或把東西給被人用時:~,攞去啦

嘛 /maa3/
之嘛,表示祗不過如此的意思,相當于「罷了」:噉樣~~

嘞 /laak8/
1.表示肯定、有把握:我識做~
2.表示已然或出現新情況:落雨~

噉 /gam2/
1.指示代詞,這樣,那樣:噉就好嘞
2.助詞,似的:苦瓜~面口
3.助詞,地:細細聲~講

噃 /bo3/
語氣詞,表示叮囑,勸告,肯定等:你記得~|我記得唔係噉~

表示驚訝嘅/haa2/、表示答應嘅/o4/、表示不止這樣嘅/tim1/分別係點寫?字典好似冇……
吓、哦、