QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7377|回復: 15

「這」字你讀第幾聲?

如題。

各本字典收音不一。東莞話這個字的發音接近書面發音。

前朝9年出版的《粵音檢字法》紀第5聲。

這讀第3聲應該是前清(分韻)流行的讀音,保留在東莞話這類方言中。

讀 ze2
ze2 ze5都得,平時口語我會更傾向用ze2。
有咩時候會讀陽上聲?

我從未聽過「這」讀ze2。我讀ze5﹐《電腦用漢字粵語拼音表》認為係「最可接受的讀音」。

平時都冇機會用「呢」個字﹐所以我唔明上便書面同口語嘅分別。

「這」本字係「者」,應該係讀返陰上.

我反而從來無聽過人讀陽上.

諗返我聽過人讀陽上,只係得一次.

就係張敬軒首酷愛,不過都係因為就返旋律先讀成陽上.

原帖由 中二仔 於 2008-7-5 15:34 發表 「這」本字係「者」,應該係讀返陰上.

冇錯﹐「這」本來應該係「者」。不過﹐今日讀唔讀陰上係另一件事。既然兩個字已經分工﹐唔好再用「者」嚟正「這」個音。國語/普通話都唔同音。

原帖由 dada 於 2008-7-5 16:36 發表 冇錯﹐「這」本來應該係「者」。不過﹐今日讀唔讀陰上係另一件事。既然兩個字已經分工﹐唔好再用「者」嚟正「這」個音。國語/普通話都唔同音。 ...
我唔係用「者」來正「這」嘅音,不過係話你知「這」字本來都係「者」音
「這」,平時用口嚟照讀書文嘅內容,會讀ze2,但唱歌嘅時候,時時會根據選律唱成ze5音,否則唔協音。
東莞話讀陰去,與「借」同音。《英華分韻》只收陰去這個讀音。我還沒有查過正本《分韻》,不敢確定。黃錫淩的《韻彙》就上述三個讀音都收錄。

我手頭上得《廣州話正音字典》,收錄陰去同陽上(陽上係又讀音)

一般廣州人都讀dze5,好少聽到dze2,更少聽過dze3

以下一段話摘自張洪年《21世纪的香港粤语:一个新语音系统的形成》:

阴上阳上的分别,似乎开始有消失的倾向。枉往、想上、鄙蜱、写社、齿耻.这些高升和低升
的对立.现在年轻人有一些已分不开来,一律读高升。假如这情形发展下去.香港粤语可能只
剩下八类五调。

原帖由 tonybean 於 2008-7-6 09:39 發表

以下一段話摘自張洪年《21世纪的香港粤语:一个新语音系统的形成》:

阴上阳上的分别,似乎开始有消失的倾向。枉往、想上、鄙蜱、写社、齿耻.这些高升和低升
的对立.现在年轻人有一些已分不开来,一律读高升。假如这情形发展下去.香港粤语可能只
剩下八类五调。

我完全唔覺喎.....

我從來都唔覺有人會分唔清陰上同陽上囉..............

原帖由 中二仔 於 2008-7-6 13:21 發表 我完全唔覺喎..... 我從來都唔覺有人會分唔清陰上同陽上囉..............
我都唔係好覺,不過有某啲字會聽起嚟兩個聲調都可以接受
tse3
陰上音值係35,陽上音值係13,都係相對音高,所以係某啲情形下,呢兩個調係唔好分嘅。

這(ze2)個

這(ze5)裡

2個聲的用處都多